29 Март 2024 г. Петък

Предадоха на съд военния министър Николай Ненчев

2017-01-16 11:52:55

Обвинителният акт срещу министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев вече е в Софийския районен съд. Той е внесен днес от Софийската градска прокуратура, съобщават от държавното обвинение.

Ненчев е обвинен в престъпление по служба. От прокуратурата поясняват, че то е извършено при условията на продължавано престъпления, с две отделни деяния. От престъплението са настъпили значителни вредни последици за Българската армия. От държавното обвинение определят случая като особено тежък.

Припомняме, че срещу Ненчев са повдигнати две обвинения за длъжностно престъпление. Те са свързани със сделката с Полша за ремонта на МиГ-овете. По-рано говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че ще настояват за тежко наказание за военния министър. 

 

От прокуратурата предоставят подробности за внесения обвинителен акт. От тях става ясно, че от 5 май 2015 г. до 9 септември 2015 г. като министър на отбраната Николай Ненчев не е изпълнил служебните си задължения. Той е нарушил Закона за отбраната и въоръжените сили и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно-въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на Военновъздушните сили (ВВС) на страната ни.

 

На 26 април между военното министерство и АО "РСК МиГ" са подписани два договора за удължаване на ресурса на 2 двигателя РД-33 с по 50 часа и ремонт на 2 двигателя РД - 33 и един брой кутия за самолетен агрегат - 2 /КСА -2/ за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро (7 388 666 лв.).

Вместо обаче тези договори да се приведат в реално изпълнение, Николай Ненчев казал на заместничката си Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса. Той й наредил да не приема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите, собственост на страната ни в АО "РСК МиГ".

През следващите няколко месеца Николай Ненчев продължил да дава същите указания на подчинените си в министерството.

 

В периода между 7 ноември 2014 г. и 29 март 2016 г. военният министър също не изпълнил служебните си задължения. В този случай в нарушение на закона той не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолети МиГ-29. Николай Ненчев не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на Република България.

От държавното обвинение подчертават, че от престъплението са настъпили значителни вредни последици за Българската армия. Нальотът на пилоти от ВВС на Република България е спаднал на 33 часа за една година. По установен в НАТО стандарт те са 180 летателни часа на година или поне минимум 80 часа годишно. Според прокуратурата това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти поради разтренираност.

 

В обвинителния акт се посочва още, че действията на военния министър са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing. Стигнало се до невъзможност да бъде осигурена подготовката на млади летци на МиГ-29. Поради тази причина нямало възможност да се поддържа необходимият брой подготвени летци.

Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане от Софийския градски съд, допълват от прокуратурата.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати