Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Август 11
Начало arrow София arrow „Върви, народе обгазени” и противогази по емблематични паметници в София

„Върви, народе обгазени” и противогази по емблематични паметници в София

  Print E-mail
2017-01-31 10:59:22
източник: news.bg

Редица емблематични паметници в София тази сутрин осъмнаха с противогази и послания срещу сериозния проблем със замърсяването на града. Инициатор на акцията са неправителствената организация "Спаси София" и артистът Ивайло Христов.

Фигурите на Св. Патриарх Евтимий, Св. Св. Кирил и Методий, Христо и Евлоги Георгиеви, Пенчо и Петко Славейкови и Алеко Константинов бяха сред преобразените паметници, информират от неправителствената организация.

От неправителствената организация са категорични, че проблемът със замърсяването на въздуха вече е достигнал критични нива. Те определят като твърде закъснели спешните мерки, които трябва да се вземат отдавна.

От НПО-то очакват кметът Йорданка Фандъкова лично да се ангажира с проблема и да предприеме действия. Ако това не се случи, от "Спаси София" са готови на ефективни протести.

От "Спаси София" твърдят, че столицата ни е най-мръсната в ЕС. Статистика на здравно министерство пък показвала, че само в София жертвите на мръсния въздух са над 700 годишно.

От НПО-то изтъкват, че през почивните дни измервателните станции на територията на Столичната община са отчели стойности на фини прахови частици от над 400μg/m3, при норма от 50μg/m3.

От "Спаси София" алармират, че пореден ден, поредна седмица и пореден месец дишаме опасен въздух. Те са недоволни, че никой от тези, от които се очаква реакция, не се впечатлявал.

От организацията се обърнаха към управляващите с думите, че този проблем няма да се реши със стотина метанови автобуса или 2-3 ремонтирани парка. Според представителите на НПО-то се изисква смела и безкомпромисна промяна в начина на задаване на приоритетите на управлението.

"Битката ще бъде тежка, но ако бъде спечелена, ще е за всички ни. Престанете да игнорирате проблема и да се оправдавате по медиите, едва когато някой журналист ви притисне. Отговорността за здравето на софиянци е ваша", категорични са още от "Спаси София".

От организацията настояват борбата срещу замърсения въздух да се превърне в абсолютен приоритет на Столичната община. Гражданската инициатива настоява да се промени в данъчната система, които позволяват общините да поощряват използването на икономични и незамърсяващи автомобили. Друго искане е да се преосмислят енергийните помощи към чисти фирми на отопление, вместо твърдо гориво. Трябвало да се помисли за увеличение на инвестициите в градския транспорт, а самият той да бъде безплатен в дните с пиково замърсяване. Така щяло да се противодейства на замърсяването от личните автомобили.

От "Спаси София" смятат също, че повече улици трябва да се превърнат изцяло в пешеходни. Според тях е необходимо центърът на града постепенно да се затвори. Повече качествени велоалеи, контрол на хигиената при строителните обекти и много по-често миене на улиците, включително, включително и вътрешнокварталните, както и внасяне на някакъв ред в паркирането в жилищните комплекси са други искания на организацията.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория София
  Новини От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празниците.Не е ...
  Новини 172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински ...
  Новини За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 ...
  Новини Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу ...
  Новини Столичната лекарска колегия на БЛС изрази недоволството си, че до този момент мерките срещу коронавирус в София не се спазват.Това заявяват те в отворено писмо до президента Румен Радев, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?