18 Април 2024 г. Четвъртък

Москов оставил тотален хаос в здравно министерство

2017-02-04 09:56:49

Заварих министерството в такъв нормативен хаос, какъвто никога не е имало. Това обяви служебният здравен министър Илко Семерджиев на пресконференция, на която представи състоянието на здравната система и посоката на промяната, която трябва да се поеме. Той обясни, че и една седмица няма да е достатъчна да обясни за какъв хаос става въпрос.

По мнението му предишният екип на министерството, начело с Петър Москов, е самоуправствал с власт. Семерджиев се зарече да сложи край на това и да направи всичко възможно да върне реда в системата.

На първата си пресконференция след встъпването в длъжност Семерджиев подчерта, че с предишния екип имат философски различия за системата, за механизмите и начините на функциониране и структуриране. Взимани са и поредица лоши решения.

Здравният министър е направил анализ заедно с министъра на финансите Кирил Ананиев и данните показват, че тази година ще има преразход, а не спестявания в НЗОК. Прогнозите са дефицитът да е в размер на 260 млн. лева. Повече подробности не бяха предоставени.

 

Настоящият екип на Министерство на здравеопазването е категорично против пръстовия отпечатък за болници, аптеки и поликлиники. Илко Семерджиев определи въпроса като един от най-конфликтните пунктове.

Следващата седмица ще бъде свикана среща с 6-те страни по делото за пръстовия отпечатък и ще бъдат изслушани позициите им. След това ще излязат с окончателно решение към каква правна форма да се премине. Ако има съгласие, ще се сформира работна група за започване на работа по Електронна здравна карта. В работната група ще бъдат включени експерти от здравното министерство и НЗОК. 

Семерджиев представи данни, които показват, че вместо да спести средства, както бе анонсирано от екипа на Москов, въвеждането на пръстовия отпечатък е увеличило разходите с милиони левове.

Илко Семерджиев е категоричен, че електронната здравна карта спестява пари, а пръстовият товари болниците. Той обяви, че не е вярна информацията, че отпечатъкът е довел до 1 млн. икономии на ден. Не били спестени 15 млн., а разходите се увеличили.

Разходите са скочили от 27 680 927 лв. през януари 2016 г. на 32 563 788 лв. през декември. Затова имало и икономически аргументи срещу пръстовия ифентификатор.

Семерджиев обясни, че електронната здравна карта е била цел на всички здравни министри преди идването на Петър Москов. Той недоумява защо Москов е направил завой от тази цел.

Той открои ползите от електронната здравна карта, а именно, че за разлика от пръстовия отпечатък тя дава еднозначна идентификация. Картата може да се използва офлайн. Като недостатъци на пръстовия отпечатък Илко Семерджиев изтъкна бавната процедура, която губи много време. Освен това отпечатъкът не дава здравно досие, което прави здравната карта. Отпечатъците създавали проблем и при възрастните хора, както и при тези, които имат изменение на ръцете.

По мнението на Илко Семерджиев пръстовият отпечатък ограничава хората при пътуване, защото той не се използва никъде в Европейския съюз. В същото време ако чужденец дойде у нас и му кажем, че не ползваме електронна здравна карта, ограничаваме неговите права. Пръстовият отпечатък не предоставял възможност и за трансгранична информация.

Москов е постигнал 100 % успех в одържавяването на българското здравеопазване, но посоката не е правилната, анализира още служебният здравен министър.

Задълженията на болниците се увеличили след въвеждането на пръстовия отпечатък. Надхвърлили лимитите, защото няма как да връщат пациенти. Един от заместниците на Семерджиев обясни, че в неговата болница 20 души персонал трябвало да платят лечението и храната на 10 пациенти.

Здравният министър се обяви и против лимитите в болничната помощ, но обясни, че служебното правителство не може да прави реформи и да взима законови решения. Единственото, което може да се направи, е чрез нормативни документи да се смекчи ефектът на лимитите.

Друг основен проблем, който здравният министър открои, е този с ваксините. Обществената поръчка за ваксините е много забавена. Тя е трябвало да бъде пусната още през октомври миналата година, но в действителност това се е случило в последните дни на кабинета "Борисов 2". Това силно забавяне ще създаде тежък проблем със застъпването на количествата на ваксините, предупреди Семерджиев.

Толкова тежки условия били поставяни, че никой не искал да се ангажира с доставката на ваксини. Именно така се стигнало до вноса на неразрешени ваксини. Настоящият екип на здравното министерство вече е започнал предварителни разговори за доставката на ваксини не само за тази година, а и за следващите две, за да се гарантира имунизационният календар на децата. Вече има две поколения неваксинирани и това трябва да се навакса.

"Казваме на хората, че могат да са спокойни - ще се справим", обеща Семерджиев.

Министърът иска да се възстанови договарянето и до 1 април да бъде подписан Националният рамков договор. Той открои, че миналата година договорът е бил заменен с едностранен административен акт. Този документ е бил резултат от самоуправството с власт.

Следващата седмица здравното министерство започва преговори с Българския лекарски съюз, като Семерджиев ще се опита да подобри баланса. Сега Националният рамков договор (НРД) функционира между НЗОК и Българския зъболекарски съюз. Здравният министър иска да се добави анекс за включване на плакови протези за възрастните хора.

Илко Семерджиев припомни, че мандатът на Петър Москов е започнал със смяната на директорите на две печеливши болници - "Св. Иван Рилски" и "Св. Анна". Той обяви, че ще върне справедливостта в тези лечебни заведения, връщайки успешните мениджъри. На въпрос дали това означава, че отстранените шефове ще бъдат върнати на постовете си, той отговори с усмивка.

Персонални промени са извършени и в здравното министерство - те са на ниво главен секретар и директори на дирекции. Нови рокади във ведомството засега не се очакват.

Семерджиев е категоричен, че няма феномен болниците да са на печалба. През 2012 г. дълговете са били 297 млн. лв., през 2013 г. - 334 млн. лв., през 2014 г. - 342 млн. лв., през 2016 г. - 386 млн. лв., а през 2016 г. - 411 млн. лв., от които 149 млн. са просрочени задължения. Просрочените задължения са се увеличили три пъти.

Министърът се чуди за какви печалби говори предишният екип на ведомството.

Анализът показва, че за здравеопазване се дават четири пъти повече пари, а резултатът е нулев. Това било свидетелство за лошо управление. През 2015 и 2016 г. положителните идентификатори в здравната система били пречупени.

Илко Семерджиев се обяви за това парите да следват пациента. Пари да получават болниците, в които действително се е лекувал пациент, а тези, които не работят - да не получават. 

Относно обществените поръчки стана ясно, че има 15 текущи, сред които и рискови.

Семерджиев призна, че концепцията за Спешната помощ е добра и тук ще има приемственост. Той обаче уточни, че тя не е на предишния екип на МЗ, а на по-предишния. 

Засегната бе темата и за Фонда за лечение на деца. Министърът обеща до 10 дни да даде информация какви са проблемите там, но посочи, че е бил залят от писма. 

източник: news.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати