26 Април 2024 г. Петък

Ченалова умишлено е извършила престъпление, сигурни от прокуратурата

2016-12-02 17:42:46

Обвиняемата бивша съдийка Румяна Ченалова е извършила умишлено престъпление по служба и действията й не са плод на грешка или недоглеждане. Такава е позицията на държавното обвинение, която беше заявена на брифинг от Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор.

Тя обясни, че повод за предаването на съд на бившата съдийка Румяна Ченалова е престъпление по служба и документно престъпление.

"Това е съдия с достатъчно опит, отлично познава закона, борави спокойно с процедурите, които са разписани в ГПК и другите законови актове", изтъкна Арнаудова.

Тя подчерта, че липсват доказателства обаче за това, че бившата съдийка се е опитала да се облагодетелства от решението, взето по делото на "ОЕТ - Обединени Енергийни търговци".

"Ако бяха събрани доказателства, че действията й са били породени от желание да се облагодетелства, нямаше да бъдат повдигнати обвинения за престъпление по служба, а за друго престъпление, но такива доказателства няма", коментира Арнаудова.

Срещу Ченалова тече още едно разследване. То е по повод сигналите по случая "Белведере" и произнасянето й по мярката за неотклонение на убиеца от "Соло". След като осъдиха Илиян Тодоров на доживотен затвор, Ченалова се произнесе по мярката му за неотклонение и го пусна под гаранция. След това Тодоров избяга и се скри.

По случая Ченалова няма обвинение за подкуп, който евентуално да е взела от осъдения,з а да го пусне.

Стана ясно още, че прокуратурата няма да се самосезира по повод твърденията на бившата сидийка, че министър Лиляна Павлова искала от нея да прекрати дело срещу Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Говорителят на главния прокурор се е запознала с твърдението на Ченалова. В публикуваните изявления обаче прокуратурата не вижда данни за престъпление от общ характер и затова няма да се самосезира.

Арнаудова допълни, че е прочела и позицията на Павлова по случая и разбрала, че регионалният министър признава да е имало такава среща, но не е била инициирана от нея.

"Две жени твърдят, че са се срещнали и са разговаряли във връзка с едно дело. Ние нямаме основание да проверяваме което и да е от техните твърдения. Нито едната, нито другата твърди, че е извършено престъпление", заключи говорителят на обвинител номер 1.

Освен това Арнаудова поясни, че в момента, когато е бил проведен този разговор, Павлова не е имала качеството на министър. Не е ясно кой е инициаторът на тази среща и как е приключила, посочи говорителят на главния прокурор.

източник: news.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати