Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Дек 6
Начало arrow България arrow Социологическо проучване парламентарни избори 2017: ГЕРБ и БСП с по-малко от 2% ...

Социологическо проучване парламентарни избори 2017: ГЕРБ и БСП с по-малко от 2% разлика в началото на кампанията

  Print E-mail
2017-02-27 14:01:41
източник: news.bg

ГЕРБ запазва лидерство от 31.5%, следван от БСП с 29.6% от решилите да гласуват. Това показват резултатите от проучване на "Алфа Рисърч" на старта на предизборната кампания.

Социолозите коментират, че няколко малки дистанции в електоралните позиции на партиите задават поредица от неизвестни за изхода на предсрочните избори. Със силно сближен резултат е разликата, с която двете водещи формации - ГЕРБ и БСП, влизат в кампанията.

Социолозите констатират лек спад на ГЕРБ за последния месец. Партията по-съществено губи симпатиите на средните поколения.

БСП пък бележи лек ръст и укрепва позициите си в най-малките населени места. Данните показват, че доверието към партийните лидер Бойко Борисов и Корнелия Нинова остава на равнището отпреди месец - 31.9 % за Борисов и 25.3 % за Нинова.

От агенцията отбелязват, че предизборната кампания е периодът, който ще покаже в каква посока ще се развият малките дистанции и какви възможности за сформиране на управленско мнозинство ще са налице след изборите.

Нагласите на избирателите потвърждават тенденцията към коалиционно управление, като двупартийна формула изглежда все по-малко вероятна. Водещите партии са силно несъвместими заради сериозните идеологически, политически и геостратегически различия. Крайно неустойчива би била коалиция, базирана на подобна основа.

Социолозите коментират, че парламент, съставен единствено от първите пет формации ще е сериозно изпитание за тези, които получат мандат за съставяне на правителство.

От "Алфа Рисърч" констатират силна поляризация на обществените нагласи, висока готовност за гласуване и поредица от малки дистанции, които задават голяма интрига за изхода от парламентарния вот.

Като трета сила в надпреварата влизат Обединените патриоти. Те получават 10.8 % от решилите да гласуват. Негативно на персоналния имидж на лидерите на коалицията се отразяват вътрешните противоречия, които са довели до напускане на техни доскорошни депутати. Лидерите губят по около 5 пункта доверие.

Според социолозите подобна ерозия в доверието към лидерите на патриотите поставя въпроса дали няма да се отрази на електоралната подкрепа за тях в хода на кампанията и да сближи позициите им с тези на ДПС и партията "Воля" на варненския бизнесмен Веселин Марешки. Желанието си да гласуват за ДПС към момента заявяват 6.8 % от решилите да гласуват. 5.7 % е подкрепата, с която партия "Воля" стартира кампанията.

От "Алфа Рисърч" коментират, че с голямо значение за крайния резултат ще бъдат и тенденциите сред по-малките десни и леви формации. Пътя на по-малките партии към парламента може да се затрудни от нарастващата поляризация между ГЕРБ и БСП, тъй като тя може да фокусира вниманието върху тях. Повече хора обаче може да се обърнат към по-малките партии заради прекомерната агресивност, взаимни обвинения и компромати между ГЕРБ и БСП. 25 % от избирателите смятат да вземат окончателното си решение в хода на кампанията.

Данните от изследването показват, че първите дни от надпреварата на минимална дистанция от 4%-та бариера е Реформаторският блок с подкрепа от 3.9% от решилите да гласуват. Според социолозите блокът има реалистични шансове за представителство.

От социологическата агенция отбелязват, че проучването е започнало преди да бъде обявена коалицията между Реформаторския блок и "Глас Народен" и затова ефекта от партньорството им не се отчита. На минали избори "Глас Народен" са печелили самостоятелно около 1 % от вота.

В началото на кампанията Коалицията Движение "Да, България" събира 2.6 % подкрепа. За "Нова република" пък са решили да гласуват 1.5 % от избирателите. Според социолозите авансът за партията на Христо Иванов се дължи основно на по-добри позиции сред най-младите поколения. "Нова Република" има твърд и мобилизиран, но силно ограничен електорат, коментират още от "Алфа Рисърч".

Коалицията "АБВ - Движение 21" влиза в кампанията с подкрепа на 2.9 % от решилите да гласуват. Експертите смятат, че шансът й да постигне по-добър резултат е ляво-центристки избиратели, които БСП не е успяла да мобилизира зад себе си, да гласуват за нея.

Тези избиратели припознават като възможности за гласуване коалиция "АБВ - Движение 21" или възможността да отбележат опцията "Не подкрепям никого".

Данните от изследването показват, че месец след встъпването си в длъжност, президентът Румен Радев продължава да се ползва с високо одобрение от 55%. Действията на назначеното от него служебно правителство обаче се посрещат от обществото със значително по-слаб ентусиазъм. 55% от пълнолетните българи не изразяват конкретно мнение за работата на служебния кабинет, а останалите са по-скоро поляризирани - 26% положителни срещу 19% отрицателни оценки.

Проведено по-рано проучване също е отчело поляризирано отношение към начина, по който служебният кабинет извършва кадровите промени във властта (53% одобрение срещу 42% неодобрение) и ревизията на дейността на кабинета "Борисов 2" (56% одобрение срещу 40% неодобрение). За разлика от правителството, служебният премиер Огнян Герджиков се ползва с по-високо лично доверие от 33% срещу 20% недоверие.

Сравнително висока е готовността за гласуване седмица преди Конституционният съд да отмени санкциите за негласувалите. 66 % от реално пребиваващите в страната са заявили такава готовност. Ако тенденцията се запази може да се очаква на 26-ти март до урните да отидат около 3.7 млн. гласоподаватели. Социолозите подчертават, че тази активност би била по-ниска от тази в първия тур на президентските избори от 2016 г., когато 3.9 млн. души.

Изследването на "Алфа рисърч" е проведено в периода 16-23 февруари сред 1024 пълнолетни граждани. То е реализирано със собствени средства. 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ...
  Новини На 30 ноември почитаме паметта на свети апостол Андрей Първозвани. Андрей е ученик на Христос, един от Дванадесетте апостоли, брат на апостол Петър.Разпънат е на кръст в гръцкия град Петра. ...
  Новини На пленум на ВСС Иван Гешев беше повторно избран за главен прокурор с гласа 20 "за" и 4 "против".Заседанието имаше две точки. Едната бе обсъждане на указа на президента, а ...
  Новини "Преди малко, на 83 годишна възраст във Военна болница почина професор Юлиан Вучков", написа във "Фейсбук" Мартин Карбовски."Бог да те прости, професоре, за мен беше ...
  Новини В 10 ч. и 50 мин. е есенното равноденствие и започва астрономическата есен. Преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от запад облачността ще се увеличава и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?