20 Април 2024 г. Събота

Полицията разгони с водни оръдия и кучета турския протест в Ротердам

2017-03-12 14:08:12
Протестът на турци край консулството на страната в Ротердам бе разпръснат от органите на реда с водни оръдия, кучета и конна полиция. Причината е, че мъжете, събрали се с настояване да се срещнат с пристигналата без съгласуване с властите министърка по въпросите на семейството, замеряха полицията с камъни и бутилки и се стигна до сблъсъци.

По това време Фатма Саян Кая съобщи в "Туитър", че след като е била спряна на 30 метра от турското консулство в Ротердам, е била ескортирана от полицията обратно до германската граница. Според в."Хюриет" тя се е върнала в страната с полет от Кьолн.

Спорът за опита на управляващите в Анкара да агитират в Холандия за референдума за засилване президентската власт на Реджеп Тайип Ердоган за часове се превърна в остър дипломатически конфликт, разиграващ се броени дни предихоландските парламентарни избори в сряда.

В събота както Ердоган, така и външният министър и главният преговарящ с ЕС нарекоха холандските власти "останки на нацисти"Светът трябва да заеме позиция срещу този фашистки акт в името на демокрацията! Подобно поведение срещу жена министър никога не може да е приемливо".

"Не ни позволиха да влезем в нашето консулство, което е част от родината ни. Това ли наистина е сърцето на Европа или люлката на цивилизацията?"

В последвалите ѝ коментари, препредавани хиляди пъти в "Туитър", тя обвинява холандските власти в "репресивен начин на мислене, чиста тирания и потисничество".

Президентът Ердоган и правителството гледат на милионите турски граждани, живеещи в Западна Европа, като важни за победата на референдума на 16 април. Но в страни като Холандия, Германия, Австрия и Швейцария властите не желаят сред местните турски общности да се пренася напрежението между привърженици и противници на президента.

Анкара изпрати за агитация министри, но няколко от срещите бяха отменени, защото бяха обявени пред местните власти като представяне на книга или раговор в малки зали, докато очакваните присъстващи наброяваха стотици или хиляди.

Външният министър Мевлют Чавушоглу, на когото не бе позволено в събота да пристигне в Холандия, е в североизточния френски град Мец за среща с избиратели в неделя.

Той трябваше да посети сънародници и в Цюрих, но швейцарските влати обявиха избраното от организаторите място за неподходящо и я отмениха.

Органите на реда в града от дни насам се опитват да убедят федералното правителство в Берн да не позволи проявите на Чавушоглу в страната.

По повод ескалиращият конфликт с Холандия премиерът Бинали Йълдъръм заяви, че "срещу тази ситуация ще протестираме по възможно най-категоричен начин, а на холандските власти вече е предадено, че ще има възможно най-твърд отговор".

"Ще отвърнем съответно на това неприемливо поведение", добави той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати