18 Април 2024 г. Четвъртък

Тилърсън допуска признаването на Крим за руски при „широко споразумение”

2017-01-12 09:44:04

Според кандидата за държавен секретар Рекс Тилърсън, САЩ може да признаят Крим за руски "само при наличие на широко споразумение", съобразено с интересите на Украйна, предаде агенция "Новости".

Агенцията посочва, че изявлението е направено по време на изслушването му пред сенаторите, в отговор на въпрос дали САЩ "никога не бива да признават анексирането на Крим".

Тилърсън определи Русия като заплаха, но въпреки това призова към сътрудничество с Кремъл, предаде Би Би Си..

Независимо, че кандидатът за първи дипломат определи присъединяването на Крим към Русия като завземане на чужда територия, допускането на вариант за легитимирането на полуострова като руски влиза в противоречие със сегашната американска позиция.

Изслушването продължи около 9 часа с малки прекъсвания, като често се стигаше до размяна на остри реплики между кандидата за държавен секретар и сенаторите.

Според американската конституция, първият дипломат се назначава от президента, но трябва да бъде утвърден от сената, като може да се проведат неограничен брой изслушвания преди да се стигне до гласуване.

В сенатската комисия влизат 11 републиканци и 10 демократи, което означава, че дори един от представителите на Републиканската партия да откаже подкрепа, кандидатурата на Тилърсън ще бъде отхвърлена.

Номинацията му за държавен секретар предизвика недоволство дори в средите на Републиканската партия заради връзките му с Москва и персонално с президента Владимир Путин.

При създалата се ситуация Тилърсън значително промени говоренето си темите свързани с Русия. Пред сенаторите той се солидаризира със санкциите, въпреки че преди това се обявяваше против тях.

Същевременно той отказа да приеме, че в Сирия се извършват военни престъпления. На въпрос на републиканеца Марко Рубио дали Путин е военен престъпник, Тилърсън заяви, че не би употребил тази дума. Той отговори уклончиво на голяма част от стотиците въпроси, зададени от комисията, което доведе до размяна на остри реплики в някои случаи.

"Не искате да отговаряте или не знаете отговора?"По малко от двете".

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати