26 Април 2024 г. Петък

Жълт код за силен вятър в страната днес

2016-12-28 08:33:02
Жълт код за силен вятър е обявен в повечето области у нас за 28 декември, сряда. Предупреждението е в сила за областите Видинска, Врачанска, Монтанска, Плевенска, Ловешка, Великотърновска, Габровска, Русенска, Разградска, Търговищка, Шуменска, Силистренска, Добричка, Варненска, София-град, София-област, Пернишка, Кюстендилска, Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Сливенска, Бургаска.

В тези области се очаква да духа силен север-северозападен вятър със средна скорост 12-17 м/сек и пориви до 20-22 м/сек.

Единствените области, в които кодът остава зелен, тоест не се очаква силен вятър, са Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Ямболска.

По планинските проходи ще има условия за навявания. Температурите ще се понижават. Минималните ще са между минус 3° и 2°, максималните между 1° и 6°, съобщиха синоптиците от НИМХ за "Фокус".

Над Черноморието ще е предимно облачно, на места ще превали дъжд и сняг. Ще духа умерен до силен северен вятър. Максималните температури ще са между 3° и 6°. Температурата на морската вода е 6°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала, вечерта ще се усилва.

Над планините ще бъде облачно, мъгливо с превалявания от сняг. Ще духа силен, по върховете и бурен север-северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 4°, на 2000 метра – около минус 9°.

В четвъртък и петък застудяването ще продължи, но ще е без съществени валежи. Възможни са само изолирани слаби превалявания от сняг, главно през първия ден в планинските и североизточните райони. По-значителна ще е облачността през първия ден, а през втория - ще се разкъсва и временно ще намалява. Вятърът ще отслабне и в западната половина от страната ще бъде слаб северозападен, в източната - умерен северен.

В събота в източните райони ще остане ветровито, ще има и повече облачност. В Западна България ще има по-значителни разкъсвания и намаления на облачността. През деня ще започне затопляне. В новогодишната нощ ще бъде студено, с температури към полунощ в повечето места между минус 8° и минус 3°. Над по-голямата част от страната ще бъде ясно, разкъсана облачност ще има над източните райони.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати