Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Април 18
Начало arrow Политика arrow Каракачанов и Нинова изпреварват Борисов по рейтинг

Каракачанов и Нинова изпреварват Борисов по рейтинг

  Print E-mail
2017-01-30 19:23:03
източник: news.bg

Продължава възходът на Румен Радев, Красимир Каракачанов, Корнелия Нинова и Веселин Марешки. Това показват данните от изследване на "Галъп интернешънъл".

Независимият експресен телефонен сондаж е проведен на 27 и 29 януари сред 816 души в цялата страна. Той е възложен, финансиран и проведен от "Галъп".

В личните рейтинги безспорен водач е Радев с 41,7 % доверие. Зад него се нареждат в пакет Каракачанов (26,1%), Нинова (24,9%) и Борисов (24,6%). Присъствието на Веселин Марешки също е забележимо. Той получава 18,4 % доверие.

Социолозите отбелязват, че Каракачанов на практика е удвоил доверието си спрямо лятото на 2016 година. Сериозен ръст се наблюдава при Нинова. От "Галъп" смятат, че загубата в президентските избори е довела до негативна тенденция при Бойко Борисов. Докато преди той се движил на нива на доверие около една трета, сега е на около една четвърт.

5+1 формации щяха да попаднат в парламента, ако изборите бяха днес.

Данните показват, че изравняването на силите на БСП и ГЕРБ се затвърждава.

Данните от изследването показват, че инерцията от президентските избори постепенно преминава в мобилизация за парламентарните.

Проучването показва, че от днешна гледна точка 6 формации са над 4 %. В рамките на няколко десетки хиляди гласа е дистанцията между БСП и ГЕРБ. 28,7 % са онези, които се смята, че ще гласуват за БСП, а 27,6 % - за ГЕРБ. Именно заради това социолозите смятат, че може да се говори за практическо равенство на силите. Към момента било трудно да се определи кой би завършил на първо място в изборите.

При избори днес в парламента биха влезли Обединените патриоти с 11,9 %, ДПС с 8,2 %, партията на Веселин Марешки - "Воля" със 7,7%. Сериозни са изгледите и Реформаторският блок да влезе в парламента, но това зависи много от кампанията му. Засега реформаторите биха получили 4,3 % подкрепа. Затова конфигурацията в следващия парламент може да се определи като 5+1.

От "Галъп" отбелязват, че сред останалите формации личат "Да, България" (2%), АБВ (1,9%) и новата формация около ДСБ (1,6%). Социолозите коментират, че тепърва трябва да се наблюдава потенциалът при тези формации в зависимост от това как успяват да се утвърдят и афишират или какви коалиции ще направят.

Формации като Български демократичен център (наследник на партия ЛИДЕР), както и ДОСТ могат да очакват подкрепа близо 1,5 %.

По около и под 1%, но с реално присъствие, остават формации като "Движение 21", "Глас народен", "Зелените" и други.

От "Галъп" поясняват, че ползван закрит въпрос. 79% в сондажа казват, че ще гласуват - това се равнява на около 4.3 млн. души. Това спрямо избирателните списъци означавало около 63 %. 1,9% заявяват, че биха гласували с "Не подкрепям никого". Този дял обаче не се калкулират в разпределението на процентите.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че ...
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?