Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Август 15
Начало arrow България arrow Социологическо проучване парламентарни избори 2017: ГЕРБ и БСП с по-малко от 2% ...

Социологическо проучване парламентарни избори 2017: ГЕРБ и БСП с по-малко от 2% разлика в началото на кампанията

  Print E-mail
2017-02-27 14:01:41
източник: news.bg

ГЕРБ запазва лидерство от 31.5%, следван от БСП с 29.6% от решилите да гласуват. Това показват резултатите от проучване на "Алфа Рисърч" на старта на предизборната кампания.

Социолозите коментират, че няколко малки дистанции в електоралните позиции на партиите задават поредица от неизвестни за изхода на предсрочните избори. Със силно сближен резултат е разликата, с която двете водещи формации - ГЕРБ и БСП, влизат в кампанията.

Социолозите констатират лек спад на ГЕРБ за последния месец. Партията по-съществено губи симпатиите на средните поколения.

БСП пък бележи лек ръст и укрепва позициите си в най-малките населени места. Данните показват, че доверието към партийните лидер Бойко Борисов и Корнелия Нинова остава на равнището отпреди месец - 31.9 % за Борисов и 25.3 % за Нинова.

От агенцията отбелязват, че предизборната кампания е периодът, който ще покаже в каква посока ще се развият малките дистанции и какви възможности за сформиране на управленско мнозинство ще са налице след изборите.

Нагласите на избирателите потвърждават тенденцията към коалиционно управление, като двупартийна формула изглежда все по-малко вероятна. Водещите партии са силно несъвместими заради сериозните идеологически, политически и геостратегически различия. Крайно неустойчива би била коалиция, базирана на подобна основа.

Социолозите коментират, че парламент, съставен единствено от първите пет формации ще е сериозно изпитание за тези, които получат мандат за съставяне на правителство.

От "Алфа Рисърч" констатират силна поляризация на обществените нагласи, висока готовност за гласуване и поредица от малки дистанции, които задават голяма интрига за изхода от парламентарния вот.

Като трета сила в надпреварата влизат Обединените патриоти. Те получават 10.8 % от решилите да гласуват. Негативно на персоналния имидж на лидерите на коалицията се отразяват вътрешните противоречия, които са довели до напускане на техни доскорошни депутати. Лидерите губят по около 5 пункта доверие.

Според социолозите подобна ерозия в доверието към лидерите на патриотите поставя въпроса дали няма да се отрази на електоралната подкрепа за тях в хода на кампанията и да сближи позициите им с тези на ДПС и партията "Воля" на варненския бизнесмен Веселин Марешки. Желанието си да гласуват за ДПС към момента заявяват 6.8 % от решилите да гласуват. 5.7 % е подкрепата, с която партия "Воля" стартира кампанията.

От "Алфа Рисърч" коментират, че с голямо значение за крайния резултат ще бъдат и тенденциите сред по-малките десни и леви формации. Пътя на по-малките партии към парламента може да се затрудни от нарастващата поляризация между ГЕРБ и БСП, тъй като тя може да фокусира вниманието върху тях. Повече хора обаче може да се обърнат към по-малките партии заради прекомерната агресивност, взаимни обвинения и компромати между ГЕРБ и БСП. 25 % от избирателите смятат да вземат окончателното си решение в хода на кампанията.

Данните от изследването показват, че първите дни от надпреварата на минимална дистанция от 4%-та бариера е Реформаторският блок с подкрепа от 3.9% от решилите да гласуват. Според социолозите блокът има реалистични шансове за представителство.

От социологическата агенция отбелязват, че проучването е започнало преди да бъде обявена коалицията между Реформаторския блок и "Глас Народен" и затова ефекта от партньорството им не се отчита. На минали избори "Глас Народен" са печелили самостоятелно около 1 % от вота.

В началото на кампанията Коалицията Движение "Да, България" събира 2.6 % подкрепа. За "Нова република" пък са решили да гласуват 1.5 % от избирателите. Според социолозите авансът за партията на Христо Иванов се дължи основно на по-добри позиции сред най-младите поколения. "Нова Република" има твърд и мобилизиран, но силно ограничен електорат, коментират още от "Алфа Рисърч".

Коалицията "АБВ - Движение 21" влиза в кампанията с подкрепа на 2.9 % от решилите да гласуват. Експертите смятат, че шансът й да постигне по-добър резултат е ляво-центристки избиратели, които БСП не е успяла да мобилизира зад себе си, да гласуват за нея.

Тези избиратели припознават като възможности за гласуване коалиция "АБВ - Движение 21" или възможността да отбележат опцията "Не подкрепям никого".

Данните от изследването показват, че месец след встъпването си в длъжност, президентът Румен Радев продължава да се ползва с високо одобрение от 55%. Действията на назначеното от него служебно правителство обаче се посрещат от обществото със значително по-слаб ентусиазъм. 55% от пълнолетните българи не изразяват конкретно мнение за работата на служебния кабинет, а останалите са по-скоро поляризирани - 26% положителни срещу 19% отрицателни оценки.

Проведено по-рано проучване също е отчело поляризирано отношение към начина, по който служебният кабинет извършва кадровите промени във властта (53% одобрение срещу 42% неодобрение) и ревизията на дейността на кабинета "Борисов 2" (56% одобрение срещу 40% неодобрение). За разлика от правителството, служебният премиер Огнян Герджиков се ползва с по-високо лично доверие от 33% срещу 20% недоверие.

Сравнително висока е готовността за гласуване седмица преди Конституционният съд да отмени санкциите за негласувалите. 66 % от реално пребиваващите в страната са заявили такава готовност. Ако тенденцията се запази може да се очаква на 26-ти март до урните да отидат около 3.7 млн. гласоподаватели. Социолозите подчертават, че тази активност би била по-ниска от тази в първия тур на президентските избори от 2016 г., когато 3.9 млн. души.

Изследването на "Алфа рисърч" е проведено в периода 16-23 февруари сред 1024 пълнолетни граждани. То е реализирано със собствени средства. 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста облачност и на места ще превали и прогърми.Това съобщиха от НИМХ.Ще духа слаб до умерен ...
  Новини Бившият правосъден министър и лидер на партия "Да, България!" Христо Иванов е изумлен от думите на председателя на Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) Ханс ван Баален. Шефът на ...
  Новини Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на транспорта, инфомационните технологии и съобщенията да започне незабавна проверка на концесионирането на пристанищен терминал ...
  Новини Beчe пo cвeтa ce нaблюдaвa нaтиcĸ ĸъм влacтитe зa пoвтopнo пpинyдитeлнo зaтвapянe нa иĸoнoмиĸитe. Πocтoяннoтo тpъбeнe пo мeдиитe, ĸoeтo тpябвa дa yбeди xopaтa дa пpиeмaт ...
  Новини Бизнесменът Пламен Бобоков показа част от чат, за който твърди, че е с премиера Бойко Борисов. По неговите думи двамата са си писали на 31 март 2019 г. точно по повод на случая ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?