Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Март 23
Начало arrow България arrow Шефът на Софийския районен съд хвърля оставка

Шефът на Софийския районен съд хвърля оставка

  Print E-mail
2016-12-09 09:59:37
източник: news.bg

Председателят на Софийския районен съд Методи Лавов ще подаде оставка. Това обяви самият той в студиото на предаването "Тази сутрин" по БиТиВи.

"Казвам го ясно - днес подавам оставка, аз и ръководството на съда. Нека поемат този пробит кораб, да видят как се управлява това нещо", категоричен е Лалов. Той подчерта, че в понеделник и заместниците му ще подадат оставки. Те ще изчакат до началото на следващата седмица, тъй като един от тях е в командировка.

Припомняме, че съдии от Софийския районен съд излизат днес на протест пред Висшия съдебен съвет. Мотивът им е недоволство от цялостната политика на кадровия орган. Магистратите твърдят, че съдът не получава необходимата институционална подкрепа от ВСС за решаване на натрупаните проблеми. В същото време е обект на непрестанни проверки, които се превръщат в инструмент за накърняване на независимостта.

 

Лалов призна, че е много гневен и не се страхува от никого. Решението за оставката си е негово, не му е оказван натиск и не е сплашван.

На въпрос ако подаде оставка няма ли да се задълбочи проблемът в Софийския районен съд, Лалов отговори, че сигурно трябва да се стигне до криза, за да се разбере какъв е проблемът. Щяло да се стигне до забавено правораздаване.

Методи Лалов подчерта, че скандалите в съдебната ни система не стихват. За него е изненадващо защо ВСС сега се обединява и ги чува. От няколко месеца председателят на Софийския районен съд се опитвал да отиде на заседанието на кадровиците и да обясни какво се случва в съда. Той попита във ВСС сега ли разбират, че има проблем в администрацията, при положение, че им изпращал отчет всеки месец.

Той смята, че натовареността трябва да се отчита не по броя на съдиите, а по броя на делата, които гледат. Служителите в администрацията са на временни трудови договори. Тези хора не издържат и напускат, защото работят много, обясни Лалов. Той подчерта, че Софийският районен съд е най-натовареният. По думите му той е апелирал и се е молел, но членовете на ВСС не чуват. Текучеството е огромно, а условията лоши, категоричен е Лалов.

Ясен Тодоров не е работил в натоварени звена. Не мога да издържам да слушам такива хора, възмущава се Методи Лалов. "Ние вече сме болни", подчерта той. Годишно на съдия се падали по 1000 дела. Неблагополучието на служителите в Софийския районен съд било от години, а не по времето на Лалов.

Той подчерта, че е първият сред равни и трябва да дава пример. "Няма да позволя някой да ме натиска. Казаха ми да не изкарвам съдиите на улицата, но те са отчаяни. Районният съд няма да бъде изкарван виновник за всички проблеми на съдебната система. Никой не е незаменим", категоричен е Методи Лалов.

Той коментира, че във Върховния касационен съд секретарите работят по 2-3 часа и взимат 80 лева повече, отколкото в Районния съд.

Запитан дали всички съдии ще излязат на днешния протест, Лалов заяви, че никога не са всички. Все пак протестът щял да бъде масов, защото хората не издържат.

Той сподели, че десетки пъти се е чувал по телефона по работа с Галя Георгиева, която вчера го е критикувала. Получавал похвали за свършеното.

"Галя Георгиева, Димитър Узунов и Ясен Тодоров ще ни размахват пръст на нас! Защо не дойдат в Районния съд членовете на съвета и да разговарят с хората", коментира още Лалов.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Бившият служебен премиер и бивш кмет на София Стефан Софиянски пише нова Конституция заедно с група съмишленици.По думите му в сутрешния блок на Би Ти Ви, в нея се предлага ново ...
  Новини Православната църква днес почита Атанасовден. В народните вярвания Св. Атанасий е представен като властелин на снеговете и ледовете. Вярва се, че на този ден Св. Атанасий съблича вълнената риза, ...
  Новини "Специално за софиянци оправиха пътя към Велинград, да ходят, да се гмуркат на СПА-то, а за нас селяните оставиха миналогодишните дупки срещу 100 лева на година", така всекидневно хората от ...
  Новини Пенсионерите с инвалидна добавка ще вземат по-ниска пенсия за януари, тъй като от тази година на мястото на инвалидните добавки те ще получават нов вид финансово подпомагане, което ще се дава от ...
  Новини Днес православната църква почита паметта на Йоан Кръстител - светецът, който кръщава Христос в река Йордан. Другото му прозвище - Предтеча, подсказва връзката между неговите проповеди и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?