Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Януари 19
Начало arrow Здраве arrow Страх да не изпуснеш нещо(FOMO) - новата болест

Страх да не изпуснеш нещо(FOMO) - новата болест

  Print E-mail
2016-12-10 08:43:54
източник: news.bg

Живеем все по-забързано. Искаме да сме информирани за всичко. По всяко време. Готови сме винаги да бъдем на разположение. Чрез мобилните си телефони и социалните мрежи. И се чудим защо се разболяваме, отбелязва Дойче веле.

Ако ползвате обществения транспорт, вероятно сте забелязали колко голяма част от пътуващите забиват нос в мобилните си телефони. А Вие? Способни ли сте да не вадите мобилния телефон от джоба си? По време на цялото пътуване до работното място или до вкъщи?

Днес ние искаме да сме винаги на разположение. Да бъдем информирани за всичко. Постоянно. Междувременно това схващане - че трябва да сме непрестанно на разположение чрез мобилния телефон - се е превърнало в болест.

Все повече болни хора

До този извод стига една от най-големите германски здравни каси "Techniker Krankenkasse". От поръчано от нея допитване, проведено от инстиута "Форса", става ясно, че в Германия значително нараства броят на заболяванията, причинени от стрес. Шестима от десет възрастни споделят, че се чувстват под натиск. Почти всеки четвърти участник в анкетата пък признава, че често е под стрес. "Очевидно е, че на все повече хора им е трудно да се справят с делника", изтъква председателят на управителния съвет на здравната каса Йенс Бас.

Не само за здравните каси, но и за фирмите отсъствията по болест представляват огромен проблем.

По данни на "Techniker Krankenkasse", през последните 15 години броят на отсъстващите от работа по болест - често поради депресии и страхови неврози - се е увеличил с 90 на сто. От 15 отсъствия по болест, колкото е и средният брой при работещия германец през 2015, два дни и половина са били причинени от психично разстройство. "Почти всеки пети се опасява, че скоро няма да може да се справя с работата си", посочва Бас.

Всъщност фирмите могат да направят доста, за да гарантират здравето на сътрудниците си.

"Фирмите се нуждаят от фирмена култура, която позволява на хората да се трудят без да се разболяват, да си отпочиват и да съчетават семейството и професията", казва шефът на здравната каса. А това означава: да се сложи край на практиката сътрудниците да са на разположение по всяко време.

В допитването, изготвено от "Форса", са участвали 1200 души над 18 години. Задавани са също и най-обикновени въпроси от рода на: "Чувствате ли се щастлив?"

В очакване на JOMO

Впрочем от изследването става ясно, че не само трудовата атмосфера прави хората нещастни или ги разболява, както посочват почти половината от участниците в анкетата. 43% признават, че си поставят прекомерни изисквания, 33% изтъкват, че поемат твърде много ангажименти в свободното си време. Други неблагоприятни фактори са: общественият транспорт (според 30%), както и това, че са постоянно на разположение чрез мобилния телефон (28%).

Според допитването, всеки четвърти прекарва твърде много време в мрежата. 17 на сто споделят, че ако не са онлайн, имат чувството че ще пропуснат нещо.

"Психолозите вече са изработили и съответното понятие - FOMO, идващо от Fear of missing out (страх да не изпуснеш нещо)", посочва Бас. Според него, обаче има и обратна тенденция, а именно JOMO - Joy of missing out. Иначе казано, удоволствието да не си постоянно в мрежата.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Здраве
  Новини Българите са първи в ЕС по лични разходи за лечение, а резултатът е висока смъртност и нездравословен начин на живот, става ясно от доклад за състоянието на здравеопазването в общността. - - ...
  Новини 72 процента от българите на възраст над 16 г. определят здравния си статут като добър или много добър, показват данни от анализ на Евростат за 2017 г. по повод предстоящия Световен ден на ...
  Новини В София и още няколко града въздухът е отново мръсен.6 пъти над нормата е нивото на фините прахови частици в отделни райони на столицата тази сутрин, съобщава Би Ти Ви.Най-тежко е ...
  Новини Грипната вълна у нас малко се забави и пикът ще е през януари. Това обяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на "Национален център по заразни и паразитни болести". - - "Засега ...
  Новини През последните години има увеличаване на броя на ужилвания и ухапвания от различни насекоми, сред които най-голямата опасност идва от осите и стършелите.В случай на сериозни проблеми се изисква да ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?