19 Април 2024 г. Петък

Вятърът усложнява ситуацията в Хитрино

2016-12-13 09:45:33

10 цистерни са обработени в Хитрино. Върху една ще се работи днес. Това обяви министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова на извънреден брифинг с последна информация за обезопасяване и изтегляне на цистерните в Хитрино.

Припомняме, че в събота сутринта 26-вагонова композиция с пропилен и пропан-бутан дерайлира. Вследствие на теч от едната цистерна и запалване избухна взрив. При инцидента загинаха седем души.

Бъчварова подчерта, че е работено през нощта и отчете, че има напредък. Има всички условия и необходими материали и техника, за да продължат действията оттук нататък по плана, който е направен. Бъчварова изрази надежда времето да не им попречи, тъй като при този развой ситуацията става по-сложна.

Румяна Бъчварова обяви, че към 12.00 часа ще пристигне премиерът с двамата шефове на строителната камара и ще определят как ще се помогне за преодоляване на щетите на сградите. Ще бъде изготвен план за настаняване на нуждаещите се във фургони на първо време, а след това за възстановяване на къщите.

Бъчварова подчерта, че условията за достъп до Хитрино остават ограничени. Хората и днес няма да могат да се върнат в домовете си. Това ще става само при екстрени ситуации и с придружител. За тези, които искат да стигнат до животните си, за да ги нахранят допълнително ще бъде уточнен часът.

 

От своя страна началникът на пожарната главен комисар Николай Николов подчерта, че вятърът създава сериозни проблеми. Всичко, което е било планирано за през нощта, обаче е свършено.

Ниската температура е добра за операцията, но за хората е много лоша. Вятърът пречи и за крановете и на пожарникарите.

Все още има теч от цистерната. Николов каза, че се прави всичко възможно той да бъде спрян. Успеят ли да го ограничат, ще имаме добра новина, подчерта той. Остават 12 цистерни и всяка от тях представлява опасност. Николай Николов обясни, че пожарникарите имат за задача да осъществяват безопасните действия. Взети са много мерки.

На въпрос как се справят пожарникарите вече четвърти ден, Николай Николов заяви, че момчетата са корави, добре подготвени и ги сменят. Грижим се за тях, няма да ги оставим така, категоричен е той.

От своя страна министърът на транспорта в оставка Ивайло Московски обяви, че на съседна гара има 50-тонни кранове. По думите му това, което може да бъде изтеглено по железен път, ще бъде изтеглено.

Осигурени са и 80-тонни гондоли, които биха могли при успешно стечение на обстоятелствата, да натоварят крановете. На стендбай имаме още два крана. Транспортно-аварийно сме обезпечили процедурата, Стискаме палци на екипа на г-н Николов". Ивайло Московски уточни, че при успешна операция е най-логичното цистерните да се приберат на обезопасената площадка на собственика.

Пред БиТиВи директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ)-Шумен Евелина Шишманова обяви, че по данни малко след 7.00 часа сутринта няма вредни, токсични вещества във въздуха и няма опасност за хората. Всички показатели са 70-80 пъти под нормата.

Силният вятър е помогнал за прочистването на въздуха над Хитрино. Шишманова посочи, че дори да се получи някакво обгазяване при вятър то ще бъде разсеяно бързо.

В болницата в Шумен за лечение остават само шестима от пострадалите. Всички са в стабилно състояние. Един е с по-тежки наранявания и е в реанимацията.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати