24 Април 2024 г. Сряда

Камионът убиец припалван често. Снощи тръгва, гази тълпата и... 12 жертви

2016-12-20 09:04:35
Камионът, който прегази 12 души на коледен базар в Берлин, се е врязал в множеството нарочно, съобщи берлинската полиция в Туитър, предадоха световните агенции.

Собственикът на камиона Ариел Зуравски заяви пред полската телевизия, че шофьорът е негов братовчед и той не е в състояние да извърши подобна атака. Предполага се, че шофьорът е отвлечен от човека, който всъщност е карал камиона, съобщи "24 часа".

Той е заловен веднага след трагедията, докато се е опитвал да избяга. Арестуван е в района на Колоната на победата край "Тиргартен". Той е афганистанец или пакистанец, който е влязъл през февруари тази година като бежанец в Германия.

Представял се е под различни имена и затова още не е ясно каква точно е самоличността му. Мъжът е разпитван. Днес по-късно ще бъдат изнесени подробности.

По-рано беше съобщено, че германската полиция разглежда случилото се като нападение. Германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер заяви пък, че има много данни, които говорят за това, че може би става дума за терористичен акт. Сега в съобщението си в Тwitter полицията също каза, че разглежда случилото се като предполагаем терористичен акт.

В съобщението се казва още, че полският гражданин, който бе открит мъртъв в шофьорската кабина на камиона, не го е управлявал към момента на врязването му в множеството, събрало се на коледния базар в западната част на Берлин.

Инцидентът стана вчера снощи около 20:20 ч. местно време. На коледния базар тогава е имало най-много посетители.

Освен убитите 12 души, близо 50 души бяха ранени и са в болници, като някои са в тежко състояние. Коледният базар беше на площад Брайтшайдплац и улица Курфюрстендам в столицата. Камионът, врязал се в тълпата, е бил с полска регистрация, припомня БТА.

Полската фирма, собственик на камиона съобщи, че според данните от шофьорската кабина, камионът е подпалван няколко пъти, преди да тръгне. Веднъж към 16, веднъж след 17 и накрая към 19:30 часа. Сякаш на волана е бил човек, който се учи да кара и не е успял да подкара камиона. Колата е била паркирана в Берлин.

Тя е превозвала стомана, била е натоварена с 25 тона, но не е ясно дали по време на трагедията вече е разтоварена. Пътувала е от Италия към Полша, в Берлин се е наложило да изчака няколко дни и шофьорът я е паркирал край строеж. Там явно е бил нападнат от пакистанеца.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати