Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Януари 22
Начало arrow България arrow Свалят регистрационните табели на автомобила, ако дрегерът покаже над 0.5 ...

Свалят регистрационните табели на автомобила, ако дрегерът покаже над 0.5 промила

  Print E-mail
2016-12-09 10:02:25
източник: news.bg

И двете регистрационни табели на шофьор, хванат да шофира с 0,5 промила алкохол, ще бъдат сваляни. 
Това решиха депутатите, гласувайки на второ четене промени в Закона за движение по пътищата.

Гласуването на тази промяна не мина без спор между законотворците, тъй като имаше предложение да се сваля само едната табела.
Цветомир Михов от ГЕРБ обаче посочи, че нищо нямало да попречи на подпийнал шофьор да продължи да шофира и с една табела. Затова и той настоя да се свалят и двете табели. Така хванатият в крачка нарушител трябвало да намери начин да си закара до гаража автомобила със свалени табели.

Депутатите приеха и хванатите с над 0,5 промила водачи или шофиращите след употреба на наркотици да им бъде отнемана шофьорската книжка за срок от 6 до 12 месеца.
Същата санкция се предвижда и за водачи, които откажат проверка за употреба на алкохол или дрога.

Иначе целта на промените е да се завишат санкциите за автомобилистите, които сядат зад волана след употреба на алкохол и наркотици.

Предвиждат се по-сериозни санкции и за неправоспособен водач. Новият водач получава 2/3 от максималния брой контролни точки, а оставащите 1/3 контролни точки получава след придобиване на 24 месеца стаж като водач на моторно превозно средство.

На водача на моторно превозно средство е забранено да oрганизира или участва в нерегламентирани състезания по пътищата отворени за обществено ползване и да използва пътищата отворени за обществено ползване за други цели, освен в съответствие с тяхното предназначение за превоз на хора и товари. За гонките се предвижда наказанието да е 1000 лева и 12 месеца отнемане на книжка при първо нарушение и 4000 лева глоба и три години без книжка за повторно нарушение.

Двойно се вдигат глобите и за превишена скорост, поясни шефът на транспортната комисия в Народното събрание Настимир Ананиев. Предвиждат се и мерки срещу неправилното паркиране. Досега проблем, по думите му, е връчването на актовете за нарушение. Сега той ще се счита за връчен, щом е залепен на стъклото на автомобила.

Така се спестява много човешки и административен ресурс на МВР, аргументира се Ананиев. С промените се очаква да се завиши събираемостта на глобите.

А за агресията на пътя Настимир Ананиев иска да има специален телефон към МВР, на който да се подават сигнали.

Завишават се и глобите за превишена скорост. Ако се превиши указаната пределна скорост с над 50 км в час - глобата става 700 лева за нарушение в населено място, 600 лева - за нарушение извън населени места и 1000 лева, когато става въпрос пътнически автобуси.

Отделно на това за всеки следващи 5 километра на 50-те км в час превишение глобата ще се завишава с още 50 лева.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Православната църква чества днес Свети Атанасий.Той е роден през 295 г.Духовен наследник и продължител на делото на Свети Антоний е друг светец също произлизащ от Египет. Става дума за Свети ...
  Новини На 17 януари православната църква почита паметта на Антоний Велики, празникът е наричан от народа Антоновден. - Имен ден празнуват всички, носещи имената Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, ...
  Новини Българското председателство започва със заем в размер на 100 млн. евро по Плана "Юнкер" за "Биовет". Заемът е отпуснат от Европейска инвестиционна банка. Той има за ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети Йоан Кръстител - последният старозаветен пророк, който кръщава Исус Христос в река Йордан. Празникът е наричан от народа Ивановден. - - ...
  Новини Днес православната църква празнува Богоявление (Йордановден) - един от най-древните християнски празници.Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава Иисус Христос в река Йордан. След ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?