29 Март 2024 г. Петък

Каракачанов и Нинова изпреварват Борисов по рейтинг

2017-01-30 19:23:03

Продължава възходът на Румен Радев, Красимир Каракачанов, Корнелия Нинова и Веселин Марешки. Това показват данните от изследване на "Галъп интернешънъл".

Независимият експресен телефонен сондаж е проведен на 27 и 29 януари сред 816 души в цялата страна. Той е възложен, финансиран и проведен от "Галъп".

В личните рейтинги безспорен водач е Радев с 41,7 % доверие. Зад него се нареждат в пакет Каракачанов (26,1%), Нинова (24,9%) и Борисов (24,6%). Присъствието на Веселин Марешки също е забележимо. Той получава 18,4 % доверие.

Социолозите отбелязват, че Каракачанов на практика е удвоил доверието си спрямо лятото на 2016 година. Сериозен ръст се наблюдава при Нинова. От "Галъп" смятат, че загубата в президентските избори е довела до негативна тенденция при Бойко Борисов. Докато преди той се движил на нива на доверие около една трета, сега е на около една четвърт.

5+1 формации щяха да попаднат в парламента, ако изборите бяха днес.

Данните показват, че изравняването на силите на БСП и ГЕРБ се затвърждава.

Данните от изследването показват, че инерцията от президентските избори постепенно преминава в мобилизация за парламентарните.

Проучването показва, че от днешна гледна точка 6 формации са над 4 %. В рамките на няколко десетки хиляди гласа е дистанцията между БСП и ГЕРБ. 28,7 % са онези, които се смята, че ще гласуват за БСП, а 27,6 % - за ГЕРБ. Именно заради това социолозите смятат, че може да се говори за практическо равенство на силите. Към момента било трудно да се определи кой би завършил на първо място в изборите.

При избори днес в парламента биха влезли Обединените патриоти с 11,9 %, ДПС с 8,2 %, партията на Веселин Марешки - "Воля" със 7,7%. Сериозни са изгледите и Реформаторският блок да влезе в парламента, но това зависи много от кампанията му. Засега реформаторите биха получили 4,3 % подкрепа. Затова конфигурацията в следващия парламент може да се определи като 5+1.

От "Галъп" отбелязват, че сред останалите формации личат "Да, България" (2%), АБВ (1,9%) и новата формация около ДСБ (1,6%). Социолозите коментират, че тепърва трябва да се наблюдава потенциалът при тези формации в зависимост от това как успяват да се утвърдят и афишират или какви коалиции ще направят.

Формации като Български демократичен център (наследник на партия ЛИДЕР), както и ДОСТ могат да очакват подкрепа близо 1,5 %.

По около и под 1%, но с реално присъствие, остават формации като "Движение 21", "Глас народен", "Зелените" и други.

От "Галъп" поясняват, че ползван закрит въпрос. 79% в сондажа казват, че ще гласуват - това се равнява на около 4.3 млн. души. Това спрямо избирателните списъци означавало около 63 %. 1,9% заявяват, че биха гласували с "Не подкрепям никого". Този дял обаче не се калкулират в разпределението на процентите.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати