Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Септ 24
Начало arrow Икономика arrow Гъските "изяли" субсидиите на земеделците

Гъските "изяли" субсидиите на земеделците

  Print E-mail
2017-03-14 15:01:52
източник: news.bg

Гъските изяли субсидиите на земеделците. 65 млн. евро по мярка за агроекология са отишли за опазване на птиците. Това стана ясно на пресконференция на земеделския министър проф. Христо Бозуков.

Гъските изядоха субсидиите, посочи той. За две години били изхарчени субсидиите по някои мерки. На минус сме с 96 милиона лева, каза министърът на земеделието.

Въпреки това стопаните може да са спокойни и да започнат активния земеделски сезон, успокои още земеделският министър.

Няма забавени плащания, а до май месец всички плащания ще са при стопаните илидори с месец по-рано в сравнение с миналата година.

Бозуков обаче срещнал спънки, които пречат на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и стопаните. Не е направена оценка на ПРСР за 2007-2013, поясни министърът.

Това означавало, че Европейската комисия може да спре пари. Взети са мерки това да се избегне.

Търсели се средства за животновъдите и за биологично производство. За две обществени поръчки той е сезирал прокуратурата. Наети били външни фирми, въпреки че и МЗХ има капацитета да свърши работата.

Търсят се 90 млн. евро за подпомагане на земеделците заради бързото харчене на парите, предвидени за седем години. Христо Бозуков е оптимист, че ще намери средства.

За "Напоителни системи" Бозуков обясни, че там драстично се увеличавали дълговете на дружеството. Над 730 000 лева е щетата на "Напоителни системи", нанесена от предишното ръководство. Галина Панайотова неправомерно уволнила солидно количество служители. Отстранила всички финансови контрольори.

Министърът не се притеснява от заканата на Панайотова, че ще го съди и вярва, че ще се окажат по-големи щетите, нанесени от предишното ръководство на "Напоителни системи".

Служители на МЗХ пък получавали пари по граждански договор от дружеството. Министърът ще разговаря с тях и ще вземе решение дали да ги отстрани.

Иначе стана ясно, че Китай проявява интерес към нашия фураж.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Икономика
  Новини Според КЗК сделката поражда и вертикални ефекти на пазарите надолу по веригата.Относно пазара на разпределението на електрическа енергия придобиваната група е с естествено монополно ...
  Новини Снимка: pixabay.comФинансовите министри на страните от еврозоната обявиха готовност за приемането на България в механизма ERM II, т. нар. чакалня на общата валута след около година. - - В изявление ...
  Новини Пенсионерите с пенсии до 321 лева включително ще получат 40 лева коледна добавка.Тя ще бъде изплатена заедно с декемврийските пенсии. Това съобщи социалният министър Бисер Петков, ...
  Новини Годишните винетки вече ще важат за период от една година от датата на купуване на стикерите, а не до края на календарната година, както е до сега.Това се предвижда в проект на постановление за ...
  Новини 1,133 млрд. лв. по-малко приходи в бюджета, ако се въведе необлагаемия минимум от 510 лв. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев, който е бил ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?