28 Март 2024 г. Четвъртък

Румъния ни нахъсва да разследваме корупцията по високите етажи на властта

2017-03-16 17:08:34

Има полза от съществуването на независима институция, която да разследва корупцията по високите етажи на властта. Това мнение изрази по време на дискусия в София главният прокурор на румънската Национална антикорупционна дирекция Лаура Кьовеши, цитирана от БНР.

Тя аргументира тезата си със статистика за осъдени високопоставени служители.

Кьовеши бе основен лектор на дискусията на тема "Румънският опит - антикорупционни институции и мерки", организирана от Върховния касационен съд (ВКС).

Лаура Кьовеши представи пред съдиите опита на румънската антикорупционна дирекция за постигане на успехи в борбата с корупцията. След това тя отговори на въпроси на български магистрати.

Румънската топ прокурорка даде за сравнение три години. През 2006 г. в Румъния е имало 360 ВИП обвиняеми, през 2010 г. те вече са 900, а през 2016 г. разследваните лица от властта са станали 1273.

Лаура Кьовеши отчете 870 осъдени за миналата година, сред които министри, депутати, съдии и евродепутати.

Миналата година в бюджета на Румъния са влезли 660 млн. евро, които са конфискувани от имуществото на ВИП подсъдимите.

Шефът на ВКС Лозан Панов откри срещата с въпроса "Защо в Румъния може, а в България - не". "Искаме ли да вземем нещо от Румъния, или да продължаваме да живеем безгрижно", продължи той.

Панов подчерта, че няма зад гърба си Клаус Йоханис (бел. ред. президентът на Румъния) и това е видно от присъстващите в залата. Той не посочи в прав текст дали има предвид, че не усеща подкрепата на президента Румен Радев.

Лозан Панов е силно уверен, че ако като общество успеем да изясним и дефинираме целта си, тогава ще се намерят достатъчно хора, изпълнени с непримиримост към случващото се, с които целта да се постигне.

Междувременно евродепутатът Николай Бареков поиска да присъства на лекцията, но не бе допуснат. Затова той през цялото време чукаше на вратата на залата.

По-късно в позиция до медиите Бареков обвини председателя на ВКС Лозан Панов във въвличане на съда и неговите служители в политически междуособици. Той е категоричен, че ще се обърне към пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) с искане да се стартира процедура за преждевременното отстраняване на Панов като шеф на ВКС.

Евродепутатът се аргументира с това, че Панов употребява служебното си положение за политически цели, за покровителстване на олигархично влияние върху цялата съдебна система и за цялостно уронване престижа на третата власт в държавата.

Според Николай Бареков именно Лозан Панов стои зад недопускането му на дискусията. 

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати