24 Април 2024 г. Сряда

Герджиков и Радев стартират със сериозен рейтинг и доверие

2017-02-14 12:59:31

Първите действия на новоизбрания президент се възприемат положително, а служебният премиер Герджиков започва работа със сериозен кредит на доверие.

Това се казва в част II на проучване на изследователски център "Тренд", направено по поръчка на 24 часа. Изследването е проведено "лице в лице" и е представително за пълнолетното население на страната.

Първите действия на президента Румен Радев вдъхват доверие на 62% от българските граждани, става ясно от разбивката.

Единствено симпатизантите на ГЕРБ са по-раздвоени, но дори сред тях половината оценяват положително действията на президента, а една четвърт негативно.

Сред привържениците на БСП обаче има практическо единодушие и на този етап разочарование не се наблюдава.

Оказва се обаче, че подкрепата на кандидатурата на Румен Радев за кандидат-президент от БСП носи и някои последици след себе си.

42 на сто от всички анкетирани са на мнение, че настоящият държавен глава е зависим от БСП.

Симпатизантите на ГЕРБ са по-убедени, че Радев е зависим от БСП.

Служебният кабинет тръгва със сериозен кредит на доверие. Само 6% имат отрицателно отношение към него, докато 37 на сто са положително настроени.

Близо половината от българските граждани пък са на мнение, че служебното правителство ще се справи с работата си.

Служебният министър-председател Огнян Герджиков стартира своя мандат дори с по-положително отношение, отколкото самият служебен кабинет.

46% имат положително отношение към Герджиков, а 8 на сто - отрицателно.

67% от всички български граждани декларират, че са гласували на последния референдум, иницииран от Слави Трифонов.

80% от гласувалите са подкрепили въвеждането на мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура. Данните почти изцяло съвпадат с крайните резултати от референдума.

Направен е тест дали при провеждането на ново пряко допитване със същия въпрос ще има промяна в отговорите.

82% биха потвърдили вота и само 10% биха сменили своя глас.

Мажоритарната избирателна система печели симпатиите на 37% от всички български граждани, малко под една четвърт са на мнение, че трябва да се въведе смесена система, докато само 11% искат да остане настоящата пропорционална избирателна система.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати