Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Юни 25
Начало arrow Политика arrow Измами в отбраната констатира ревизията на Герджиков

Измами в отбраната констатира ревизията на Герджиков

  Print E-mail
2017-02-17 12:38:25
източник: news.bg

Със скандал започна изявлението на служебния премиер Огнян Герджиков. Оказа се, че отчетът за ревизията на кабинета "Борисов- 2" ще бъде под формата на изявление.

Не са предвидени въпроси за медиите. Звуковата система в Гранитна зала на МС бе изключена, за да не се задават въпроси. Това стана повод за недоволството на медиите и за напрежение между журналисти и Герджиков.

Служебният премиер се оправда за смяната на губернаторите на ГЕРБ. А за ревизията - нямало сериозни нарушения в обществените поръчки по ведомства.

За губернаторите премиерът обясни, че смяната е станала в съответствие със закона. Кадровата политика по отношение на областните управители е публична, решенията по този въпрос също са публични, каза Герджиков. Политическата коректност изисквала губернаторите да са така добри и да подадат оставка, по думите на министър-председателя. Те били част от предишното управление. Оказа се, че само един областен управител - този на Перник, щял да се включва в предизборната кампания на герберите.

Финансовото, Транспортното ведомство, Министерството на младежта и спорта, Екоминистерството (МОСВ), Земеделското, Социалното министерство, Министерството на образованието, Министерството на енергетиката, Министерството на туризма са с най-малко нарушения при провеждането на обществени поръчки. 

Не така стоят нещата в МО, стана ясно от отчета на Огнян Герджиков. 45 нарушения на ЗОП е констатирала проверката във военното ведомство. По 9 има индикации за измама и са предадени на военна прокуратура.

Сигналите са изпратени до компетентните институции, обясни още служебният премиер. В понеделник пълният доклад ще бъде публикуван. В Министерство на отбраната през 2016 г. са проведени 113 процедури по Закона за обществените поръчки (ЗОП). От тях са прекратени 31. При извършения анализ на проведените процедури и сключените договори са установени нарушения по 45 от 82 процедури. По 9 процедури е установено наличието на индикатори за измама и други сериозни нарушения, поясни Герджиков.

Известни нарушения има в поръчки на АПИ. В икономическото ведомство пък се залагали дискриминационни условия в поръчките. В Агенцията за малките и средни предприятия също имало нарушения.

Проведена е процедура без условия за реална конкуренция. Забавени поръчки имало в МЗХ. Това можело да доведе до спиране на пари от ЕС. Забавени поръчки имало и в МЗ, МВР.

Известно е, че за 14 дни не може да се направи пространен, дълбочинен анализ, поясни проф. Герджиков. Той допълни, че ведомствата щели да продължат да проверяват. Премиерът е разпоредил всички неотложни обществени поръчки да бъдат възложени по всички правила на закона.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Колко пари са изхарчени за интеграция на ромите и какъв е ефектът? Това попита депутатът от БСП Георги Гьоков по време на обсъждане на административния мониторингов доклад за 2017 година ...
  Новини Мнозинството отхвърли ветото на държавния глава върху Закона за противодействие на корупцията.Очаквано преди гласуването в залата се разразиха спорове. Според червения депутат Крум Зарков ...
  Новини "Заповядайте, съдете ме, осъдете ме, вкарайте ме в затвора", призова лидерът на опозицията Корнелия Нинова в ефира на Нова. Тя обаче иска през това време народът да знае какво става в ...
  Новини БСП излиза от пленарна зала.Днес ще поискаме среща с всички европейски посланици, обяви на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова.ГЕРБ минират националното съгласие, обяви Корнелия Нинова. ...
  Новини Мониторинговият доклад на ЕК предизвика разнопосочни коментари в парламента. От ГЕРБ се похвалиха, че са доволни от заключенията на Европейската комисия и че докладът е обективен, позитивен и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?