Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Септ 25
Начало arrow Политика arrow Измами в отбраната констатира ревизията на Герджиков

Измами в отбраната констатира ревизията на Герджиков

  Print E-mail
2017-02-17 12:38:25
източник: news.bg

Със скандал започна изявлението на служебния премиер Огнян Герджиков. Оказа се, че отчетът за ревизията на кабинета "Борисов- 2" ще бъде под формата на изявление.

Не са предвидени въпроси за медиите. Звуковата система в Гранитна зала на МС бе изключена, за да не се задават въпроси. Това стана повод за недоволството на медиите и за напрежение между журналисти и Герджиков.

Служебният премиер се оправда за смяната на губернаторите на ГЕРБ. А за ревизията - нямало сериозни нарушения в обществените поръчки по ведомства.

За губернаторите премиерът обясни, че смяната е станала в съответствие със закона. Кадровата политика по отношение на областните управители е публична, решенията по този въпрос също са публични, каза Герджиков. Политическата коректност изисквала губернаторите да са така добри и да подадат оставка, по думите на министър-председателя. Те били част от предишното управление. Оказа се, че само един областен управител - този на Перник, щял да се включва в предизборната кампания на герберите.

Финансовото, Транспортното ведомство, Министерството на младежта и спорта, Екоминистерството (МОСВ), Земеделското, Социалното министерство, Министерството на образованието, Министерството на енергетиката, Министерството на туризма са с най-малко нарушения при провеждането на обществени поръчки. 

Не така стоят нещата в МО, стана ясно от отчета на Огнян Герджиков. 45 нарушения на ЗОП е констатирала проверката във военното ведомство. По 9 има индикации за измама и са предадени на военна прокуратура.

Сигналите са изпратени до компетентните институции, обясни още служебният премиер. В понеделник пълният доклад ще бъде публикуван. В Министерство на отбраната през 2016 г. са проведени 113 процедури по Закона за обществените поръчки (ЗОП). От тях са прекратени 31. При извършения анализ на проведените процедури и сключените договори са установени нарушения по 45 от 82 процедури. По 9 процедури е установено наличието на индикатори за измама и други сериозни нарушения, поясни Герджиков.

Известни нарушения има в поръчки на АПИ. В икономическото ведомство пък се залагали дискриминационни условия в поръчките. В Агенцията за малките и средни предприятия също имало нарушения.

Проведена е процедура без условия за реална конкуренция. Забавени поръчки имало в МЗХ. Това можело да доведе до спиране на пари от ЕС. Забавени поръчки имало и в МЗ, МВР.

Известно е, че за 14 дни не може да се направи пространен, дълбочинен анализ, поясни проф. Герджиков. Той допълни, че ведомствата щели да продължат да проверяват. Премиерът е разпоредил всички неотложни обществени поръчки да бъдат възложени по всички правила на закона.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Господинът с жълтите гащи говори глупости. Така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира нападките на лидера на "Воля" Веселин Марешки по свои адрес в ефира на ...
  Новини Бой при патриотите. Това се приказва в кулоарите на Народното събрание.Валентин Касабов от НФСБ ударил лидера на Атака Волен Сидеров според слуховете.Репортер на "Алфа ТВ"Защо ...
  Новини Коалицията е достатъчно стабилна, осъзната и то не заради властта. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов.Борисов благодари на вицепремиерите си за загърбеното его. Той заяви, че вече ...
  Новини Президентът Румен Радев разпространява непотвърдена информация. Може би това е фалшива новина. Това заяви в ефира на БТВ енергийният министър Теменужка Петкова по повод изказване на ...
  Новини Колко пари са изхарчени за интеграция на ромите и какъв е ефектът? Това попита депутатът от БСП Георги Гьоков по време на обсъждане на административния мониторингов доклад за 2017 година ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?