28 Март 2024 г. Четвъртък

При дълг от 20 лева вече няма да плащаме 300!

2017-01-12 12:57:20
Край на практиката за дълг от 20 лева, да платиш 300 лева разходи за юрисконсулт, ако загубиш делото, заведено от монополист. Това стана, след като депутатите единодушно приеха промени в Гражданския процесуалния кодекс на второ четене.

Според новите текстове размерът на присъденото възнаграждение за услуги на адвокат не може да нахвърля сумата, присъдена от съда за погасяване. Инициативата за тази поправка дойде от омбудсмана Мая Манолова.

След като стана обществен защитник тя поде битка с монополистите.

Преди време Манолова извади статистика, от която е видно, че за миналата година само от съдебните такси "Топлофикация София" е прибрала близо 15 милиона лева от 21 766 столичани. Тя показа и нагледно как дълг от 100 лева, след начисляването на такси и лихви нараства до 1 483 лева.

Манолова обясни, че при започнато производство на потребителя се начислява 300 лева такса за юрисконсулт, последвани от още 350 лева за съдебен изпълнител. Така ТЕЦ-София е поискала от потребителите си 9 750 000 лева за услуга, която не предоставя.

По думите й дружествата са си създали практика да не информират клиентите си за текущи задължения, за да може да бъде образувано производство.

С приетите от парламента днес промени в ГПК ще се преустанови и сегашната практика – арбитражни съдилища да разглеждат потребителски спорове. Това се прави, тъй като има констатирани редица случаи на системна злоупотреба с тази възможност от страна на монополи и колекторски фирми.

Така че вече потребителските спорове вече ще бъдат изключени от обхвата на арбитражните съдилища.

Според новите текстове подобен спор, при който едната страна е потребител, може да бъде възложен за решаване на арбитражен съд, само ако това изрично е договорено между страните след възникването на спора, а не с предварителна арбитражна клауза в договора.

Често такива договори са наложени като типови от монополния доставчик на услуги и не оставят голям избор на потребителите.

След влизане в сила на закона всяко арбитражно решение, постановено по потребителски спор, обявен за неарбитрируем, ще се счита за нищожно, ако отнасянето до арбитраж не е предмет на изрично договаряне след възникване на спора.

Без ограничение от времето, нищожността ще може да се констатира служебно от Софийския градски съд в производството по издаване на изпълнителен лист или пък от Върховния касационен съд по повод на искова молба от заинтересованата страна или по искане на прокурора.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати