25 Април 2024 г. Четвъртък

Измами в отбраната констатира ревизията на Герджиков

2017-02-17 12:38:25

Със скандал започна изявлението на служебния премиер Огнян Герджиков. Оказа се, че отчетът за ревизията на кабинета "Борисов- 2" ще бъде под формата на изявление.

Не са предвидени въпроси за медиите. Звуковата система в Гранитна зала на МС бе изключена, за да не се задават въпроси. Това стана повод за недоволството на медиите и за напрежение между журналисти и Герджиков.

Служебният премиер се оправда за смяната на губернаторите на ГЕРБ. А за ревизията - нямало сериозни нарушения в обществените поръчки по ведомства.

За губернаторите премиерът обясни, че смяната е станала в съответствие със закона. Кадровата политика по отношение на областните управители е публична, решенията по този въпрос също са публични, каза Герджиков. Политическата коректност изисквала губернаторите да са така добри и да подадат оставка, по думите на министър-председателя. Те били част от предишното управление. Оказа се, че само един областен управител - този на Перник, щял да се включва в предизборната кампания на герберите.

Финансовото, Транспортното ведомство, Министерството на младежта и спорта, Екоминистерството (МОСВ), Земеделското, Социалното министерство, Министерството на образованието, Министерството на енергетиката, Министерството на туризма са с най-малко нарушения при провеждането на обществени поръчки. 

Не така стоят нещата в МО, стана ясно от отчета на Огнян Герджиков. 45 нарушения на ЗОП е констатирала проверката във военното ведомство. По 9 има индикации за измама и са предадени на военна прокуратура.

Сигналите са изпратени до компетентните институции, обясни още служебният премиер. В понеделник пълният доклад ще бъде публикуван. В Министерство на отбраната през 2016 г. са проведени 113 процедури по Закона за обществените поръчки (ЗОП). От тях са прекратени 31. При извършения анализ на проведените процедури и сключените договори са установени нарушения по 45 от 82 процедури. По 9 процедури е установено наличието на индикатори за измама и други сериозни нарушения, поясни Герджиков.

Известни нарушения има в поръчки на АПИ. В икономическото ведомство пък се залагали дискриминационни условия в поръчките. В Агенцията за малките и средни предприятия също имало нарушения.

Проведена е процедура без условия за реална конкуренция. Забавени поръчки имало в МЗХ. Това можело да доведе до спиране на пари от ЕС. Забавени поръчки имало и в МЗ, МВР.

Известно е, че за 14 дни не може да се направи пространен, дълбочинен анализ, поясни проф. Герджиков. Той допълни, че ведомствата щели да продължат да проверяват. Премиерът е разпоредил всички неотложни обществени поръчки да бъдат възложени по всички правила на закона.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати