Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Юни 18
Начало arrow София arrow Фандъкова призна: Общинари – в имотната мафия

Фандъкова призна: Общинари – в имотната мафия

  Print E-mail
2017-01-04 11:06:25
източник: dnes.bg

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg


В общинската администрация има хора, които работят за имотната мафия. Това признание направи кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Бившият районен кмет на "Младост" вероятно няма общо със схемите за кражби на апетитни парцели в столицата, но със сигурност служители на общината са свързани с имотната мафия, каза кметицата пред bTV.

Така тя коментира разследването, че огромно количество имоти в "Младост" и населените места около София са били придобити с фиктивна реституция, базирана на подправени документи.

Бившата кметица на района Цвета Авджиева от ГЕРБ пък беше принудена да подаде оставка след граждански протести срещу застрояването на зелени площи в един от най-големите жилищни комплекси в столицата.

"Опити за кражба на имоти не се правят за първи път. Ние имахме случаи, в които успяхме да защитим обществения интерес", каза Фандъкова и даде пример с парк "Възраждане". Тогава бе подправен подписа на Бойко Борисов в качеството му на кмет.

Освен това районни кметове са успели да спасят от застрояване зелени площи в "Подуене", "Красно село", "Слатина" и др.

Фандъкова коментира и тревожните данни за замърсяване на въздуха. Вчера в няколко квартала в столицата, сред които "Павлово", "Надежда", "Красно село" запрашаването е било до 9 пъти над нормата.

Най-големият проблем за качеството на въздуха в София през зимните месеци е отоплението на твърдо гориво. Затова и най-високите нива на прахови частици са замерени в дните след Нова година, когато нямаше сериозен трафик в София, посочи Йорданка Фандъкова.

"Замърсяването е в двата квартала близо до периферните райони на София, които най-често се отопляват с твърдо гориво", обясни тя.

Фандъкова съобщи, че е обмислян вариант за поставяне на филтри на комините, но той не е бил достатъчно ефективен. Училищата и детските градини, които са на нафта или въглища постепенно минават на газ, където е възможно, или получават ВЕИ инсталации.

 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория София
  Новини Въздухът в София отново е опасно мръсен, показват сензорите на airtube.info. От общината твърдят, че по-високите стойности на фини прахови частици в атмосферния въздух се дължат на липсата на вятър, ...
  Новини Нова наредба за обществения ред ще регулира шума в София. Очаква се текстът да бъде гласуван до края на месеца от Столичния общински съвет. С наредбата се забраняват шумните строително-монтажни ...
  Новини "7 милиона лева за един гьол." По този начин столичният общински съветник от РБ и активист Иво Божков коментира ремонта на емблематичния булевард "Княз А. Дондуков".В ...
  Новини Тазгодишните ремонти в София вече събират негативни коментари от столичани. В последните дни излязоха наяве нови скандални детайли от работата в центъра. Повече от три месеца, след като от Столичната ...
  Новини От началото на годината до края на август софиянци са дали малко над 3 млн. лв. без ДДС, за да приберат колите си от наказателните паркинги и да им премахнат скобите, пише ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?