23 Април 2024 г. Вторник

Прокуратурата предаде на съда Румяна Ченалова

2016-12-03 07:58:33

Прокуратурата предаде на съд Румяна Ченалова. Бившата съдийка ще седне на подсъдимата скамейка за престъпление по служба и документно престъпление, съобщават от държавното обвинение.

Специализираното звено "Антикорупция" при Софийска градска прокуратура днес е внесло в Софийския градски съд (СГС) обвинителния акт срещу Ченалова.

 

Обвинението за престъпление по служба е за това, че в периода от 19 юли 2013 г. до 22 януари 2015 г. като съдия докладчик по търговско дело в СГС с 14 отделни деяния е нарушила и не е изпълнила служебните си задължения. Делото било образувано по молба на "ОЕТ - Обединени Енергийни търговци" ООД. С действията си Ченалова целяла да набави облага за компанията.

На 18 юли 2013 г. компанията подала искова молба до СГС срещу Националната електрическа компания (НЕК). В нея се претендирало за плащане на сумата от 6 459 922 лева. За съдия докладчик била определена Румяна Ченалова. Тя трябвало да установи дали има редовна подадена искова молба, а ако има нередности да я остави без движение до отстраняването им. Молбата била нередовна, тъй като не била платена дължимата държавна такса в размер на 258 396 лева. Въпреки това съдия Румяна Ченалова е насрочила за разглеждане търговското дело.

На 24 юли тя допуснала поисканото от "ОЕТ-Обединени Енергийни търговци"ООД обезпечение на исковата претенция до размера на главницата - 6 459 922 лв. и е издала обезпечителна заповед. Това довело до запор на сметките на НЕК до размера на 6 459 922 лева. По този начин дружеството не е могло да оперира в търговската си дейност с незаконно запорираната му сума в посочения размер.

През октомври същата година "ОЕТ - Обединени Енергийни търговци" ООД подали допълнителна искова молба, с която увеличили претенцията си с 4 392 706 лева. Ищецът отново не заплатил дължимата държавна такса в размер на 175 708 лева.

 

Събраните доказателства показват, че целта на Ченалова била от една страна да набави имуществена облага за ищеца по делото в размер на 434 105,14 лева. Сумата представлявала невнесени държавни такси за разглежданата искова претенция на компанията. От друга страна Румяна Ченалова целяла да се създаде привилегия на дружеството и да насрочи и разглежда търговското дело, въпреки нередовността на исковата молба.

Ченалова не е изпълнила служебните си задължения и при провеждане на процедурата за поправка на протокола от едно от съдебните заседания. Тя не е изслушала звукозаписа и обясненията на секретаря, а започнала да отразява поправките и допълнението, безкритично, така както били направени от "ОЕТ - Енергийни търговци" ООД.

В хода на разследването е установено също, че на 22 април 2014 г. съдия Ченалова е съставила официален документ с невярно съдържание. Документът представлява протокол от проведено открито съдебно заседание по същото търговско дело, за поправка и допълване на протокол от заседание от 26 март 2014 г. Въпреки че не отговаря на истината, Румяна Ченалова удостоверила в протокола, че пред съда били представени три броя фактури с получател ищеца по делото и едно преводно нареждане. Отбелязала също, че е констатирала идентичност на оригиналните документи с копията, приложени по делото. Целта й била този документ да бъде използван като доказателство.

18 тома, 12 класьора и една папка са материалите по разследването. В хода му са назначени компютърно-технически и фоноскопска експертиза и са разпитани 23 свидетели.

Предстои Софийският градски съд да насрочи делото.

източник: news.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати