26 Април 2024 г. Петък

Драстично орязаха парите за сигурност в училищата

2017-03-15 14:48:12

9 млн. лв. повече са предвидени по програмите за развитие на образованието през 2017 г. 
В сравнение с 2016 г. - 50 394 000 лв., за тази година са предвидени общо 59,5 млн. лв. 

Това стана ясно по време на пресконференция, на която зам.-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова представи предложенията за Националните програми за развитие на образованието през 2017 г.

1 500 000 лв. са предвидени по програмата "Създаване на достъпна архитектурна среда и сигурност в училище". Средствата са намалени спрямо миналата година, когато те са били 2 млн. лв. От тези пари се отделят за модула за рампи, асансьори, санитарни възли с достъп за лица в увреждания.

Наполовина са намалени и средствата за сигурност в училище, спрямо миналата година. През 2017 г. 750 000 лв. ще отидат за организацията на по-добрата охрана чрез технически средства и подобряване на комуникацията с правоохранителните органи.

Зам. просветният министър обаче обясни, че отпада пропускателният режим и няма да се финансират системи за чекиране на учениците при вход в училището.

Общо 11 са националните програми за развитие на образованието през 2017 г. Две от тях са нови и са свързани с допълнително финансиране на предучилищното и училищното образование. Едната е "Развитие на системата на предучилищното образование", а другата е "Обучение за ИТ кариера".

За програмата "Роден език и култура зад граница" Гайдарова изтъкна, че средствата са колкото миналата година - 1 200 000 лв., тъй като са преценили, че парите са били ефективно изразходвани за обучение на българите в чужбина.

При програмата "Без свободен час" има новост. Освен училищата, през тази година в нея са включени и детските градини. 2 500 000 лв. ще бъдат дадени за заплащане на заместници при отсъствие на учители. За заместници в предучилищното образование са предвидени 500 000 лв. Съответно 2 млн. лв. за училищата.

Предвижда се осигуряване на не по-малко от 30 000 заместващи педагози.

Увеличен на почти 3 млн. лв. е и бюджетът на програмата "Ученически олимпиади и състезания".

През тази година са повече и парите по програма "Оптимизация на училищната мрежа". 30 717 000 лв. са предвидени за обезщетения на учители и персонал, пенсионирани и съкратени при закриване и обединяване на училища.

източник: news.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати