18 Април 2024 г. Четвъртък

"АБВ - Движение 21", "Реформаторският блок" и "Воля" с най-много дарения преди изборите

2017-03-14 10:17:53
"АБВ - Движение 21", "Реформаторският блок - Глас Народен", "Воля" и БСП са с най-много дарения две седмици преди предсрочния парламентарен вот на 26 март. ГЕРБ, "Нова република", Обединени Патриоти и ДПС нямат постъпили парични дарения. Това показва справка на сайта на Сметната палата, където се отчитат дадени пари в рамките на предизборната кампания.

Според изборния кодекс общият размер на финансирането на всяка предизборна кампания не може да надхвърля 3 000 000 лв. за партия и за коалиция или 200 000 лв. за инициативен комитет.

Максималната сума, която едно физическо лице може да дари за една календарна година за партия или коалиция е 10 хиляди лева.

Сумата, която "АБВ - Движение 21" е получила е 133 470 лева, като според данните на Сметната палата преобладават даренията от по 1000 лв.

На второ място с най-много дарения е "Реформаторският блок - Глас Народен", които събират над 120 хиляди лева. Впечатление прави, че сред 89-те дарители преобладават тези, които са дали големи суми - пет, девет или десет хиляди лева. Най-малката дарена сума е 200 лв.

"ВОЛЯ" на варненския бизнесмен Веселин Марешки има над 94 хиляди лева. Най- голямото дарение е от Светлана Марешка, която е съпругата му и е в размер на 9 хиляди лева. Партията е получила над 300 дарения.

На следващо място е БСП с над 84 хиляди лева дадени от граждани. Впечатление при левицата също прави по-големите суми, предимно от по-1000 лева. Най-малката сума е 50 лева.

Партията на Лютви Местан, която за тези избори се обедини с Касим Дал, са получили близо 50 хиляди лева дарения.

ГЕРБ нямат нито едно парично дарение, но пък безвъзмездно
 различни хора са им предоставяли автомобилите си. Същото положение е и при "Обединените патриоти".

Коалицията "Движение Да, България", в която влизат "Зелените" и ДЕОС е събрала над 50 хиляди лева дарения, като най-голямата сума е от 10 хиляди лева. Тя е дарена два пъти - един път от Ивайло Пенчев, директорът на "Уолтопия" и от Божидар Бакалов. На сайта на движението може да се види, че досега партията на Христо Иванов е събрала над 160 хиляди лева.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати