25 Април 2024 г. Четвъртък

Измамници събират дарения за пострадалите в Хитрино

2016-12-13 09:02:08

Дни след жестоката трагедия в Хитрино, нагли измамници организираха "благотворителна кампания" за набиране на средства за пострадалите, съобщи "Монитор".

В понеделник в центъра на Велико Търново две жени на средна възраст са предлагали за продажба картички, средствата от продажбата на които щелида отидат за нуждаещите се и останали без дом хора от шуменското село.

Картичките със снимки на малки деца, останали очевидно от някоя от предишните кампании за събиране на средства уж за деца сираци от социални домове, са на цена 2 лева.

Жени са предлагали на минувачите в Търново да направят и по-голямо дарение, за което издавали и касови бележки. Квитанциите представлявали попълнени хвърчащи ордери с печат, от който изобщо не се чете написаното, като само мястото за конкретната сума е оставено непопълнено.

На въпрос кого представляват и имат ли разрешение от местната полиция, двете "благотворителки" обяснявали, че са представители на варненска благотворителна организация и представяли папки с печати и подписи, които обаче показвали отдалеч и бързали да приберат отново вътре.

Търновци припомнят, че това не са първите подобни шарлатанки. След почти всеки по-голям тъжен инцидент в старата столица се появявали емисари на подобни измислени благотворителни организации, които събирали средства уж в помощ на пострадалите.

Повече от 450 000 лева бяха събрани само за три дни чрез кампанията в помощ на жителите на Хитрино. Това съобщи председателят на Българския червен кръст Христо Григоров, цитиран от пред NOVA. 

Той уточни, че кампанията ще продължи поне 4-5 месеца.

Желаещите да направят дарение трябва да изпратят SMS на номер 1466 (цената на едно съобщение е 1 лев) или да преведат пари на дарителската сметка на БЧК или сметката на общината:

IBAN: BG64UNCR 76301078660913

BIC: UNCRBGSF

ОТКРИТА СМЕТКА ЗА ДАРЕНИЯ НА ОБЩИНА ХИТРИНО:

BG95DEMI92403100181704, DEMIBGSF

"ТЪРГОВСКА БАНКА Д" АД

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати