27 Април 2024 г. Събота

Ройтерс: Шефът на "Уникредит" си тръгва във вторник

2010-09-21 00:24:38
Алесандро Профумо, главният изпълнителен директор на италианската банкова група "Уникредит", ще подаде оставка на извънредното заседание на борда във вторник.

Най-вероятно на негово място временно ще застане председателят на борда Дитер Рампл, а част от функциите му вероятно ще се поемат от няколко висши мениджъри.

Това съобщи агенция "Ройтерс", цитирайки източници от финансовите среди в Милано. "В момента това изглежда най-вероятният сценарий, но ще видим какво ще се случи утре", казва източникът, пожелал анонимност.

Новината бе разпространена и от "Файненшъл таймс" и "Блумбърг".

Профумо е начело на "Уникредит" от 15 години, което го нарежда сред най-дълго задържалите се на такъв пост в света. Групата е смятана за най-големият играч на пазара в Източна Европа и контролира най-голямата банка в България.

С избухването на финансовата криза обаче рязко се засили натиска на акционерите върху него и той едва оцеля през миналата година, припомня "Файненшъл таймс". Изданието обяснява, че този път става дума за загуба на доверие между борда и Профумо, поради което било решено, че за доброто и на двете страни е най-добре той да си тръгне.

Новият главен изпълнителен директор вероятно ще бъде определен към края на годината.

Напрежение заради Либия

Редовното заседание на борда бе планирано за 30 септември, но през последните дни бързо се натрупа напрежение покрай увеличаването на дела на Либия в банковата група. Акционери, членове на управата и политици критикуват Профумо, че не е уведомил навреме борда, че либийци бързо увеличават участието си в банката.

Според съобщение на италианския борсов регулатор от днес Либийският държавен инвестиционен фонд е увеличил от 2.1 на 2.6 процента дела си в "Уникредит" в края на август.

Централната банка на Либия, която контролира почти 5%, също в понеделник заяви, че е "изключително доволна" от инвестицията си в банковата група. В съобщението й още се подчертава, че тя е "независима" институция и членовете на борда й са независими.

Това е отговор на искането за обяснение дали има връзка между фонда и банката, отправено от италианския регулатор Consob и Централната банка на Италия. Заедно двете либийски институции държат вече 7.6%, докато италианските закони забраняват един акционер да държи повече от 5% с право на глас.

Анализатори обясняват пред "Ройтерс", че фондациите на акционерите, които имат тесни политически връзки с италианските провинции и контролират около 11% от банката, се опасяват, че влиянието им в институцията намалява. Това става и заради увеличаването на два пъти на капитала по време на кризата и от реинвестирането на дивидентите от 2008г., с което Профумо искаше да укрепи банката.

В петък либийският посланик в Рим заяви пред "Ройтерс", че страната му няма намерение да превзема "Уникредит". На 6 септември Профумо заяви в Милано, че либийските инвеститори "автономно" са решили да купят дяловете.

"Ройтерс" обаче допълва, че напоследък премиерът Силвио Берлускони активно засилва търговските отношения с предвожданата от Муамар Кадафи африканска страна и банката, ръководена от Профумо, играе важна роля в този процес.

Миналия месец Централната банка на Либия разреши на "Уникредит" да извършва банкова дейност в страната, с което тя стана първата чуждестранна банка с подобен лиценз.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати