Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Септ 24
Начало arrow България arrow Шефът на Софийския районен съд хвърля оставка

Шефът на Софийския районен съд хвърля оставка

  Print E-mail
2016-12-09 09:59:37
източник: news.bg

Председателят на Софийския районен съд Методи Лавов ще подаде оставка. Това обяви самият той в студиото на предаването "Тази сутрин" по БиТиВи.

"Казвам го ясно - днес подавам оставка, аз и ръководството на съда. Нека поемат този пробит кораб, да видят как се управлява това нещо", категоричен е Лалов. Той подчерта, че в понеделник и заместниците му ще подадат оставки. Те ще изчакат до началото на следващата седмица, тъй като един от тях е в командировка.

Припомняме, че съдии от Софийския районен съд излизат днес на протест пред Висшия съдебен съвет. Мотивът им е недоволство от цялостната политика на кадровия орган. Магистратите твърдят, че съдът не получава необходимата институционална подкрепа от ВСС за решаване на натрупаните проблеми. В същото време е обект на непрестанни проверки, които се превръщат в инструмент за накърняване на независимостта.

 

Лалов призна, че е много гневен и не се страхува от никого. Решението за оставката си е негово, не му е оказван натиск и не е сплашван.

На въпрос ако подаде оставка няма ли да се задълбочи проблемът в Софийския районен съд, Лалов отговори, че сигурно трябва да се стигне до криза, за да се разбере какъв е проблемът. Щяло да се стигне до забавено правораздаване.

Методи Лалов подчерта, че скандалите в съдебната ни система не стихват. За него е изненадващо защо ВСС сега се обединява и ги чува. От няколко месеца председателят на Софийския районен съд се опитвал да отиде на заседанието на кадровиците и да обясни какво се случва в съда. Той попита във ВСС сега ли разбират, че има проблем в администрацията, при положение, че им изпращал отчет всеки месец.

Той смята, че натовареността трябва да се отчита не по броя на съдиите, а по броя на делата, които гледат. Служителите в администрацията са на временни трудови договори. Тези хора не издържат и напускат, защото работят много, обясни Лалов. Той подчерта, че Софийският районен съд е най-натовареният. По думите му той е апелирал и се е молел, но членовете на ВСС не чуват. Текучеството е огромно, а условията лоши, категоричен е Лалов.

Ясен Тодоров не е работил в натоварени звена. Не мога да издържам да слушам такива хора, възмущава се Методи Лалов. "Ние вече сме болни", подчерта той. Годишно на съдия се падали по 1000 дела. Неблагополучието на служителите в Софийския районен съд било от години, а не по времето на Лалов.

Той подчерта, че е първият сред равни и трябва да дава пример. "Няма да позволя някой да ме натиска. Казаха ми да не изкарвам съдиите на улицата, но те са отчаяни. Районният съд няма да бъде изкарван виновник за всички проблеми на съдебната система. Никой не е незаменим", категоричен е Методи Лалов.

Той коментира, че във Върховния касационен съд секретарите работят по 2-3 часа и взимат 80 лева повече, отколкото в Районния съд.

Запитан дали всички съдии ще излязат на днешния протест, Лалов заяви, че никога не са всички. Все пак протестът щял да бъде масов, защото хората не издържат.

Той сподели, че десетки пъти се е чувал по телефона по работа с Галя Георгиева, която вчера го е критикувала. Получавал похвали за свършеното.

"Галя Георгиева, Димитър Узунов и Ясен Тодоров ще ни размахват пръст на нас! Защо не дойдат в Районния съд членовете на съвета и да разговарят с хората", коментира още Лалов.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 6 август православната църква отбелязва празника Преображение Господне, който води началото си от първите векове на християнството.Според народните вярвания, с идването на празника небето се ...
  Новини Най-голямото перо от харчове в "потребителската кошница" на българина за 2017 г. е била храната, отчитат данни от анализ на Евростат за финансовите характеристики на потреблението за ...
  Новини Богородични заговезни са днес. От утре започва поста в чест на Св. Богородица. Днес се заговява от месо и млечни продукти. Телесното самоограничаване по време на поста се изразява най-вече в ...
  Новини Парламентът забрани шума в населените места от 23 часа до 8 часа сутринта. Депутатите одобриха на първо четене предложенията на вицепремиера Валери Симеонов за защита от шума. - - Новите текстове ...
  Новини Днешният петък, 13 юли, ще е слънчев, на много места дъждовен и горещ до 34 градуса. Това прогнозират синоптиците от НИМХ при БАН, цитирани от "Фокус". - - Преди обяд ще бъде слънчево, а ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?