Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Май 27
Начало arrow Здраве arrow От правния хаос в МЗ тръгват проблемите, категоричен Семерджиев

От правния хаос в МЗ тръгват проблемите, категоричен Семерджиев

  Print E-mail
2017-02-06 12:02:02
източник: news.bg

31 нормативни акта на Здравното министерство са оспорени в съда, заяви в студиото на bTV служебният здравен министър Илко Семерджиев. Това е правен хаос, от нормативните тръгват и останалите проблеми в здравната система, категоричен е той.

Като стъпки в своето управление Семерджиев вижда първо възстановяване на договорното начало със Здравната каса (НЗОК) за подписване на Националния рамков договор (НРД), с който ще се определят предвидими лимити, достъп и качество на медицинска помощ.

 

Ще продължа усилията по отношение на Спешната помощ, зарече се служебният министър. Той каза, че ще продължи и централизирания електронен търг за лекарства, в който ще има сериозни поправки. Там е заложено да останат цени, постигнати през определен период, въпреки падането им на пазара.

 

Неколкократно, както и през последните дни, Семерджиев повтори, че до сега не е имало листа на чакащите, а вече има такава и в нея са около 3500 пациенти. Има драстичен проблем със здравните индикатори - увеличаване на общата смъртност. Пръстовият отпечатък за прием в болници е незаконен. Очаква се 5-членката на ВАС да се произнесе отрицателно. Министър Москов твърдеше, че е спестявал, а само през ноември разходите са увеличени. Надзорът на касата е решил да намали лимита на болниците, което остави 72 млн. дефицит за началото на 2017 година, заяви служебният здравен министър.

Той обеща, че тази седмица ще се срещне с 6-те заинтересовани страни, за да се отмени пръстовия идентификатор и определи случващото се като злоупотреба с власт - самоуправство.

Според Семерджиев, това, което предстои, е въвеждане на електронна здравна карта. Работата по тази система не е започнала. Ще има работна група за изработване на концепция, после за остойностяването й.

 

Текат разговори за просрочени търгове. Търгът за ваксините е трябвало да се насрочи още през октомври, а е направено с 4 месеца закъснение. "Ще се справим и ще наваксаме пропуснатите дни. Не бих искал да тълкувам това решение, но е административна безпомощност", каза Семерджиев.

 

За уволнените от Москов директори на болниците "Света Анна" и "Свети Иван Рилски", Семерджиев заяви, че след смяната на успешните директори, дълговете на болниците са нараснарли с 3 и с 4 пъти и даде пример. През 2014 г. болница "Св. Иван Рилски" е имала 3 млн. задължения, през 2016 г. те са станали 16 млн. лева. "Св. Анна" е била с 5 млн. лева дълг, които се превърнали в 14 млн., обясни Семерджиев. "Той (Москов - б.р.) не само уволни хората, даде ги и на прокурор", каза служебният министър и заяви, че прокуратурата е доказала невинността на уволнените директори.

В коментар на думите на Петър Москов, че пръстовият идентификатор не струвал нищо на гражданите, а здравната карта ни струвала около 18 лева, Семерджиев каза, че това е демонстрация на неговия изказ - той говори за евентуални преразходи в евентуално бъдещо време.

 

За уволнението на подуправителя на НЗОК Иванка Кръстева, Семерджиев заяви, че това е възстановяване на справедливостта. Припомняме, тя бе съветник на министър Москов и бе назначена на този пост през 2015 г., когато Димитър Петров напусна НЗОК. Като причина за оттеглянето си Петров тогава посочи политиките за лекарствата и болниците, които здравното ведомство се опитвало да налага на Касата.

 

Семерджиев обори думите на Москов, че отстъпките от фармацевтичните компании преди били 2,5 млн. лева, а сега са 137 млн. лева, с данни, в които става ясно, че има не спестяване на разходи, а увеличаване на дългове.

"Разходите са повече от приходите. Лошо управление, буквално. Това е предизборно говорене, този човек трябва да отговаря на въпроси. Москов назначава политическите си съветници за подуправители на Касата", коментира Семерджиев нападките за връщането на д-р Димитър Петров в Здравната каса.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Здраве
  Новини Премиерът Бойко Борисов и шефът на Националния оперативен щаб (НОЩ) Венцислав Мутафчийски инспектираха запасите от хлорохин.Двамата посетиха Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), ...
  Новини 1758 станаха лабораторно потвърдените случаи на коронавирус у нас. 69 са новите случаи за последното денонощие, по данни на Националния оперативен щаб.Новите случаи са от 12 ...
  Новини През една нормална седмица е трудно да преброим колко пъти влизаме във физически контакт с различни хора. За онези, които живеят сами, тези дни на карантина в Европа може би са били най-дългият ...
  Новини Изглежда, че децата са най-пощадени от коронавируса - те изключително рядко проявяват симптоми на болестта и още по-рядко се налага да влязат в интензивно отделение. Но на какво се дължи това и ...
  Новини Директорът на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус предупреди в понеделник, че най-лошото от коронавирусната пандемия все още предстои."Повярвайте ни.Най-лошото тепърва ни ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?