Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Фев 21
Начало arrow България arrow По мигрантски: Кале се запали – пламна и Харманли!

По мигрантски: Кале се запали – пламна и Харманли!

  Print E-mail
2016-11-25 10:10:18
източник: dnes.bg

Изкуствено се създаде напрежение в Харманли, настоя директорът на Държавна агенция за бежанците Петя Първанова, която даде извънреден брифинг след вчерашните сблъсъци.

"Когато Кале се запали, се запали и Харманли тук. Когато в Германия имаше проблем в един център, тук се случи същото, а вчера и на остров Лесбос. Те вероятно си говорят помежду си", заяви Първанова пред Bulgaria ON AIR и отчете, че снощният бунт е бил добре организиран.

Спокойно, но с изключително голямо полицейско присъствие започна денят в бежанския център в Харманли, където вчера първо по обед, а след това и вечерта мигрантите се вдигнаха на бунт. Причина за него стана карантината, под която беше поставен обектът заради страховете на хората от града, че може да плъзнат зарази.

Във вътрешността на лагера бяха издигнати  барикади от кофи за боклук и запалиха огньове. Властите отговориха с водни оръдия, стоп и халосни патрони.

Равносметката към момента – 40 души в ареста и 24 пострадали полицаи. В социалните мрежи се появиха снимки, които показват и пребити чужденци. Няколко мигранти са минали през спешния портал с леки наранявания.

Напрежението в бежанския лагер нарасна на третия ден, след  затварянето му. Над 3000 чужденци останаха под ключ, за да бъдат преглеждани, диагностицирани и лекувани. Лекари в лагера обаче и до днес няма.

По думите на Петя Първанова данните, които са изнасяни за състоянието на мигрантите не са актуални. Един лекар и една сестра се грижат за настанениете в бежанския център, а от 4 октомври работи и общопрактикуващ лекар, който два пъти седмично посещава лагера. От днес доброволно се включва и дерматолог.

Директорът на агенцията увери, че в момента ситуацията е спокойна, а настанените в центъра все още не са излезли от помещенията, където са прекарали нощта. От думите й стана ясно, че има нанесени сериозни материални щети, като се очаква посещение на застрахователите.

"Предприемаме всички действия, за да създадем условия за работа и живеене на територията на целия център. Социални работници и служителите в центъра посетиха всичките три халета, в които са настанение афганистански граждани. Три лица са се оплакали от някакво неразположение и са прегледани в болницата в Харманли", добави Петя Първанова пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Тя увери, че няма да бъде спряна доставката на храна и добави, че липсва информация за служители, които отказват да продължат работата си в лагера.

"Нещата ще се случват в ситуация на спешност", отчете шефът на Държавна агенция за бежанците.

Попитана защо хората не са върнати обратно в Афганистан тя отговори, че лицата имат право на съдебно обжалване след решението на Агенцията за бежанците.

В Харманли наблюдават случващото се в центъра със страх. Опасенията на местните вчера бяха, че бунтът може да излезе извън пределите на обекта. Заради бързата намеса на полицията, това не се случи.

Премиерът в оставка Бойко Борисов обяви снощи в Харманли, че през декември започва екстрадицията, като вече има поръчан самолет за Афганистан.

"Петима души ще се опитаме да ги екстрадираме веднага по линия на националната сигурност. Другите, които са нарушавали обществения ред, ще са от първите екстрадирани, а дотогава ще бъдат преместени в лагери от затворен тип", увери той.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Бившият служебен премиер и бивш кмет на София Стефан Софиянски пише нова Конституция заедно с група съмишленици.По думите му в сутрешния блок на Би Ти Ви, в нея се предлага ново ...
  Новини Православната църква днес почита Атанасовден. В народните вярвания Св. Атанасий е представен като властелин на снеговете и ледовете. Вярва се, че на този ден Св. Атанасий съблича вълнената риза, ...
  Новини "Специално за софиянци оправиха пътя към Велинград, да ходят, да се гмуркат на СПА-то, а за нас селяните оставиха миналогодишните дупки срещу 100 лева на година", така всекидневно хората от ...
  Новини Пенсионерите с инвалидна добавка ще вземат по-ниска пенсия за януари, тъй като от тази година на мястото на инвалидните добавки те ще получават нов вид финансово подпомагане, което ще се дава от ...
  Новини Днес православната църква почита паметта на Йоан Кръстител - светецът, който кръщава Христос в река Йордан. Другото му прозвище - Предтеча, подсказва връзката между неговите проповеди и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?