Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Януари 25
Начало arrow София arrow „Върви, народе обгазени” и противогази по емблематични паметници в София

„Върви, народе обгазени” и противогази по емблематични паметници в София

  Print E-mail
2017-01-31 10:59:22
източник: news.bg

Редица емблематични паметници в София тази сутрин осъмнаха с противогази и послания срещу сериозния проблем със замърсяването на града. Инициатор на акцията са неправителствената организация "Спаси София" и артистът Ивайло Христов.

Фигурите на Св. Патриарх Евтимий, Св. Св. Кирил и Методий, Христо и Евлоги Георгиеви, Пенчо и Петко Славейкови и Алеко Константинов бяха сред преобразените паметници, информират от неправителствената организация.

От неправителствената организация са категорични, че проблемът със замърсяването на въздуха вече е достигнал критични нива. Те определят като твърде закъснели спешните мерки, които трябва да се вземат отдавна.

От НПО-то очакват кметът Йорданка Фандъкова лично да се ангажира с проблема и да предприеме действия. Ако това не се случи, от "Спаси София" са готови на ефективни протести.

От "Спаси София" твърдят, че столицата ни е най-мръсната в ЕС. Статистика на здравно министерство пък показвала, че само в София жертвите на мръсния въздух са над 700 годишно.

От НПО-то изтъкват, че през почивните дни измервателните станции на територията на Столичната община са отчели стойности на фини прахови частици от над 400μg/m3, при норма от 50μg/m3.

От "Спаси София" алармират, че пореден ден, поредна седмица и пореден месец дишаме опасен въздух. Те са недоволни, че никой от тези, от които се очаква реакция, не се впечатлявал.

От организацията се обърнаха към управляващите с думите, че този проблем няма да се реши със стотина метанови автобуса или 2-3 ремонтирани парка. Според представителите на НПО-то се изисква смела и безкомпромисна промяна в начина на задаване на приоритетите на управлението.

"Битката ще бъде тежка, но ако бъде спечелена, ще е за всички ни. Престанете да игнорирате проблема и да се оправдавате по медиите, едва когато някой журналист ви притисне. Отговорността за здравето на софиянци е ваша", категорични са още от "Спаси София".

От организацията настояват борбата срещу замърсения въздух да се превърне в абсолютен приоритет на Столичната община. Гражданската инициатива настоява да се промени в данъчната система, които позволяват общините да поощряват използването на икономични и незамърсяващи автомобили. Друго искане е да се преосмислят енергийните помощи към чисти фирми на отопление, вместо твърдо гориво. Трябвало да се помисли за увеличение на инвестициите в градския транспорт, а самият той да бъде безплатен в дните с пиково замърсяване. Така щяло да се противодейства на замърсяването от личните автомобили.

От "Спаси София" смятат също, че повече улици трябва да се превърнат изцяло в пешеходни. Според тях е необходимо центърът на града постепенно да се затвори. Повече качествени велоалеи, контрол на хигиената при строителните обекти и много по-често миене на улиците, включително, включително и вътрешнокварталните, както и внасяне на някакъв ред в паркирането в жилищните комплекси са други искания на организацията.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория София
  Новини  Източник: Маркет линксИзследване на "Маркет линкс", поръчано от "Оффнюз" показва, че София изглежда е готова за промяна на управленския модел. Най-значимите ...
  Новини Въздухът в София отново е опасно мръсен, показват сензорите на airtube.info. От общината твърдят, че по-високите стойности на фини прахови частици в атмосферния въздух се дължат на липсата на вятър, ...
  Новини Нова наредба за обществения ред ще регулира шума в София. Очаква се текстът да бъде гласуван до края на месеца от Столичния общински съвет. С наредбата се забраняват шумните строително-монтажни ...
  Новини "7 милиона лева за един гьол." По този начин столичният общински съветник от РБ и активист Иво Божков коментира ремонта на емблематичния булевард "Княз А. Дондуков".В ...
  Новини Тазгодишните ремонти в София вече събират негативни коментари от столичани. В последните дни излязоха наяве нови скандални детайли от работата в центъра. Повече от три месеца, след като от Столичната ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?