Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Март 22
Начало arrow Технологии arrow Анализ на Евростат по повод Световния ден за безопасен интернет

Анализ на Евростат по повод Световния ден за безопасен интернет

  Print E-mail
2017-02-07 18:04:03
източник: dnes.bg

Едва 50 на сто от българите са наясно как да използват по-безопасно и по-отговорно интернет технологиите, сочат данни от анализ на Евростат по повод днешния 7 февруари - Световен ден за безопасен интернет. 

Около 52 на сто от българите са били наясно, че "бисквитките" могат да бъдат полезни за проследяване на сайтовете, които посещават.

Половината от родните потребители на глобалната мрежа също нямали притеснения, че действията им в интернет се записват с цел да им бъдат изпратени рекламни материали, показва анализ на данните за изминалата 2016 г.

Едва 9 на сто от родните потребители в мрежата са използвали софтуер за ограничаване на възможността за проследяване на тяхната дейност в мрежата - т.нар. anti tracking софтуер.

По данни на националната статистика - 63% от българското население през 2016 г. е имало интернет в домовете си, като най-предпочитаното устройство за достъп в мрежата е бил мобилният телефон - близо 73 на сто от потребителите на нета са сърфирали чрез него.

Други 53% от българите са влизали в интернет чрез настолен компютър, а 51 на сто - чрез лаптоп. През смарт телевизор или през друго мобилно устройство в мрежата са влизали около 10 на сто от българите.

Близо 40% от българските потребители на интернет през миналата година са предоставяли някакъв вид лична информация в глобалната мрежа /домашен адрес, електронна поща, личен телефон/.

Други 20 на сто са предоставяли като лични данни ЕГН или номер на личната карта, а близо 9 на сто са предоставяли някакъв вид данни на лична банкова сметка или номер на дебитна или кредитна карта, съобщи БТА.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Технологии
  Новини Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирми в IT ...
  Новини Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руската ...
  Новини Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на ...
  Новини Шерил Сандберг. снимка: Ройтерс - В отговор на доказателства, че нейни инструменти са позволили реклами да бъдат насочени към потребители, които са използвали расистки коментари или реч на ...
  Новини Компанията майка на Мтел Telekom Austria Group обяви на уебсайта си, че планира да ребрандира операторите си, като ще заложи на местния си бранд A1 в страните, в които оперира. - - Очакванията са, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?