20 Април 2024 г. Събота

Без сестрата на Кастро на погребението му, кремират Ел Команданте

2016-11-27 08:44:20
По-малката сестра на Фидел Кастро - Хуанита Кастро, която живее в американския град Маями, каза, че няма да отиде на погребението му в Куба, предаде ТАСС.

"Във връзка с нездравите слухове, че съм заминала за Куба за погребението, искам да поясня, че никога не съм се връщала на острова и не планирам да правя това", заяви Хуанита Кастро.

"Преди 51 години заминах в изгнание в Маями като всички онези кубинци, които напуснаха, за да търсят място, където могат да се борят за свободата на своята страна", каза тя.

"Аз така и не промених позицията си, въпреки че трябваше да платя висока цена за нея", заяви сестрата на Фидел Кастро.

Тя призна, че въпреки идеологическите различия с горчивина е научила за смъртта на брат си.

"Като сестра на Фидел сега преживявам загубата на човека, с когото бяхме една кръв. Същото беше, когато умряха брат ми Рамон и сестра ми Анхелита", каза Хуанита Кастро.

Тя изрази надежда, че след смъртта на брат й кубинците ще могат да "намерят път, който в края на краищата да обедини целия народ".

Хуанита Кастро напуска Куба през 1964 г., след като нееднократно отправя открити критики срещу властта. По-късно признава, че от 1961 г. е сътрудничела на ЦРУ.

Междувременно стана ясно, че тленните останки на Кастро ще бъдат кремирани. Така той е пожелал приживе, предава CNN, цитирана от "Стандарт".

В близка на Куба Венецуела пък обявиха тридневен национален траур заради смъртта на кубинския лидер.

Управляващите социалисти във Венецуела скърбяха за Кастро, а твърдолинейните опозиционери се радваха за смъртта му, описвайки го като диктатор, посочва Ройтерс.

Левите правителства на Куба и Венецуела станаха близки съюзници при управлението на Кастро и покойния венецуелски президент Уго Чавес, припомня БТА.

Отношенията между тях бяха подсилени от щедри петролни доставки от Венецуела за Куба в замяна на хиляди кубински лекари, учители, спортни треньори и съветници по сигурността.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати