Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Май 31
Начало arrow Икономика arrow Гъските "изяли" субсидиите на земеделците

Гъските "изяли" субсидиите на земеделците

  Print E-mail
2017-03-14 15:01:52
източник: news.bg

Гъските изяли субсидиите на земеделците. 65 млн. евро по мярка за агроекология са отишли за опазване на птиците. Това стана ясно на пресконференция на земеделския министър проф. Христо Бозуков.

Гъските изядоха субсидиите, посочи той. За две години били изхарчени субсидиите по някои мерки. На минус сме с 96 милиона лева, каза министърът на земеделието.

Въпреки това стопаните може да са спокойни и да започнат активния земеделски сезон, успокои още земеделският министър.

Няма забавени плащания, а до май месец всички плащания ще са при стопаните илидори с месец по-рано в сравнение с миналата година.

Бозуков обаче срещнал спънки, които пречат на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и стопаните. Не е направена оценка на ПРСР за 2007-2013, поясни министърът.

Това означавало, че Европейската комисия може да спре пари. Взети са мерки това да се избегне.

Търсели се средства за животновъдите и за биологично производство. За две обществени поръчки той е сезирал прокуратурата. Наети били външни фирми, въпреки че и МЗХ има капацитета да свърши работата.

Търсят се 90 млн. евро за подпомагане на земеделците заради бързото харчене на парите, предвидени за седем години. Христо Бозуков е оптимист, че ще намери средства.

За "Напоителни системи" Бозуков обясни, че там драстично се увеличавали дълговете на дружеството. Над 730 000 лева е щетата на "Напоителни системи", нанесена от предишното ръководство. Галина Панайотова неправомерно уволнила солидно количество служители. Отстранила всички финансови контрольори.

Министърът не се притеснява от заканата на Панайотова, че ще го съди и вярва, че ще се окажат по-големи щетите, нанесени от предишното ръководство на "Напоителни системи".

Служители на МЗХ пък получавали пари по граждански договор от дружеството. Министърът ще разговаря с тях и ще вземе решение дали да ги отстрани.

Иначе стана ясно, че Китай проявява интерес към нашия фураж.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Икономика
  Новини Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследване ...
  Новини От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската стокова ...
  Новини Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес ...
  Новини Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутрешния ...
  Новини Президентът Румен Радев е притеснен за България след коронавируса. На среща с бизнеса той посочи, че страната е изправена пред сериозно изпитание.Това изпитание не е само за здравната система, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?