20 Април 2024 г. Събота

Жена от магистрала "Тракия": Тук е кошмар, затрупани сме!

2016-12-31 12:18:33
Изключително тежка е метеорологичната обстановка в района на Бургаска област, съобщава МВР. Пътят Айтос-Карнобат е на практика непроходим на този етап.

Поради силен снеговалеж и вятър няма никаква видимост. С четири снегорина е предприето почистване на магистралата по посока София.

Обратно към Бургас това ще стане, едва след като бъдат изведени автомобилите, участвали във верижната катастрофа. Предприемат се действия това да стане с помощта на репатраци. На място са екипи на пожарната и полицията.

Жена, заклещена с автомобила си в блокирания участък на магистрала "Тракия", едва успя да се свърже с БНТ, за да разкаже за положението си. Картината, която Росица Стоянова обрисува, е кошмарна.

"До такава степен е навял сняг, че вече и вратата не можем да отворим да излезем"Десетки българи. Видяхме бременни жени, видяхме деца. Не знам как се справят".

По думите им, на много от тях им свършило горивото. "Започвам да се разболявам, но спираме парното, защото пестим от горивото", каза още потърпевшата. Никой няма представа кога движението ще бъде възстановено.

От метеорологичната обстановка зависи кога ще се отвори АМ "Тракия", съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Снегопочистването по магистралата трябва да започне, когато спрат снегонавяванията.

"Нашата информация е, че следобед времето трябва да се успокои и техниката да излезе да чисти", уточниха от АПИ.

Ако хората искат да пътуват тази сутрин към Бургас, могат да стигнат най-много до Петолъчката. Основните пътни артерии в област Бургас остават затворени, ограничено е движението през Айтоски проход и Рижки проход, ограничения за тежкотоварните автомобили има за Котленски и Обзорски проход. До Бургас може да се стигне през Ямбол и Средец, но и там се очакват преспи от сняг.

От 3.00 часа тази нощ в област Бургас е обявено бедствено положение, съобщиха от Областната администрация. Тежка техника от Военноморската база – Бургас и фирми се включват в освобождаването на пътя Бургас- Айтос от авариралия ТИР, който причини километрична тапа от автомобили. Голяма част от хората, които не успяха да се приберат по домовете си тази нощ, вече са извозени и настанени в гр. Айтос.

Мобилизирана е тежка техника от Ямбол, Сливен и Стара Загора, която е на път и ще подпомогне извозването на бедстващите хора. Почти е пробита блокадата до с.Пирне и се очаква скоро пътят да бъде освободен и автомобилите да се движат. Извозена е родилка от с. Медово до болнично заведение.

Десетки населени места и части от Сливен са без ток. Причина за това са прекъснати проводници от ураганния вятър, който на моменти при пулсации надхвърля 125 км/ч. Прогнозата е силният вятър да утихне следобед.

Стотици домакинства са и без парно, а там където водоснабдяването се захранва с помпени станции - без вода. В града с прекъснато електричество са квартала "Сини камъни", "Речица", местността "Карандила", селата Крушаре, Сотиря, Злати воевода, Гавраилово, Старо село и др.

Множество аварии в мрежата на EVN оставиха част от Хасково без ток. Без захранване са също квартал Болярово и много села в общината.От EVN съобщиха, че обледяване на проводници през нощта и кабелни изключвания са причина за прекъсване на захранването. Авариите са локализирани, мобилизирани са аварийните екипи на дружеството и се работи по възстановяване на електрозахранването.

Почти цялата община Поморие е без електроенергия от снощи заради скъсани жици. Екипи на ЕВН работят по отстраняване на аварията, информират от радио Бургас.

Пристанище Варна е затворено за маневри за всички кораби, сочи справка в сайта на Дирекция „Ръководство на корабния трафик – Черно море”. Причината е силният вятър в района на пристанищния комплекс.

Силните снежни виелици затвориха пътищата през гр. Крън и с.Дунавци към Шипка и проходът отново е затворен, съобщиха от пресцентъра на община Казанлък.

40 см достигна снежната покривка в прохода Хаинбоаз, от вчера следобед и през цялата нощ там се осъществява регулирано пропускане на автомобилите, за да може планинския път да се почиства и обработва и да се ограничи изпреварването на тирове.В Еленско дебелината на снега достигна до 70 см.

Обилен сняг вали и в Смолянско. Затворен за движение на товарни автомобили е проходът Рожен, пътят Тешел - Доспат - Гоце Делчев. През прохода Превала е забранено движението на автомобили над 12 тона. Въведено е ограничение леките автомобили да се движат задължително с вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета.

Основни пътища от републиканската пътна мрежа не са почистени. От Областното пътно управление в Смолян информират, че цялата налична техника е заета и не смогват да почистят, заради обилния снеговалеж. Новият сняг е между 8-10 см. Снежната покривка по високите части на планинска област вече е над 30 см.

Премиерът Бойко Борисов обясни, на извънреден брифинг тази нощ, че тежката ситуация, довела до задръстването край Карнобат и Айтос, не е била оценена предварително, за да се ограничи движението по магистрала "Тракия".

Той заяви, че аварирал ТИР е създал извънредната обстановка, довела до блокиране на движението, 500 автомобила попаднаха в бедствена ситуация.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати