19 Март 2024 г. Вторник

Тръмп беснее след статия на „Ню Йорк таймс”, че президентът на САЩ е в изолация

2017-02-07 09:24:52

Доналд Тръмп продължи атаките срещу американските медии, след като "Ню Йорк таймс" излезе със статия, че новият държавен глава на САЩ е изолиран заради недостатъчните и неопитни кадри в Белия дом, съобщава ДПА.

Милиардерът е взел вестника намушка още от началото на предизборната си кампания.

"Провалилият се "Ню Йорк таймс" пише пълни измислици за мен. Те го правят вече две години и сега си измислят истории и източници", оплака се Тръмп в "Туитър".

Изданието излезе със статия в неделя, в която пише, че милиардерът има изключително малък екип и съветниците му буквално не са запознати с работата в Белия дом или федералното правителство. Вестникът се позовава на правителствени и конгресни източници, включително на бивши служители.

"Ню Йорк таймс" пояснява, че съветници се срещат на тъмно, тъй като не знаят как се включва осветлението в стаите. Вестникът пише още, че президентът често прекарвал сам вечерите в Белия дом, тъй като първата дама Мелания и синът им живеят в Ню Йорк. Тръмп прекарвал време в гледане на телевизия и бил в тежко положение заради натиска на работата и постоянните протести, пояснява изданието.

Вестникът описва шефа на щаба в Белия дом Рейнс Прийбъс и главния стратег Стив Банън като "два сблъскващи се центъра на власт" около президента.

След атаката на Тръмп "Ню Йорк таймс" защити статията и източниците, допълвайки, че е далеч от "провален" вестник, след като миналата година отбеляза 3 милиона читатели, включително в интернет. 276 000 души са си платили за достъп до вестника в интернет през последното тримесечие на 2016 година - най-силното тримесечие от 2011 година, откакто има платена платформа, пояснява вестникът.

"Ню Йорк таймс" допълва, че Тръмп е бесен от това, че не е бил информиран за подробностите около необичайното включване на Банън в Съвета за национална сигурност в Белия дом.

Много социологически проучвания показват, че милиардерът е с най-ниския рейтинг като държавен глава в съвременната история на САЩ.

Междувременно правосъдното министерство призова федерален апелативен съд да възстанови спорната забрана на Белия дом, която засяга гражданите на 7 държави, бежанците и сирийците, пише "Гардиън".

Ведомството предупреждава, че националната сигурност на САЩ е поставена на карта.

Девети окръжен федерален апелативен съд в Сан Франциско днес ще проведе изслушване по казуса в 18 часа Източноамериканско време. Има вероятност битката да стигне до Върховния съд на САЩ.

"Указът е законно упражняване на правомощията на президента да допуска чужденци и бежанци в САЩ", пояснява правосъдното министерство в жалбата си до съда в Сан Франциско.

Припомняме, апелативен съд в САЩ временно отхвърли искането на правосъдното министерство за възстановяване изпълнението на указа на президента Доналд Тръмп за забрана допускането на бежанци и граждани на 7 държави на територията на САЩ. Жалбата на правосъдното министерство беше отхвърлена от Девети окръжен федерален апелативен съд в Сан Франциско.

Апелативният съд поиска от щата Вашингтон и администрацията на държавния глава да внесат повече аргументи тази седмица.

Обжалването на правосъдното министерство беше във връзка със съдебно решение от петък. Федералният окръжен съд (решението беше взето от съдия Джеймс Робарт) в Сиатъл спря временно прилагането на указа на президента Доналд Тръмп за затягане на имиграционното законодателство.

Указът на Тръмп касае граждани на Либия, Иран, Ирак, Йемен, Сирия, Сомалия и Судан, както и всички бежанци. Според указа гражданите на посочените държави няма да имат достъп до САЩ за период от 90 дни; 120 дни за всички бежанци и неограничен срок за сирийски граждани.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати