Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Януари 23
Начало arrow България arrow Плевнелиев подхвърли топката на Радев, той да реди кабинет

Плевнелиев подхвърли топката на Радев, той да реди кабинет

  Print E-mail
2016-12-21 12:49:49
източник: dnes.bg

Президентът Росен Плевнелиев няма да назначава служебно правителство и отстъпва това право на новоизбрания държавен глава Румен Радев.

"Само така ще се гарантира нормалната работа на институциите и приемственост", отсече той.

"Готов съм във всеки момент, когато Радев дойде със състав на служебно правителство, да го разпиша на секундата", увери Плевнелиев.

Според него в противен случай,ако той назначи служебно правителство за 20 дни, което дори няма да подготви и предсрочните парламентарни изори, ще станем за смях и ще влезем в графата куриози на световните новини.

След като по-рано реформаторите се отказаха от възможността за съставяне на правителство, защото не събраха нужната подкрепа в парламента, той отсече, че е в състояние назначи служебен кабинет, но воден от интереса на държавата и от нуждата от  приемственост, няма да го направи.

"Никой не става силен, следвайки само своя интерес, за мен властта не е самоцел. Заявил съм от ден първи, че не държа съм силен президент, но много държа да съм полезен, за мен властта не е цел, а средство да вършиш смислени неща", коментира още дъжавният глава.

Той припомни, че е положил всички усилия да се избегнат предсрочните парламентарни избори и мина през цялата конституционна процедура за връчване на три проучвателни мандата за излъчване на кабинет от политически сили.

"До последния момент се надявах, че ще се намери начин за съставяне на правителство и не защото не мога да назнача служебно, правил съм го вече два пъти, и не защото бягам от отговорност или се опитвам да сглобя странна коалиция, единствената цел беше, че аз нося отговорност за всеки един и за бъдещето на България", отбеляза Плевнелиев.

Според него обаче няма кой да обясни на световните пазари, на външните анализатори, на рейтинговите агенции, които определят надеждността на държавите, че в страна, в която само за месец се сменят две служебни правителства, всичко е нормално.

"Ситуацията е както я описах преди месец – политическа криза, която прерасна и в парламентарна. Идват предсрочни избори, а винаги когато се задават избори тяснопартийните интереси надделяват, очакванията за победа замъгляват вижданията на политиците", коментира той.

"Аз съм отговорен човек и експерименти няма да допусна, така разбирам задълженията си като държавен глава - да дам всичко от себе си и да отстъпя, когато е добре за държавата. Назначих вече две служени правителства, които работиха в кризи и се гордея с тях, но сега не е добре държавата да се управлява от две служебни правителства", мотивира решението си Плевнелиев.

Според него след като и Радев вече е обявил, че е готов със служебен кабинет, най-добре би било да има плавен преход от редовното правителство на Бойко Борисов през служебното на новоизбрания президент към новото редовно.

Накрая той обобщи, че Радев ще каже кога ще се разпусне 43-тото Народно събрание и кога ще се проведат предсрочните избори.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини След язовирната стена има някаква черна дупка, в която се губи вода. В това е убеден инж. Атанас Русев, който от миналата година работи по варианти за преодоляване на водната криза в ...
  Новини В Него бе животът и животът бе светлина на човеците.И светлината свети в тъмнината (Йоан, 1-4)Настъпи светлият християнски празник Рождество Христово! Празникът - наричан у нас още Коледа или ...
  Новини Посрещаме астрономическата зима с топло за сезона време и валежи от дъжд. За 21 области е обявен жълт код за силен вятър.Зимата настъпва тази сутрин, в 6:19 ч.През ...
  Новини Днес преносът на въздушни маси над страната ще е от югозапад и температурите ще се повишават. Над равнинната част от страната ще се образува ниска слоеста облачност или мъгла и видимостта ще е ...
  Новини На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?