20 Април 2024 г. Събота

По три версии работи прокуратурата за инцидента в Хитрино

2017-01-24 12:48:37

По три основни линии се води разследването на тежкия инцидент в село Хитрино, довел до смъртта на 7 човека, съобщиха от прокуратурата.

Наблюдаващият прокурор е дал разрешението си част от информацията по проверките да се оповести публично. От доклада на държавното обвинение става ясно, че версиите, по които се работи, категорично изключват възможността да става дума за умишлено действие или терористичен акт.

 

Освен това почти може да отпадне и версията за неправилно конфигуриране на трасето. Тоест случилото се да е по вина на стрелочник или ръководител движение.

За последното все още няма съвсем категорично заключение, но са направени много огледи на стрелките и релейното табло и няма данни за нарушение. Окончателно версията ще се опровергае след изготвянето на експертизите във финалния им вид.

 

Така остават три основни версии и не е изключено някои от тях да се комбинират. Вероятно е да става дума за нарушени правила при управлението на подвижния ж.п. състав. Тоест да има случай на превишена скорост например.

Техническата неизправност на влака също е част от това, което прокуратурата нищи.

Не е изключено да е имало неизправност по локомотива, вагоните или цистерните. За целта са взети проби от цистерните, за да се провери дали товарът им отговаря на разрешения по документи. Нищи се и вероятността част от тях да са били неправилно затворени или уплътнени.

 

Третата основна версия е техническа неизправност в ж.п. инфраструктурата. С други думи релсите и стрелките да са били повредени или разместени.

Заради същността на опасния товар разследващите са събрали и показания и становища от представители на "Лукойл".

 

До момента има 45 различни дейности, които са направени от разследващите. Сред тях са разпитите на свидетели, на пострадали, на заподозрени, технически експертизи, събиране на документи от фирмата-собственик "Булмаркет", както и становище на НКЖИ, за да се разбере има ли нарушение при издаването на разрешително композицията да мине по трасето.

Мярката за неотклонение на първия машинист е непроменена - пуснат е под гаранция от 10 000 лв.

 

Взети са мобилни телефони, за да се проверят последните контакти на управляващите композицията преди взрива. Не е изключено те да са навлезли с висока скорост, което - в съчетание с лошия железен път, да е причинило дерайлирането. Но зад тази версия стои и възможността да са получили такова разпореждане от някой началник.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати