Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Окт 26
Начало arrow България arrow България: Между обещания за реформи и липса на резултати

България: Между обещания за реформи и липса на резултати

  Print E-mail
2017-02-24 14:48:02
източник: news.bg

България продължава да се лута между обещания за реформи и липса на резултати. Това се казва в доклад на Центъра за изследване на демокрацията, който беше оповестен на Кръгла маса, посветена на корупцията.

Това е довело до гражданска апатия и продължителна липса на доверие в държавните институции, се казва още в документа.

Според експертите пътят на Румъния и България към ефективното разрешаване на управленските проблеми е утежнен от отслабването на европейските механизми за контрол, продължаващата тенденция за затихваща вътрешна политика на сближаването и частичната загуба на авторитет от страна на ЕС.

Десет години след приемането на България и Румъния в ЕС, проблемът с корупцията продължава да бъде определящ за статута на двете държави, се казва в становището на центъра.

Според анализаторите системният проблем с корупцията остава предизвикателство номер едно в България и Румъния не само по отношение на финансови загуби, но и във връзка с невъзможността за провеждането на устойчиви реформи в сферата на доброто управление.

"През последните седмици погледите бяха насочени към демонстрираната гражданска инициативност и енергия срещу корупцията в Румъния, но дори там е все още рано да се говори за устойчива промяна", категорично заявява докладът.

Анализ на евросредствата за антикорупция в България (за периода 1998 - 2015 г). разкрива, че българските правителства отделят внимание и ресурси за антикорупционни инициативи единствено в случаите, когато страната трябва да изпълни определени условия на ЕС или е на прага на важни събития за европейската й интеграция.

В рамките на предприсъединителния процес, финансовата подкрепа за антикорупция расте отчетливо в два конкретни случая - в самото начало, при стартирането на предприсъединителните програми; и непосредствено преди подписването на Договора за присъединяването през 2005 г.

След като пълноправното членство на България стана факт, финансирането за антикорупционни проекти достига своя връх в началото на 2010 г., което съвпада с изтичане давността на предпазните клаузи, предвидени в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП).

С изключение на тези пикови периоди, България е отделяла ограничен ресурс за антикорупция.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, ...
  Новини Затвърждава се подкрепата за протестите, на мнозинството от хората са против блокадите. Лидерите на протестите придобиват разпознаваемост по-скоро бавно. Доверието във властта остава ниско. Силите на ...
  Новини Спокойно премина 49-ата вечер на протести в София, предаде БНР. Демонстрантите донесоха на площад "Независимост" свое "гражданско шкафче", на което ...
  Новини 60% от българите подкрепят протестите. Въпреки подкрепата за протеста, по-голямата част - 39% - от българите остават скептични, че те ще доведат до оставка на правителството.Това показват ...
  Новини Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста облачност и на места ще превали и прогърми.Това съобщиха от НИМХ.Ще духа слаб до умерен ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?