29 Март 2024 г. Петък

Хвърлят над 3000 снегорина да чистят пътищата

2017-01-05 10:10:05

Над 3 000 снегопочистващи машини ще обработват републиканската пътна мрежа. Предвижда се затваряне на участъци от нея през нощта за всички превозни средства до почистването ѝ. Това заяви шефът на АПИ инж. Дончо Атанасов по време на съвместен брифинг с МВР в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Умоляват се водачите в Северна и Североизточна България да не предприемат пътуване от тази вечер, петък и събота заради очакваното влошаване на времето.

 

Той посочи, че постепенно ще навлиза много голям средиземноморски циклон с ветрове между 15-25 м/с.

"Очакват се доста сериозни навявания, образуванията на преспи, особено в Североизточна България. Ние сме взели превантивни мерки. Предвиждаме в третокласната пътна мрежа в тъмната част на денонощието при образуването на големи снежни преспи да затваряме част от републиканската пътна мрежа за всички превозни средства", каза още той.

По думите му, за участъците, които ще бъдат затваряни, ще се вземат допълнително мерки да не допускат автомобили, които да останат вътре в почиствания участък в преспите.

Решенията за затварянето на третокласната пътна мрежа или второкласната ще се взимат на място от ръководителите на Областните пътни управления. Затворените участъци ще бъдат обособени със знаци.

Атанасов апелира водачите да не навлизат в такива пътни участъци. Очакват се всички неприятни метеорологични условия - дъжд, поледици, снегонавявания, висока скорост на вятъра, образуване на преспи.

От своя страна шефът на "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски заяви, че "Пътна полиция" и областните дирекции на МВР били взели необходимите мерки предвид очакваното застудяване и разваляне на времето.

Той посочи, че при решения за затваряне на пътните участъци ще бъдат изкарвани максимален брой полицаи, които да затварят пътните участъци.

"Нека гражданите се съобразяват с указанията на контролните органи, нека не навлизат в такива участъци и да изчакват по възможност на бензиностанции или в населени места", призова Рановски.

От АПИ отбелязаха, че при усложняване на метеорологичната обстановка магистрала "Тракия" отново ще бъде затворена. Засега обстановката е спокойна, но се очаква рязка промяна и влошаване на времето в четвъртък следобед. В участъка Карнобат - Бургас са разположени снегозадържащи съоръжения.

Шефът на АПИ изтъкна, че най-вероятно обстановката сега ще бъде подобна на тази от 30 декември. "Ако се получи това, отново АМ "Тракия" ще бъде затворена", заяви инж. Дончо Атанасов.

Той посочи, че въпреки забраната за движение на ТИР-ове, в затворения участък от магистралата между Бургас и Карнобат на 30 декември, пътната агенция е преброила над 27 ТИР-а. По думите му, това е създало огромен проблем. Той посочи, че са достатъчни два ТИР-а да нарушат забраната, за да блокират движението.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати