Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Фев 17
Начало arrow България arrow Ройтерс: Лошото образование подкопава развитието на България

Ройтерс: Лошото образование подкопава развитието на България

  Print E-mail
2010-09-21 00:08:41
източник: dnes.bg

България трябва да реформира остарялата си образователна система, за да реши проблема с хроничния недостиг на квалифицирана работна ръка, който спира чуждите инвеститори и подкопава усилията да се помогне на боледуващата й икономика. 

Това се казва в анализ на агенция Ройтерс за образователната система в България. 

Най-бедният член на ЕС е също така с най-ниското ниво на производителност на труда и някои чуждестранни компании се тревожат от разходите, свързани с внасянето на работници, квалифицирани за съответната работа, които може да надхвърлят ползите от ниските данъци и разходи за работна ръка. 

Дясноцентристкото правителство дойде на власт с обещание да направи образованието един от водещите си приоритети, но повече от година по-късно е направено много малко, ако не и нищо, и твърдо централно място в дебата е отредено на ограничаването на разходите, посочва Ройтерс. 

"Ако усилията на правителството не се съсредоточат върху образованието, информационните технологии и иновациите, нямаме никакъв шанс да достигнем страните от Централна Европа в следващите 30 години", смята Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията, цитиран от агенцията.  

София заделя около 4% от брутния вътрешен продукт (БВП) за образование, около 18% под средното в ЕС. Рецесията намали финансирането, най-драстично за университетски изследвания, където субсидиите до момента са намалели със 70% спрямо 2009 г. 

България не само е далеч назад от по-развитите страни, но резултатите й са от най-ниските сред нейните съседи. 

Бизнесът се оплаква от качеството на образованието, предоставяно от училищата и университетите, отбелязвайки, че изучаваните предмети са остарели и завършилите не са подготвени за нуждите на работодателите. 

"Има хора, които учат автоматика и роботика... които никога не са виждали какво представлява робот", казва Мария Темелкова от българския клон на компанията за набиране на персонал "Менпауър", цитирана от Ройтерс. 

Трудно се намират също така служители с чужди езици, изисквани за аутсорсинг центровете, които напоследък се разпространиха. 

„Преподаването е съсредоточено върху теорията, така че дори завършилите университет, които могат да четат на чужди езици, не могат да ги говорят перфектно“, допълва Темелкова. 

България спешно се нуждае от чуждестранни инвестиции, за да възстанови изпадналата в рецесия икономика, която се сви с 5% през 2009 г., отбелязва Ройтерс. 

Недобре образованата работна ръка е петият най-проблематичен фактор за правене на бизнес според Световния икономически форум, много по-високо място спрямо съседните Румъния и Сърбия, които са изправени пред много идентични икономически проблеми.

Корупцията, достъпът до финансиране, голямата бюрокрация и липсата на инфраструктура са другите големи проблеми, отбелязва Ройтерс. 

"За да създаде квалифицирана работна ръка, България трябва да подобри качеството на образователната си система, особено уменията на учениците, които завършват средно образование", казва Хари Патринос, водещ икономист по въпросите на образованието в Световната банка. 

От падането на комунизма преди 20 години младите хора избягват да работят в производството и интересът е най-голям към специалности като бизнес администрация, икономика и обществени науки, които се възприемат като предпоставка за заемане на ръководни длъжности, а следователно и за просперитет. 

Поради това страната изпитва недостиг точно от типа работници, от които се нуждае, за да се възползва от ниските разходи, отбелязва агенцията.

"Намираме се на много важен кръстопът, когато трябва да решим от какво се нуждаем – образование или качествено образование", заявява проф. Иван Илчев, ректор на Софийския университет "Свети Климент Охридски". 
 

"Страните, които успяха да постигнат просперитет, са... без изключение страни, които определиха образованието като приоритет", допълни той.

По-рано днес образователният министър Сергей Игнатов съобщи, че дългоочакваната реформа във висшето образование се отлага, а подготвеният нов закон няма да бъде внесен за гласуване. Той обясни, че отлагането се налага, за да може реформата да се направи по най-добрия начин.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Бившият служебен премиер и бивш кмет на София Стефан Софиянски пише нова Конституция заедно с група съмишленици.По думите му в сутрешния блок на Би Ти Ви, в нея се предлага ново ...
  Новини Православната църква днес почита Атанасовден. В народните вярвания Св. Атанасий е представен като властелин на снеговете и ледовете. Вярва се, че на този ден Св. Атанасий съблича вълнената риза, ...
  Новини "Специално за софиянци оправиха пътя към Велинград, да ходят, да се гмуркат на СПА-то, а за нас селяните оставиха миналогодишните дупки срещу 100 лева на година", така всекидневно хората от ...
  Новини Пенсионерите с инвалидна добавка ще вземат по-ниска пенсия за януари, тъй като от тази година на мястото на инвалидните добавки те ще получават нов вид финансово подпомагане, което ще се дава от ...
  Новини Днес православната църква почита паметта на Йоан Кръстител - светецът, който кръщава Христос в река Йордан. Другото му прозвище - Предтеча, подсказва връзката между неговите проповеди и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?