25 Април 2024 г. Четвъртък

Без милост много от циганчетата не биха преминали дори във втори клас

2017-01-09 09:22:34

Образованието в България трябва да се превърне в ценност за ромските ученици, но за целта е необходимо тяхното присъствие в училище. Това заявява в своя позиция председателят на Синдикат образование "Подкрепа" Юлиян Петров. Той е категоричен, че единствено образователните институции могат да поставят началото на социализацията и да дадат равен шанс в живота на учениците цигани. В момента се извършва една чудовищна дискриминация към тяхното европейско израстване като граждани.

От синдикат "Образование" подчертават, че циганите са български граждани и призовават да бъдат третирани като такива с всичките права, но и със задълженията, произтичащи от това. Крайно време е българското училище в партньорство с държавните и общинските институции незабавно да спре с тяхното толериране и превръщането им в им в политически слуги на поредните властимащи, настояват синдикалистите.

От синдиката отново припомнят няколко свои предложения, които са представили пред образователното министерство и парламента, за да бъдат преодолени проблемите с циганчетата.

На първо място те предлагат да се промени философията на делегирания бюджет и финансирането да става на база на национална стратегия дали да има училище в съответното населено място, а не на база делегиран бюджет и брой ученици.

Синдикалистите настояват за незабавна промяна на Закона за предучилищното и училищното образование. Те искат да се смени ефективна финансова и административна отговорност към родителите, за да осигурят присъствието на децата си в училище. Законът трябва да се промени и във връзка със социализацията на учениците-цигани и задържането им в училище. При сегашните правила, ако не се проявява милост към тях, според обема знания и процент присъствие, повечето не биха преминали дори и във втори клас.

Детските надбавки за деца да бъдат в училищните бюджети и МОН, а не в Министерство на труда и социалната политика (МТСП). 16-те вида социални помощи за циганските семейства също да бъдат обвързани с присъствието на техните деца в училище, предлагат още от синдиката.

Синдикалистите искат мобилните проверки на регионалните управления веднага да преустановят своята кампания, докато не започнат да предоставят ефективни и законосъобразни препоръки за задържане на учениците в училище.

От синдикат "Подкрепа" подчертават, че през последните 10 години сме станали свидетели на отчаяните опити на държавата в лицето на МОН да реши с административни мерки един от най-тежките проблеми на българската образователна система - отпадането от училище и безпрецедентния брой отсъствия от учебни занятия. Опитите за справяне са чрез поредица от безсмислени кампании за проверка на присъствието на учениците, най-вече от ромския етнос в училище. Според синдикалистите тези показни акции доказват единствено очевидния факт, че има наличие на остър проблем в образователния процес, демонстрират безсилието и цинизма на МОН да признаят това и липсата на работеща стратегия за справяне с този нарастващ лавинообразно за системата проблем.

Недопустимо късогледство и предателство към бъдещето на страната е да се преследват само политически интереси и да се гледа на безотговорните родители, особено на родителите - цигани като на удобни гласоподаватели по време на избори.

И старият, и новият образователен закон с хилядите страници нормативна база, не дават отговор на този важен проблем - как да задържим учениците роми в училище, без учители и директори, да нарушават правилата

източник: news.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати