29 Март 2024 г. Петък

Предадоха на съда бившия ректор на Медицинския университет

2017-03-01 13:46:14

Бившият ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев и бившият главен секретар на висшето учебно заведение Алексей Алексеев отиват на съд.

Градският прокурор на София Емилия Русинова обяви на брифинг, че обвинителният акт е внесен в съда и се очаква насрочване на делото.

Ваньо Митев ще отговаря пред Темида за това, че съзнателно е сключил неизгодна сделка, от която е нанесена щета в размер на близо 29 000 лева. Обвинен е и в това, че съзнателно и допуснал подчиненият му Алексей Алексеев да извърши престъпление по служба.

Митев ще отговаря и за безстопанственост, тъй като не упражнил достатъчно контрол върху работата на главния секретар на Медицинския университет (МУ)-София.

За посочените престъпления се предвижда наказание "лишаване от свобода", както и лишаване от права.

Ексглавният секретар на МУ-София сключил 5 неизгодни сделки, от които настъпила вреда в размер на 245 000 лв., според обвинението. Той е нарушил служебните си задължения, като разрешил в университета да бъдат записани чуждестранни студенти, които не са положили задължителните за всички изпити по биология и химия. С това нанесъл на университета щета за близо 1 100 000 лева. Сумата се явява разликата в таксите, които студентите са заплатили и предвидените такси. 146 чуждестранни студенти били записани в МУ в платена форма на обучение. Вместо да плащат 7414 лв. такса, те заплащали само сумата от 3000 лева.

Алексиев ще отговаря и за това, че разпоредил 46 000 лв. да бъдат разплатени на две търговски дружества. Едното трябвало да организира рекламна кампания в Лондон.

Не са били събрани доказателства за това, че ректорът на университета е раздавал пари на свои роднини. Това стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Припомняме, че тази информация бе огласена в преди няколко месеца, когато гръмна скандалът с нередностите в университета.

Ваньо Митев и Алексей Алексеев са с мярка "парична гаранция" - съответно 16 000 лв. за обвинения бивш ректор и 5 000 лв. за обвинения бивш главен секретар.

От прокуратурата разпространиха до медиите подробности по случая.

Ваньо Митев е обвинен, че на 29 септември 2014 г. като ректор на МУ съзнателно е сключил неизгодна сделка - договор за правна помощ и процесуално представителство с двама адвокати. Не е имало необходимост от сключването на договора. Назначени са двама юрисконсулти в учебното заведение. По този начин е нанесъл щета за 28 800 лв. на учебното заведение.

В периода от 8 ноември 2013 г. до 25 февруари 2016 г. съзнателно е допуснал главният секретар Алексей Алексеев да наруши служебните си задължения. Това е станало в условията на продължаващо престъпление със 146 деяния, уточняват от държавното обвинение. Алексеев е разрешил да бъдат записани за студенти в МУ 146 граждани на Европейския съюз, без да са положили изпити по биология и химия. Нанесените вреди са в размер на 1 105 083,20 лева.

Освен това, в периода от 30 юли 2014 г. до 7 юни 2016 г. Митев не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Алексеев. В резултат на това са нанесени щети в размер на 290 501,15 лева. Това е стойността на 5 неизгодни сделки на стойност 244 718,20 лв. и стойността на присвоените от Алексей Алексеев 45 782,95 лева, собственост на МУ.

Алексей Алексеев пък е обвинен, че в периода от 30 юли 2014 г. до 12 ноември 2015 г. съзнателно сключил 5 неизгодни сделки. От прокуратурата отбелязват, че случаят е особено тежък.

Обвинен е също за записването на 146 студенти, които не са положили изпити по биология и химия и е присвоил пари, собственост на учебното заведение.

В хода на разследването са разпитани 21 свидетели.

източник: news.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати