Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Ноем 12
Начало arrow България arrow Ройтерс: Лошото образование подкопава развитието на България

Ройтерс: Лошото образование подкопава развитието на България

  Print E-mail
2010-09-21 00:08:41
източник: dnes.bg

България трябва да реформира остарялата си образователна система, за да реши проблема с хроничния недостиг на квалифицирана работна ръка, който спира чуждите инвеститори и подкопава усилията да се помогне на боледуващата й икономика. 

Това се казва в анализ на агенция Ройтерс за образователната система в България. 

Най-бедният член на ЕС е също така с най-ниското ниво на производителност на труда и някои чуждестранни компании се тревожат от разходите, свързани с внасянето на работници, квалифицирани за съответната работа, които може да надхвърлят ползите от ниските данъци и разходи за работна ръка. 

Дясноцентристкото правителство дойде на власт с обещание да направи образованието един от водещите си приоритети, но повече от година по-късно е направено много малко, ако не и нищо, и твърдо централно място в дебата е отредено на ограничаването на разходите, посочва Ройтерс. 

"Ако усилията на правителството не се съсредоточат върху образованието, информационните технологии и иновациите, нямаме никакъв шанс да достигнем страните от Централна Европа в следващите 30 години", смята Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията, цитиран от агенцията.  

София заделя около 4% от брутния вътрешен продукт (БВП) за образование, около 18% под средното в ЕС. Рецесията намали финансирането, най-драстично за университетски изследвания, където субсидиите до момента са намалели със 70% спрямо 2009 г. 

България не само е далеч назад от по-развитите страни, но резултатите й са от най-ниските сред нейните съседи. 

Бизнесът се оплаква от качеството на образованието, предоставяно от училищата и университетите, отбелязвайки, че изучаваните предмети са остарели и завършилите не са подготвени за нуждите на работодателите. 

"Има хора, които учат автоматика и роботика... които никога не са виждали какво представлява робот", казва Мария Темелкова от българския клон на компанията за набиране на персонал "Менпауър", цитирана от Ройтерс. 

Трудно се намират също така служители с чужди езици, изисквани за аутсорсинг центровете, които напоследък се разпространиха. 

„Преподаването е съсредоточено върху теорията, така че дори завършилите университет, които могат да четат на чужди езици, не могат да ги говорят перфектно“, допълва Темелкова. 

България спешно се нуждае от чуждестранни инвестиции, за да възстанови изпадналата в рецесия икономика, която се сви с 5% през 2009 г., отбелязва Ройтерс. 

Недобре образованата работна ръка е петият най-проблематичен фактор за правене на бизнес според Световния икономически форум, много по-високо място спрямо съседните Румъния и Сърбия, които са изправени пред много идентични икономически проблеми.

Корупцията, достъпът до финансиране, голямата бюрокрация и липсата на инфраструктура са другите големи проблеми, отбелязва Ройтерс. 

"За да създаде квалифицирана работна ръка, България трябва да подобри качеството на образователната си система, особено уменията на учениците, които завършват средно образование", казва Хари Патринос, водещ икономист по въпросите на образованието в Световната банка. 

От падането на комунизма преди 20 години младите хора избягват да работят в производството и интересът е най-голям към специалности като бизнес администрация, икономика и обществени науки, които се възприемат като предпоставка за заемане на ръководни длъжности, а следователно и за просперитет. 

Поради това страната изпитва недостиг точно от типа работници, от които се нуждае, за да се възползва от ниските разходи, отбелязва агенцията.

"Намираме се на много важен кръстопът, когато трябва да решим от какво се нуждаем – образование или качествено образование", заявява проф. Иван Илчев, ректор на Софийския университет "Свети Климент Охридски". 
 

"Страните, които успяха да постигнат просперитет, са... без изключение страни, които определиха образованието като приоритет", допълни той.

По-рано днес образователният министър Сергей Игнатов съобщи, че дългоочакваната реформа във висшето образование се отлага, а подготвеният нов закон няма да бъде внесен за гласуване. Той обясни, че отлагането се налага, за да може реформата да се направи по най-добрия начин.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитрий заел ...
  Новини На 6 август православната църква отбелязва празника Преображение Господне, който води началото си от първите векове на християнството.Според народните вярвания, с идването на празника небето се ...
  Новини Най-голямото перо от харчове в "потребителската кошница" на българина за 2017 г. е била храната, отчитат данни от анализ на Евростат за финансовите характеристики на потреблението за ...
  Новини Богородични заговезни са днес. От утре започва поста в чест на Св. Богородица. Днес се заговява от месо и млечни продукти. Телесното самоограничаване по време на поста се изразява най-вече в ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?