Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Дек 19
Начало arrow Политика arrow Измами в отбраната констатира ревизията на Герджиков

Измами в отбраната констатира ревизията на Герджиков

  Print E-mail
2017-02-17 12:38:25
източник: news.bg

Със скандал започна изявлението на служебния премиер Огнян Герджиков. Оказа се, че отчетът за ревизията на кабинета "Борисов- 2" ще бъде под формата на изявление.

Не са предвидени въпроси за медиите. Звуковата система в Гранитна зала на МС бе изключена, за да не се задават въпроси. Това стана повод за недоволството на медиите и за напрежение между журналисти и Герджиков.

Служебният премиер се оправда за смяната на губернаторите на ГЕРБ. А за ревизията - нямало сериозни нарушения в обществените поръчки по ведомства.

За губернаторите премиерът обясни, че смяната е станала в съответствие със закона. Кадровата политика по отношение на областните управители е публична, решенията по този въпрос също са публични, каза Герджиков. Политическата коректност изисквала губернаторите да са така добри и да подадат оставка, по думите на министър-председателя. Те били част от предишното управление. Оказа се, че само един областен управител - този на Перник, щял да се включва в предизборната кампания на герберите.

Финансовото, Транспортното ведомство, Министерството на младежта и спорта, Екоминистерството (МОСВ), Земеделското, Социалното министерство, Министерството на образованието, Министерството на енергетиката, Министерството на туризма са с най-малко нарушения при провеждането на обществени поръчки. 

Не така стоят нещата в МО, стана ясно от отчета на Огнян Герджиков. 45 нарушения на ЗОП е констатирала проверката във военното ведомство. По 9 има индикации за измама и са предадени на военна прокуратура.

Сигналите са изпратени до компетентните институции, обясни още служебният премиер. В понеделник пълният доклад ще бъде публикуван. В Министерство на отбраната през 2016 г. са проведени 113 процедури по Закона за обществените поръчки (ЗОП). От тях са прекратени 31. При извършения анализ на проведените процедури и сключените договори са установени нарушения по 45 от 82 процедури. По 9 процедури е установено наличието на индикатори за измама и други сериозни нарушения, поясни Герджиков.

Известни нарушения има в поръчки на АПИ. В икономическото ведомство пък се залагали дискриминационни условия в поръчките. В Агенцията за малките и средни предприятия също имало нарушения.

Проведена е процедура без условия за реална конкуренция. Забавени поръчки имало в МЗХ. Това можело да доведе до спиране на пари от ЕС. Забавени поръчки имало и в МЗ, МВР.

Известно е, че за 14 дни не може да се направи пространен, дълбочинен анализ, поясни проф. Герджиков. Той допълни, че ведомствата щели да продължат да проверяват. Премиерът е разпоредил всички неотложни обществени поръчки да бъдат възложени по всички правила на закона.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини БСП иска проверка на пътищата в страната, които са строени или ремонтирани в рамките на последните 5 години, а не на тези, които са изградени преди 40 години.Това заяви пред bTV социалистът Георги ...
  Новини Нямаме интерес от милитаризация на Черно море, което пряко ще рефлектира върху България. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за позицията на страната ни при ...
  Новини "Спазваме всички европейски правила при реализацията на концепцията за газоразпределителен център "Балкан". Всички условия досега са необвързващи, сега обаче се отива ...
  Новини Господинът с жълтите гащи говори глупости. Така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира нападките на лидера на "Воля" Веселин Марешки по свои адрес в ефира на ...
  Новини Бой при патриотите. Това се приказва в кулоарите на Народното събрание.Валентин Касабов от НФСБ ударил лидера на Атака Волен Сидеров според слуховете.Репортер на "Алфа ТВ"Защо ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?