24 Април 2024 г. Сряда

Радев стартира сътрудничество за стартъп екосистемите у нас и в Германия

2017-02-08 12:01:55
Президентът Румен Радев се похвали с първата си инициатива, която дойде в резултат на официалната му визита в Германия пред два дни.

След проведения Икономически форум за България по време на официалното ми посещение в Германия, министерствата на икономиката на двете държави постигнаха съгласие да работят за по-тясно сътрудничество между малкия и среден бизнес и между стартъп общностите на Германия и България, написа той в социалната мрежа Facebook.

По време на работните срещи на служебния министър на икономиката Теодор Седларски след икономическия форум беше поставен акцент върху по-нататъшното развитие на германските инвестиции в България в секторите автомобилна промишленост, машиностроене и високи технологии. По моя инициатива беше взето решение да започне подготовка на международна среща в София, на която да бъдат обсъдени предизвикателствата на четвъртата индустриална революция и използването на предимствата, които тя предлага, обясни Радев.

По време на срещите му е било обсъдено и предстоящото българско председателство на ЕС през 2018 г. и възможностите за споделяне на опит и подкрепа от страна на Германия по ключови теми в тази област, които могат да бъдат решени с активното участие на Министерство на икономиката в рамките на председателството.

По предложение на Седларски е било постигнато съгласие да се предприемат стъпки по подписване на Меморандум за сътрудничество между представители на стартъп екосистемите в България и Германия като първа подобна инициатива за активизиране на партньорствата.

Асоциацията и членовете й са поканени и ще участват на международната конференция WebIt Festival 2017, която предстои да бъде проведена през април 2017 в София Тех Парк.

Пред министър Седларски представителите на Федералната асоциация на малкия и среден бизнес /Bundesverband mittlestandishe Wirtshaft/ изтъкнаха, че тяхната организация е най-голямата доброволна асоциация на ФРГ, обединяваща малкия и среден бизнес в Германия с над 50 хиляди малки и средни предприятия и със свои задгранични представителства в над 27 страни по света.

От страна на асоциацията беше декларирано желание за откриване на тяхно представителство в България, за което получиха подкрепа.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати