Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Юни 16
Начало arrow България arrow Шефът на отбраната хвърли оставка

Шефът на отбраната хвърли оставка

  Print E-mail
2016-12-03 07:48:01
източник: news.bg

Началникът на отбраната генерал Константин Попов е подал рапорт за освобождаване от военна служба. Това съобщават от Министерството на отбраната.

Попов е подал рапорта си днес. Той е на основание чл. 169 от Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България. Причината е придобито право на пенсия.

От военното министерство поясняват, че рапортът на Константин Попов ще бъде разгледан съгласно законно установените процедури.

БиТиВи допълва, че в мотивите си ген. Попов е посочил, че иска да даде възможност на новия президент и върховен главнокомандващ сам да избереначалника на отбраната, с когото да работи.

До момента във военната си служба Румен Радев е бил подчинен на Попов.

Попов определя решението си като морален акт.

"Фокус" допълва, че пред щаба на отбраната Константин Попов е заявил, че моралът винаги стои над властта.

Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев не е изненадан от оставката на Константин Попов. Лаконичния коментар Ненчев направи преди началото на заседанието на Реформаторския блок.

Ненчев заяви, че е очаквал това действие и е бил в течение. На въпрос заради Румен Радев ли е подал оставка шефът на отбраната, Ненчев заяви: "Най-вероятно да".

Рапортът за освобождаване от военна служба идва само ден, след като Константин Попов представи как са реализирани заложените приоритети на Въоръжените сили на Република България.

Той подчерта, че армията е влязла във фокуса на обществото и на политическия елит. Видя се, че на България й трябва армия - добре екипирана, с мотивиран и подготвен личен състав, смята Попов.

Пред медиите той изтъкна, че в началото на 2016-а с екипа му са били наясно с хилядите предизвикателства, с които ще се срещнат и изрази надежда през следващата година те да са по-малко.

Припомняме, че Константин Попов зае поста на 8 февруари тази година. Преди това той беше зам.-началник на отбраната. Предшественикът му Румен Николов бе освободен от длъжност заради достигане на пределна възраст. 

При встъпването в длъжност Константин Попов призна, че знае за сериозните отговорности и предизвикателствата, които му предстоят в ежедневието и градежа на Българската армия. Попов обеща да работи за издигане престижа на българския войник, както и модернизация за армията ни и нейната интеграция в структурите на НАТО и на родната отбрана. Този храм, наречен Българска армия, ще градим заедно с добри намерения, подчерта Попов и пожела: Дай Боже да успеем".

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини България празнува 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.Светският празник за Св. Св. Кирил и Методий, който се развива като специфично българско явление, ...
  Новини Общо 591 села в страната са без население или  в тях са останали да живеят до 9 души. Това означава, че малко над 10% от селата ще изчезнат съвсем скоро, защото са обезлюдени. - - В края на ...
  Новини Днес, 1 май, отбелязваме Международния ден на труда. Той се чества предимно от левите движения и партии в някои страни.Историята на празника се свързва с работническото движение през ...
  Новини 24 часаЛондон готви четворно увеличение на таксите за български студентиБългарите, които планират да учат след 2 години в английски университети, ще трябва да плащат много повече от сегашните наши ...
  Новини Клисурци са превърнали града си в саможертвена клада, която осветява пътя към свободата. Това каза президентът Румен Радев. Той припомни, че има места, които ни карат да вдигаме гордо глава, защото ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?