Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Май 25
Начало arrow София arrow Борят мръсния въздух в София с ограничения за колите и безплатен транспорт

Борят мръсния въздух в София с ограничения за колите и безплатен транспорт

  Print E-mail
2017-02-08 15:15:11
източник: news.bg

Ограничаване на движението на автомобили за определени зони и безплатен градски транспорт. Това предвиждат част от аварийните мерки за справяне със замърсяването на въздуха с фини прахови частици в столицата в дните, в които се отчита трайно замърсяване на въздуха. Мерките ще бъдат предложени с промяна на нормативната уредба от Столичния общински съвет.

Екипът на столичния кмет Йорданка Фандъкова ще предложи промените още на 23 февруари, когато се очаква да бъде проведено заседание на съвета.

"Проблемът с качеството на въздуха е стратегическа задача за мен и моя екип в последните години", отчете Фандъкова. По думите й справянето с него не става бързо, изискват се и много координирани действия от страна на общината и държавата.

"Няма как да бъде решен този проблем без личното участие на гражданите", убедена е Йорданка Фандъкова. Тя отчете направеното до момента от Столична община, свързано с модернизацията на градския транспорт и закупуването на нови автомобили.

"Смятам, че са неверни твърденията, че нищо не е направено дотук. Не би било вярно, ако се каже, че направеното е достатъчно. Точно затова е и разработването на нова програма за подобряване качеството на въздуха", заяви Фандъкова.

"Лично мое мнение, че не можем да подценяваме този проблем, но не трябва да се създават излишни страхове у хората", убедена е Йорданка Фандъкова.

По думите й почти всички големи градове са изправени пред това предизвикателство. Програмата на Столична община с всички мерки ще бъде качена на сайта на общината за обществено обсъждане.

Фандъкова отграничи мерките като краткосрочни, средносрочни и дългосрочни, както и мерки по отношение на транспорта, отоплението, промишлеността, информираността на хората.

"Само с ограничения няма да стане, затова на първо място е стимулирането на повече хора да използват градския транспорт", коментира тя. Усилията тук са насочени към неговото модернизиране и на второ място - даване на предимство на градския транспорт. Сред мерките, свързани с модернизирането на градския транспорт, е и въвеждането на електронната система за таксуване.

Йорданка Фандъкова обяви, че предстои увеличаване миенето на улици и булеварди. "Имаме готовност да продължим с миенето, ако времето позволи", коментира тя. Фандъкова обясни, че продължава с основните ремонти по улици и булеварди и засаждането на дървета, което също е мярка срещу замърсяването на въздуха.

От Столична община залагат и за развитие на веломрежа, зони с успокоено движение, като колите там ще се движат със скорост 30 км. Първата такава е в карето между "Христо Ботев", "Алабин", "Леге", "Цар Борис". Намаляването на скоростта също спомага за намаляване на запрашаването, заяви Фандъкова. Столичният кмет информира, че от днес започват съвместните проверки на КАТ и "Автомобилна администрация" за наличие на катализатори при дизеловите автомобили.

Друга мярка са засилените проверки на Столичния инспекторат за изгаряне на материали като гуми, пластмаси, както и завишен контрол върху строителните обекти. Инспекторатът е съставил над 6000 акта за миналата година. Йорданка Фандъкова настоя за засилени проверки с повече екипи на строителните обекти.

Столична община е амбицирана да предложи и национални стандарти за горивата, които да гарантират ниска влага за дървата за отопление и 10% нива за пепел при твърдите горива, подпомагане на енергийно бедните с горива, които имат ниски емисии, както и специална програма за подмяна на остарели отоплителни инсталации.

Столична община е една от първите, които на своя сайт имат информация за стойностите на замърсяване в реално време и те са достъпни онлайн. Предвижда се и разработване на система за ранно предупреждение с онлайн приложения за нивото на замърсеност. Като най-важна мярка е информираността на гражданите.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория София
  Новини Въздухът в София отново е опасно мръсен, показват сензорите на airtube.info. От общината твърдят, че по-високите стойности на фини прахови частици в атмосферния въздух се дължат на липсата на вятър, ...
  Новини Нова наредба за обществения ред ще регулира шума в София. Очаква се текстът да бъде гласуван до края на месеца от Столичния общински съвет. С наредбата се забраняват шумните строително-монтажни ...
  Новини "7 милиона лева за един гьол." По този начин столичният общински съветник от РБ и активист Иво Божков коментира ремонта на емблематичния булевард "Княз А. Дондуков".В ...
  Новини Тазгодишните ремонти в София вече събират негативни коментари от столичани. В последните дни излязоха наяве нови скандални детайли от работата в центъра. Повече от три месеца, след като от Столичната ...
  Новини От началото на годината до края на август софиянци са дали малко над 3 млн. лв. без ДДС, за да приберат колите си от наказателните паркинги и да им премахнат скобите, пише ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?