29 Март 2024 г. Петък

Болниците дължат над половин милиард лева

2017-02-24 12:22:49

Над половин милиард лева е общата задлъжнялост на болниците към края на декември 2016 година. Това обяви заместник-министърът на здравеопазването Любомир Гайдов след анализ на предоставените от лечебните заведения счетоводни баланси в края на февруари.

Той обясни, че към края на февруари дълговете на държавните болници възлизат на 417 млн. лева. На 91 млн. лв. възлизат задълженията на общинските болници.

Гайдов обяви, че има увеличение на общата задлъжнялост на държавните болници с 8,57% за последното тримесечие на миналата година.

Най-голямо задължение - в размер на 21 млн. лв., има многопрофилната болница в Стара Загора. 16 млн. лв. са задълженията на Александровска болница, 14 млн. лв. е задължението на "Пирогов".

В София над 11,5 млн. лв. са дълговете на общинските болници. Тревога будела и задлъжнялостта на болниците в Тутракан и Дулово. Дългът на болничните заведения в област Силистра общо възлиза на над 8 млн. лева.

Гайдов заяви, че Окръжна болница "Св. Анна" не била сред тези, които имали най-висока задлъжнялост. За сравнение през 2015 г. задълженията на болниците възлизали на 342 млн. лв. със 119 млн. лв. просрочия.

Любомир Гайдов обяви, че в спешен порядък Министерство на здравеопазването ще предприеме проверки на подадените данни в счетоводните отчети на болниците. Щяло да анализира тези просрочия, за да се види откъде се формирали тези задължения. Предвижда се и дискусия, за да може самите лечебни заведения да си предложат мерки, които в рамка на една година да бъдат изпълнени.

Гайдов заяви, че ще искат стриктни отчети от болниците за получените още в началото на тази година средства за капиталови разходи, за които още нямало обявени обществени поръчки.

"За да се дават капиталови разходи, трябва да има ясна мотивация", коментира Гайдов. Той заяви, че от предвидените за тази година 15 млн. лв. за капиталови разходи, една част са раздадени от предишното ръководство на Министерство на здравеопазването. От болниците щяло да се иска да им представят сведения как тези пари ще подобрят тяхната медицинска дейност.

"На много места парите са получени, но въобще не са усвоени. МЗ ще иска от тях ясна картина като ще се харчат", предупреди Гайдов.

източник: news.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати