Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Март 30
Начало arrow Свят arrow Антонио Таяни е новият председател на Европейския парламент

Антонио Таяни е новият председател на Европейския парламент

  Print E-mail
2017-01-18 08:51:39
източник: news.bg

Европейският парламент избра кандидата на ЕНП Антонио Таяни за свой председател за периода 2017 - 2019 г., съобщиха от Европейската народна партия.
Той ще поеме поста от Мартин Шулц, който досега оглавяваше ЕП.

Новият председател беше избран при четвъртия тур от гласуването, на който се състезаваше срещу своя сънародник от левицата Джани Питела. Таяни беше подкрепен от 351 евродепутати, а Питела - от 282.

"Истински проевропеец, Антонио Таяни отдаде политическата си кариера на Европа. Той ще бъде силен и надежден партньор за целия парламент. Топло приветстваме Антонио Таяни за постигнатия от него резултат и благодарим на всички евродепутати, които гласуваха за него." - заяви след вота Манфред Вебер, председател на групата на ЕНП в Европейския парламент.

Антонио Таяни е на 63 години, евродепутат от 1994 г. Той беше заместник-председател на Европейската комисия от 2008 до 2014 година, първо като комисар по транспорта (2008-2010), след това като комисар по промишлеността и предприемачеството (2010-2014). 
Таяни стана първи заместник-председател на Европейския парламент през 2014 г. и е заместник-председател на Европейската народна партия от 2002 г.

"Изборът на Антонио Таяни показва, че групата на ЕНП е стабилната котва в Европейския парламент и силата, с която могат да бъдат създавани партньорства. Групата на ЕНП гарантира стабилността на този парламент. Ние сме тези, които създават мостове в Европейския парламент и ще продължим да правим това, за да постигнем резултати за европейските граждани." - добави Вебер.

До четвъртия тур се стигна, след като при предходните три не беше постигнато абсолютно мнозинство.
По-рано при третото гласуване Антонио Таяни получи 291 гласа срещу 199 за Питела. Кандидатът на ЕНП спечели най-много гласове и на първите два тура. 
Той беше сочен като фаворит още преди вота.  

 

Новоизбраният председател посочи като свои приоритети миграцията и увеличението на заетостта.

"Европейският съюз се намира в бурни води. След две кризи с еврото дойдоха кризите с бежанците и със сигурността. Европейските граждани очакват от нас да отговорим на това." - посочва Таяни в изявление, разпространено от ЕП.

"Всички сме наясно, че трябва да намерим решения. Тези решения няма да бъдат намерени в повече и повече Европа, не във взривяването на европейския проект." - се казва в обръщението.


Български евродепутати за избора на Антонио Таяни

Избрахме силен, проевропейски председател на Европейския парламент. Антонио Таяни е с опит, Антонио Таяни е с много ясна визия за това какво трябва да се промени в Европа. Това със сигурност не е да я убием, а по-скоро да направим така, че тя да е по-близо до гражданите, да има по-малко бюрокрация и тя да има много по-голяма политическа тежест, да има гласност и да има видимост. Затова бих искала да кажа и още нещо - че за нас като българи е много важно, че новият председател на Европейския парламент е много добър приятел на България. Темите, които той изтъкна като приоритетни са теми, важни за всеки един от нас - миграцията, темите за сигурността, брекзит, начинът, по който европейските институции ще отговорят адекватно на всекидневните очаквания на гражданите - ето това е председателят на Европейския парламент, от който имахме нужда. Наистина, с много голяма надежда, затова всички заедно - проевропейските сили в Европейския парламент, да продължаваме да отстояваме онези наши изконни европейски ценности, които ще ни позволят заедно да се справим с предизвикателствата.

Андрей Ковачев, 
Изключително съм доволен от избора на г-н Таяни за председател на Европейския парламент. Г-н Таяни е добър приятел на България, добър приятел на ГЕРБ и лично на г-н Бойко Борисов. Аз съм убеден, че с него като президент на Европейския парламент ще можем да работим в тясно сътрудничество в полза на България.

Антонио Таяни днес спечели изборите за председател на Европейския парламент. С този избор изпращаме много силен сигнал, че проевропейските партии, тези, които искат да работят за просперитета, за по-голямото обединение на Европа, за ясната посока на Европа, могат да застанат зад един истински силен и доказал себе си през годините кандидат. Убедена съм, че Антонио Таяни ще работи за това всеки един регион от Европа да бъде представен в Европейския парламент, неговата позиция да бъде чута. Това е причината да го подкрепим, защото той се вслушва в добрите предложения и е готов да ги изпълнява.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Бившият италиански премиер Силвио Берлускони изпрати благодарствено писмо до руския президент Владимир Путин за съдействието му в борбата срещу пандемията. Това съобщи ТАСС."В ...
  Новини Общо 9 134 души вече са починалите в Италия от новия коронавирус (COVID-19), съобщиха италиаските власти. За последните 24 часа са починали още 969 души, като довчера починалите ...
  Новини Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че членовете на парламента са приели законопроект като част от пакета за стимулиране на икономиката на страната с 57 милиарда долара.Това съобщи ...
  Новини Русия е готова да помогне на САЩ в борбата срещу разпространението на новия коронавирус. Това заяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, цитиран от "Спутник"."Нашите ...
  Новини Милиони защитни маски са изчезнали на път за Германия, пише "Шпигел".6 милиона защитни маски, изпратени за Германия, са изчезнали на летище в Кения.Маските са били поръчани от ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?