19 Април 2024 г. Петък

Шефът на Софийския районен съд хвърля оставка

2016-12-09 09:59:37

Председателят на Софийския районен съд Методи Лавов ще подаде оставка. Това обяви самият той в студиото на предаването "Тази сутрин" по БиТиВи.

"Казвам го ясно - днес подавам оставка, аз и ръководството на съда. Нека поемат този пробит кораб, да видят как се управлява това нещо", категоричен е Лалов. Той подчерта, че в понеделник и заместниците му ще подадат оставки. Те ще изчакат до началото на следващата седмица, тъй като един от тях е в командировка.

Припомняме, че съдии от Софийския районен съд излизат днес на протест пред Висшия съдебен съвет. Мотивът им е недоволство от цялостната политика на кадровия орган. Магистратите твърдят, че съдът не получава необходимата институционална подкрепа от ВСС за решаване на натрупаните проблеми. В същото време е обект на непрестанни проверки, които се превръщат в инструмент за накърняване на независимостта.

 

Лалов призна, че е много гневен и не се страхува от никого. Решението за оставката си е негово, не му е оказван натиск и не е сплашван.

На въпрос ако подаде оставка няма ли да се задълбочи проблемът в Софийския районен съд, Лалов отговори, че сигурно трябва да се стигне до криза, за да се разбере какъв е проблемът. Щяло да се стигне до забавено правораздаване.

Методи Лалов подчерта, че скандалите в съдебната ни система не стихват. За него е изненадващо защо ВСС сега се обединява и ги чува. От няколко месеца председателят на Софийския районен съд се опитвал да отиде на заседанието на кадровиците и да обясни какво се случва в съда. Той попита във ВСС сега ли разбират, че има проблем в администрацията, при положение, че им изпращал отчет всеки месец.

Той смята, че натовареността трябва да се отчита не по броя на съдиите, а по броя на делата, които гледат. Служителите в администрацията са на временни трудови договори. Тези хора не издържат и напускат, защото работят много, обясни Лалов. Той подчерта, че Софийският районен съд е най-натовареният. По думите му той е апелирал и се е молел, но членовете на ВСС не чуват. Текучеството е огромно, а условията лоши, категоричен е Лалов.

Ясен Тодоров не е работил в натоварени звена. Не мога да издържам да слушам такива хора, възмущава се Методи Лалов. "Ние вече сме болни", подчерта той. Годишно на съдия се падали по 1000 дела. Неблагополучието на служителите в Софийския районен съд било от години, а не по времето на Лалов.

Той подчерта, че е първият сред равни и трябва да дава пример. "Няма да позволя някой да ме натиска. Казаха ми да не изкарвам съдиите на улицата, но те са отчаяни. Районният съд няма да бъде изкарван виновник за всички проблеми на съдебната система. Никой не е незаменим", категоричен е Методи Лалов.

Той коментира, че във Върховния касационен съд секретарите работят по 2-3 часа и взимат 80 лева повече, отколкото в Районния съд.

Запитан дали всички съдии ще излязат на днешния протест, Лалов заяви, че никога не са всички. Все пак протестът щял да бъде масов, защото хората не издържат.

Той сподели, че десетки пъти се е чувал по телефона по работа с Галя Георгиева, която вчера го е критикувала. Получавал похвали за свършеното.

"Галя Георгиева, Димитър Узунов и Ясен Тодоров ще ни размахват пръст на нас! Защо не дойдат в Районния съд членовете на съвета и да разговарят с хората", коментира още Лалов.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати