29 Март 2024 г. Петък

Новият път на Нинова: Само три мандата за депутати!

2017-01-19 10:06:08
Корнелия Нинова подготвя промени в устава на БСП, които ще дадат път на младите. С промените в устава на БСП се въвежда само пряк избор на лидера на партията Революционни промени в устава на БСП, които ще дадат път на младите в партията и ще пратят старите муцуни от парламента в политическа пенсия, е одобрило Изпълнителното бюро на червените късно във вторник.

С тях се въвежда ограничението от 12 години, или 3 пълни мандата за депутат. След това червените ветерани трябва да освободят депутатските банки за по-младите лица в партията. Така от парламента ще излязат знакови социалисти като бившия лидер Михаил Миков, Ангел Найденов, Янаки Стоилов и Атанас Мерджанов.

"Мотивите за предлаганите промени са от принципно естество. Те не са насочени към никого. Напротив, премахват се много текстове, които през годините са се вмъквали в устава, за да решат един или друг личен конфликт", се казва в мотивите към проектоустава, чийто идеолог е лидерът Корнелия Нинова.

Предстои документът да бъде обсъден от Националния съвет на БСП в събота и одобрен от конгреса на 4 февруари, пише "24 часа".

Част от обновяването на партията са и гарантираните места за хора под 35 г. в Националния съвет. Разписва се изискването един от двамата делегирани представители от всяка област (МИР) да е младеж. От устава обаче отпадат спорни норми като организационните съвети или съществуването на отделна младежка листа за избор в партийните органи.

Другият спорен момент в проекта "Нинова" се оказва въвеждането на пряк вътрешнопартиен избор на лидера на БСП. Такава възможност съществуваше и до момента, но само като вариант и бе записана паралелно с традиционното избиране на председател от конгрес. По настояване на Нинова сега отпада, че той ще се гласува от делегатите на форума. Така лидерът на БСП ще се излъчва само с вота на всички партийни членове.

"Това ще доведе до демократична легитимация на социалиста, който представлява цялата партия пред обществото, институциите и други политически сили", аргументират се авторите на текста.

Правомощията на председателя обаче остават същите, всяко негово действие подлежи на контрол от конгреса, Националния съвет и Общопартийната контролна комисия. А с ограничението за до 2 мандата на лидерския пост се гарантирало, че БСП няма да стане партия от лидерски тип.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати