26 Април 2024 г. Петък

Дянков се "предаде", сам се обади на прокуратурата

2017-01-04 10:49:27
Бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков се е свързал с прокуратурата във връзка със сделката от 2011 година за продажба на държавните акции в EVN. Дянков е привлечен като обвиняем за извършено престъпление по служба.

"Той самият се свърза със Софийска градска прокуратура и късно снощи с мен се свърза негов защитник. Имаме контакт със Симеон Дянков, очакваме в рамките на днешния ден да се уточни денят, в който ще се яви в Следствения отдел", посочи прокурор Румяна Арнаудова.

След като прокуратурата обвини бившия министър на енергетиката Трайчо Трайков в умишлена безстопанственост, говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи вчера, че се издирва и бившият финансов министър Симеон Дянков за сделката от 2011 година за продажба на държавните акции в ЕВН.

В отговор Дянков публикува позиция в своя личен профил в социалната мрежа Facebook, в която заяви, че действията му като вицепремиер и финансов министър са били в съответствие с действащите закони и в защита на държавния интерес, както и декларира, че е готов да съдействие на компетентните институции по всички интересуващи ги въпроси.

Обвинението, което ще му бъде повдигнато, е за престъпление по служба, посочи Арнаудова.

Според прокуратурата от действията му е налице щета от над 8 млн. лв.

Разследването срещу бившия министър на икономиката Трайчо Трайков е за продажба на занижени цени на държавния пакет акции в EVN. Прокуратурата е установила, че парите вместо в Сребърния фонд са отишли в специално създадената Държавна консолидационна компания.

Така, според прокуратурата, са били ощетени българските пенсионери, а постъпленията са отишли директно в бюджета. Създаването на тази компания е станало по предложение на Трайков и Дянков с решение на Министерския съвет и ако се наложи, прокуратурата ще разпита министри от тогавашния кабинет, за да се изясни как е било взето това решение.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова вчера даде първите официални подробности за разследването, започнало през 2014 година.

Обвиненията на прокуратурата, свързани с приватизацията на държавния дял от "EVN България", почиват на "многократно опровергани и неверни допускания и твърдения". Това се казва в официална позиция на инвестиционния посредник "Булброкърс".

От дружеството припомнят, че приватизацията е извършена чрез закрит аукцион, а продажната цена е била с 1/3 по-висока от минимално допустимата от Агенцията за приватизация. Обвиненията са построени върху сигнал, подаден от бившия председател на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. Именно комисията е регулирала и съблюдавала целия процес, допълват от "Булброкърс".
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати