Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Август 4
Начало arrow Здраве arrow Страх да не изпуснеш нещо(FOMO) - новата болест

Страх да не изпуснеш нещо(FOMO) - новата болест

  Print E-mail
2016-12-10 08:43:54
източник: news.bg

Живеем все по-забързано. Искаме да сме информирани за всичко. По всяко време. Готови сме винаги да бъдем на разположение. Чрез мобилните си телефони и социалните мрежи. И се чудим защо се разболяваме, отбелязва Дойче веле.

Ако ползвате обществения транспорт, вероятно сте забелязали колко голяма част от пътуващите забиват нос в мобилните си телефони. А Вие? Способни ли сте да не вадите мобилния телефон от джоба си? По време на цялото пътуване до работното място или до вкъщи?

Днес ние искаме да сме винаги на разположение. Да бъдем информирани за всичко. Постоянно. Междувременно това схващане - че трябва да сме непрестанно на разположение чрез мобилния телефон - се е превърнало в болест.

Все повече болни хора

До този извод стига една от най-големите германски здравни каси "Techniker Krankenkasse". От поръчано от нея допитване, проведено от инстиута "Форса", става ясно, че в Германия значително нараства броят на заболяванията, причинени от стрес. Шестима от десет възрастни споделят, че се чувстват под натиск. Почти всеки четвърти участник в анкетата пък признава, че често е под стрес. "Очевидно е, че на все повече хора им е трудно да се справят с делника", изтъква председателят на управителния съвет на здравната каса Йенс Бас.

Не само за здравните каси, но и за фирмите отсъствията по болест представляват огромен проблем.

По данни на "Techniker Krankenkasse", през последните 15 години броят на отсъстващите от работа по болест - често поради депресии и страхови неврози - се е увеличил с 90 на сто. От 15 отсъствия по болест, колкото е и средният брой при работещия германец през 2015, два дни и половина са били причинени от психично разстройство. "Почти всеки пети се опасява, че скоро няма да може да се справя с работата си", посочва Бас.

Всъщност фирмите могат да направят доста, за да гарантират здравето на сътрудниците си.

"Фирмите се нуждаят от фирмена култура, която позволява на хората да се трудят без да се разболяват, да си отпочиват и да съчетават семейството и професията", казва шефът на здравната каса. А това означава: да се сложи край на практиката сътрудниците да са на разположение по всяко време.

В допитването, изготвено от "Форса", са участвали 1200 души над 18 години. Задавани са също и най-обикновени въпроси от рода на: "Чувствате ли се щастлив?"

В очакване на JOMO

Впрочем от изследването става ясно, че не само трудовата атмосфера прави хората нещастни или ги разболява, както посочват почти половината от участниците в анкетата. 43% признават, че си поставят прекомерни изисквания, 33% изтъкват, че поемат твърде много ангажименти в свободното си време. Други неблагоприятни фактори са: общественият транспорт (според 30%), както и това, че са постоянно на разположение чрез мобилния телефон (28%).

Според допитването, всеки четвърти прекарва твърде много време в мрежата. 17 на сто споделят, че ако не са онлайн, имат чувството че ще пропуснат нещо.

"Психолозите вече са изработили и съответното понятие - FOMO, идващо от Fear of missing out (страх да не изпуснеш нещо)", посочва Бас. Според него, обаче има и обратна тенденция, а именно JOMO - Joy of missing out. Иначе казано, удоволствието да не си постоянно в мрежата.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Здраве
  Новини От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си ...
  Новини 240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистрираните с ...
  Новини Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да преодолее проблемите, ...
  Новини Можете ли отново да хванете коронавирус? Защо някои хора са по-болни от други? Ще се връща ли всяка зима? Ще действа ли ваксина? Може ли паспортите на имунитета да върнат някои от ...
  Новини 43 са новите положителни случаи на COVID-19, при изследвани за последното денонощие 816 проби. Потвърдените до момента случаи на новия коронавирус са 2711, а към 7 юни активните случаи са ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?