Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Май 27
Начало arrow Наука и образование arrow Драстично орязаха парите за сигурност в училищата

Драстично орязаха парите за сигурност в училищата

  Print E-mail
2017-03-15 14:48:12
източник: news.bg

9 млн. лв. повече са предвидени по програмите за развитие на образованието през 2017 г. 
В сравнение с 2016 г. - 50 394 000 лв., за тази година са предвидени общо 59,5 млн. лв. 

Това стана ясно по време на пресконференция, на която зам.-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова представи предложенията за Националните програми за развитие на образованието през 2017 г.

1 500 000 лв. са предвидени по програмата "Създаване на достъпна архитектурна среда и сигурност в училище". Средствата са намалени спрямо миналата година, когато те са били 2 млн. лв. От тези пари се отделят за модула за рампи, асансьори, санитарни възли с достъп за лица в увреждания.

Наполовина са намалени и средствата за сигурност в училище, спрямо миналата година. През 2017 г. 750 000 лв. ще отидат за организацията на по-добрата охрана чрез технически средства и подобряване на комуникацията с правоохранителните органи.

Зам. просветният министър обаче обясни, че отпада пропускателният режим и няма да се финансират системи за чекиране на учениците при вход в училището.

Общо 11 са националните програми за развитие на образованието през 2017 г. Две от тях са нови и са свързани с допълнително финансиране на предучилищното и училищното образование. Едната е "Развитие на системата на предучилищното образование", а другата е "Обучение за ИТ кариера".

За програмата "Роден език и култура зад граница" Гайдарова изтъкна, че средствата са колкото миналата година - 1 200 000 лв., тъй като са преценили, че парите са били ефективно изразходвани за обучение на българите в чужбина.

При програмата "Без свободен час" има новост. Освен училищата, през тази година в нея са включени и детските градини. 2 500 000 лв. ще бъдат дадени за заплащане на заместници при отсъствие на учители. За заместници в предучилищното образование са предвидени 500 000 лв. Съответно 2 млн. лв. за училищата.

Предвижда се осигуряване на не по-малко от 30 000 заместващи педагози.

Увеличен на почти 3 млн. лв. е и бюджетът на програмата "Ученически олимпиади и състезания".

През тази година са повече и парите по програма "Оптимизация на училищната мрежа". 30 717 000 лв. са предвидени за обезщетения на учители и персонал, пенсионирани и съкратени при закриване и обединяване на училища.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Наука и образование
  Новини Уверявам ви, балообразуването е най-проверяваният сегмент в системата.Това посочи Ваня Кастрева в ефира на БНТ.Тя информира, че в Националната природо-математическа гимназия има 9 ...
  Новини Юристът Атанас Семов написа статия, в която разгроми българското образование, но се оказа, че никой не иска да я публикува. Явно неудобните истини у нас не се изричат и никой не иска да говори за ...
  Новини Ученик е поставил видеокамерата в тоалетната на ППМГ "Гео Милев"-гр. Стара Загора.Това е установило разследването след като ученички забелязаха устройството и сигнализираха ...
  Новини Днес България отдава почит на народните будители - книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния ...
  Новини Полицията в столицата все още изяснява всички факти и обстоятелства около вчерашния инцидент, при който ученик удари учителка в класната стая.Припомняме, вчера, 8 юни, деветокласник удари свой ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?