Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Април 21
Начало arrow България arrow Решено е: Ще има машинно гласуване във всички секции

Решено е: Ще има машинно гласуване във всички секции

  Print E-mail
2017-02-01 12:43:36
източник: dnes.bg

Върховният административен съд отмени решението машинно гласуване да има само в 500 секции на предстоящия предсрочен вот.

Така на 26 март във всяка една секция трябва да има освен бюлетини и машина за гласуване.

Делото започна по жалба на "Нова република".

При машинния вот устройството иска да се потвърди изборът. Дава се възможност и за корекции преди финалното натискане на бутона за гласуване.

Апаратът издава разписка, върху която ще има специален баркод. По подобие на обикновената бюлетина и тази ще трябва да се сгъне и да се пусне в специална непрозрачна урна.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов каза, че след като ВАС е взел такова решение, ЦИК ще се съобрази, но има много трудности, които трябва да се преодолеят и които комисията тепърва ще обсъжда.

Повечето трудности са свързани с твърде кратките срокове, в които трябва да се осигури тази възможност на българските избиратели да гласуват, посочи Томов, цитиран от БТА. Той изрази мнение, че има секции, за които това е технически невъзможно или много сложно, като подвижните избирателни секции и тези в чужбина.

По думите му въпросът е тежък и сложен, би трябвало в тази ситуация и правителството да коригира бюджета за изборите.

Според Томов е необходим обществен дебат, защото това е проблем, който не е само на ЦИК, и отговорните институции в България да положат някакви съвместни усилия да се реши този казус.

Партиите ще щурмуват новия парламент от утре. Тогава ЦИК започва да приема документите на желаещите да участват в битката за място в 44-то Народно събрание. Крайният срок за подаване на документите е 8 февруари.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?