19 Април 2024 г. Петък

2017-а - Годината на Васил Левски

2017-01-11 19:47:22

Сформиран е Национален инициативен комитет за предстоящото достойно честване на 180-годишнината от рождението на Васил Левски. Това съобщават от Министерство на културата. В комитета участват министри, кметове, академици, професори, интелектуалци, духoвни лица, видни общественици, ръководители на медии, висши военни, представители на различни етнически групи.

Първото заседание на Инициативния комитет бе открито от министъра на културата в оставка Вежди Рашидов. По време на него бе взето решение президентът на републиката да бъде поканен за патрон на честването на Годината на Левски. За такава е обявена цялата 2017 година.

Членовете на Националния инициативен комитет за честването на 180-годишнината от рождението на Васил Левски подчертават, че с това държавата ще изрази в най-голяма степен почитта си към националния герой на България, който е допринесъл неимоверно много за възраждането на българския дух и за Освобождението на Отечеството.

От Министерство на културата обясняват, че през цялата година из цялата страна и в чужбина са набелязани редица инициативи. Те са посветени на величавото дело и подвига на Апостола на свободата. В тях най-активно ще се включат и участниците в клубовете "Млади възрожденци" от всички краища на страната.

Отбелязването на 180-годишнината от рождението на Васил Левски е включено и в Културния календар на Министерството на културата за тази година.

На заседанието на Инициативния комитет е припомнено, че името на Васил Левски носят 130 читалища в страната. 131 са училищата и детските градини, които също носят името на Апостола на свободата. Известни са и 150 паметника на Апостола. 131 от тях са в България, а 19 - зад граница.

Три са музеите, посветени на Васил Левски у нас - Музей "В. Левски" в Ловеч, Къкринско ханче и Национален музей "В. Левски" в Карлово. Като музейна сбирка е оформена и килията, в която той често е отсядал в Троянския манастир.

Името на героя-мъченик, посветил се на идеала за свободна България носят улици, площади и училища във всяко по-голямо селище на страната. Връх на остров Ливингстън също носи името на Васил Левски, припомнят още от Министерство на културата.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати