19 Април 2024 г. Петък

Предварително не знаем кой ще спечели изборите, сигурен Андрей Райчев

2017-02-13 10:57:06

България има уникална политическа обстановка - отдавна не е било да не знаем предварително кой ще спечели изборите. Това коментира в студиото на bTV социологът Андрей Райчев. Според него ГЕРБ и БСП са толкова близко, че ситуацията е непредсказуема.

"Не са скачени съдове, защото имат различни история. ГЕРБ започна от повече (проценти - б.р.) и пада плавно", каза Райчев.

Райчев припомни, че БСП са достигали най-много около милион избиратели. Ако Нинова достигне този милион, това е благосъстояние, може да мине ГЕРБ с малко.

На въпроса колко партии ще са в следващия парламент, Райчев заяви - на колко ще се раздроби десницата. Ако бариерата е между 130-150 хил. гласа, никой (от класическата десница - б.р.) няма да влезе. Пак ще имаме протестъри. Въпросът след изборите е не само дали ГЕРБ и БСП ще успеят да направят коалиция, но и какво ще правят с протестърите, каза Райчев.

Според него преди година социолози са предвиждали, че БСП ще става средна партия, не са очаквали, че ще играе роля (на политическата сцена - б.р.).

Краят на БСП ще дойде когато БСП се обедини, няма да стане скоро, прогнозира Райчев.

Според него, силата в Левицата идва от ново ръководство. Нинова взе властта в БСП преди малко повече от 6 месеца. Справи се с многото левици - скъса с Първанов, не разговаря с Татяна Дончева, припомни социологът.

Той очерта, че българските социалисти имат индивидуално поведение на политическата сцена. Всички левици в Европа се обявяват за антинационалистични и се обявяват за десни, докато Нинова е на обратната линия. Това ще доведе до опъване до нишките с комунистическите партии в Европа и до по-голям успех в България, стана ясно от думите на Райчев.

Според него на БСП не им е трябвало служебното правителство да е тяхно. За БСП залогът е много по-голям - бъдещето на страната. Радев е добър президент, не трябва да му се подсказва какво да прави. Той трябва да се научи да кара колата и ще се научи. Големият залог не е Радев, допълни Райчев.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати