Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Окт 22
Начало arrow Икономика arrow Гъските "изяли" субсидиите на земеделците

Гъските "изяли" субсидиите на земеделците

  Print E-mail
2017-03-14 15:01:52
източник: news.bg

Гъските изяли субсидиите на земеделците. 65 млн. евро по мярка за агроекология са отишли за опазване на птиците. Това стана ясно на пресконференция на земеделския министър проф. Христо Бозуков.

Гъските изядоха субсидиите, посочи той. За две години били изхарчени субсидиите по някои мерки. На минус сме с 96 милиона лева, каза министърът на земеделието.

Въпреки това стопаните може да са спокойни и да започнат активния земеделски сезон, успокои още земеделският министър.

Няма забавени плащания, а до май месец всички плащания ще са при стопаните илидори с месец по-рано в сравнение с миналата година.

Бозуков обаче срещнал спънки, които пречат на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и стопаните. Не е направена оценка на ПРСР за 2007-2013, поясни министърът.

Това означавало, че Европейската комисия може да спре пари. Взети са мерки това да се избегне.

Търсели се средства за животновъдите и за биологично производство. За две обществени поръчки той е сезирал прокуратурата. Наети били външни фирми, въпреки че и МЗХ има капацитета да свърши работата.

Търсят се 90 млн. евро за подпомагане на земеделците заради бързото харчене на парите, предвидени за седем години. Христо Бозуков е оптимист, че ще намери средства.

За "Напоителни системи" Бозуков обясни, че там драстично се увеличавали дълговете на дружеството. Над 730 000 лева е щетата на "Напоителни системи", нанесена от предишното ръководство. Галина Панайотова неправомерно уволнила солидно количество служители. Отстранила всички финансови контрольори.

Министърът не се притеснява от заканата на Панайотова, че ще го съди и вярва, че ще се окажат по-големи щетите, нанесени от предишното ръководство на "Напоителни системи".

Служители на МЗХ пък получавали пари по граждански договор от дружеството. Министърът ще разговаря с тях и ще вземе решение дали да ги отстрани.

Иначе стана ясно, че Китай проявява интерес към нашия фураж.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Икономика
  Новини България и Румъния ще създадат обща работна група, която да търси начини да се ограничи вносът на твърде стари и замърсяващи автомобили, съобщава Automedia. - - Двете съседни държави ще си партнират ...
  Новини Новите изисквания за касовите апарати на фирмите, които са регистрирани по ДДС, влизат в сила от днес.Срокът за юридическите лица без регистрация е до края на юни, а за търговците, които ...
  Новини Трите дружества в Българския енергиен холдинг (БЕХ) имат 3-месечен срок за плащане на глобата от ЕК от 77 млн. евро. Тези пари не идват от джоба на хората, заяви пред БНТ изпълнителният директор на ...
  Новини "Народът не знае какво ще се прави с над милиард и половина лева от бюджетния излишък." Това заяви в студиото на bTV проф. Христина Вучева.По думите ѝ имаме излишък от 2 ...
  Новини Завишение от 400% и цена от около 1200 лв. при настоящите условия за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще плащат само 0,6% от собствениците на коли, или близо 18 хил. ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?