Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Август 20
Начало arrow България arrow Турция винаги е правила опити за намеса в изборите в България, смята Герджиков

Турция винаги е правила опити за намеса в изборите в България, смята Герджиков

  Print E-mail
2017-03-17 13:41:31
източник: dnevnik.bg

Служебният премиер Огнян Герджиков заяви, че в най-новата демократична история на България е имало опити за намеса от страна на Турция във всички избори. По думите му ставало въпрос за опити за намеса, за внушения или за агитация в полза на определена партия.

Дали били по-ясни, или не чак толкова ясно изразени, такива опити съществували и сега нямало нищо кой знае колко по-различно, каза премиерът, след като присъства на тържествено отбелязване на 10-годишнината от създаването на административните съдилища в България.

Герджиков потвърди, че в момента има известно напрежение с една политическа партия, която получава подкрепа от Турция, но служебното правителство взема мерки по въпроса. Като пример той даде привикването на турския посланик в Министерството на външните работи (МВнР), където бил предупреден Анкара да не прави опити за намеса. Посланик Сюлейман Гьокче бе извикан на разговор в МВнР, след сигнала срещу предизборен клип на "Обединение ДОСТ", в който се появява, както и заради изказвания на турски министър пред български изселници в Истанбул.

"Намесата за агитиране за определена политическа партия не е във феър плея", каза служебният премиер днес. На журналистически въпрос какво ще направи срещу нови опити за намеса, той гарантира, че МВнР ще вземе необходимите мерки, но засега няма информация за нови случаи.

Като крайни определи мерки като затваряне на границата с Турция, намаляване на секциите там или изпращане на повече български наблюдатели там. По думите му не се е случило нищо необичайно, за да бъдат вземани тези мерки.

По-късно след същото събитие и главният прокурор Сотир Цацаров коментира опитите за намеса на Турция в предстоящите в страната избори. По думите му тази предизборна кампания била по-различна само от гледна точка на субектите, които участват в нея. Не можело да се каже обаче, че е по-различна от гледна точка на някои форми на намеса в тях.

Трябва да е ясно, че политическите избори в България трябва да бъдат решени от българските граждани и резултатът от тях трябва да е плод на свободната им воля, отбеляза главният прокурор. Допълни, че те не могат и няма да бъде допуснато да бъдат решени с външна намеса.

На въпрос, че това няма да се допусне дори с цената на заплахата, че ще бъдат "пуснати" бежанци към България, Цацаров заяви, че трябва да се отчетат няколко неща като международната ситуация и географското положение на страната. Като български гражданин той смятал, че България категорично е заинтересована от добри отношения с Турция.

"Но цената на заплахата от това, което може да ни се случи може би не трябва да бъде цената на това, което ни се причинява и държавата не може да гледа безучастно на това", завърши Цацаров.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 6 август православната църква отбелязва празника Преображение Господне, който води началото си от първите векове на християнството.Според народните вярвания, с идването на празника небето се ...
  Новини Най-голямото перо от харчове в "потребителската кошница" на българина за 2017 г. е била храната, отчитат данни от анализ на Евростат за финансовите характеристики на потреблението за ...
  Новини Богородични заговезни са днес. От утре започва поста в чест на Св. Богородица. Днес се заговява от месо и млечни продукти. Телесното самоограничаване по време на поста се изразява най-вече в ...
  Новини Парламентът забрани шума в населените места от 23 часа до 8 часа сутринта. Депутатите одобриха на първо четене предложенията на вицепремиера Валери Симеонов за защита от шума. - - Новите текстове ...
  Новини Днешният петък, 13 юли, ще е слънчев, на много места дъждовен и горещ до 34 градуса. Това прогнозират синоптиците от НИМХ при БАН, цитирани от "Фокус". - - Преди обяд ще бъде слънчево, а ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?