25 Април 2024 г. Четвъртък

Патриотите готови да приемат мандат за съставяне на правителство

2016-11-23 15:07:05

От Патриотичния фронт са готови да приемат мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-то народно събрание. Това обяви след консултации при президента Росен Плевнелиев съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.

Припомняме, при гласуване на оставката на кабинета "Борисов-2" в парламента съпредседателят на ПФ Валери Симеонов призова ГЕРБ да състави втори кабинет. В предложението на патриотите изрично бе споменато, начело на втория кабинет в рамките на 43-ия парламент да не е Бойко Борисов.

От четвъртък миналата седмица при президента Росен Плевнелиев започнаха консултации за връчване на мандат за съставяне на ново правителство. Първи бяха ГЕРБ, които отказаха. След тях бяха поканени БСП, които също не приеха предложението.

Във вторник при президента Реформаторите и ДПС бяха на среща при държавния глава. От ДПС отказаха. Реформаторите обявиха, че ще мислят, ако получат мандат, но няма да участват със свои министри в служебно правителство. Относно мандата те допълват, че това не може да стане без ГЕРБ в този парламент.

Валери Симеонов допълни, че ако има съгласие и готовност за едно експертно правителство, те биха взели мандата. Съпредседателите на ПФ Валери Симеонов и Красимир Каракачанов са категорични, че този вариант ще бъде реализиран само при условие, че бъде събрана необходимата подкрепа от останалите партии.

Тази си готовност за приемане на мандата патриотите ще заявят във вторник, когато ще се проведе Консултативен съвет по национална сигурност при президента Плевнелиев с участието на всички парламентарно представени партии. Така, ако другите партии решат да заявят подкрепа за съставянето на програмно правителство, то ще бъде реализирано от патриотите. Те заявиха готовност да разговарят с всички партии с изключение на ДПС и ДОСТ.

Вторият вариант, който са предложили на президента Плевнелиев, е да остане това правителство, но без този министър-председател, заяви идеята си отново Симеонов. "Ние сме съгласни да остане това правителство без този министър-председател със съответните персонални промени. Тогава няма да има нужда от никакви резки движения - служебни правителства, експертни. Повтарям, има необходимото мнозинство в този парламент, той въобще не е изчерпан и голяма част от тези министри си вършат добре работата. Бяха свършени доста добри неща като изграждане на защитното съоръжение - оградата, която почти се завършва, реформите в енергетиката, недопускане повишаване цената на електроенергията, промяната на Конституцията, Изборния кодекс,бурките. Самото правителство има сериозния принос за реализирането на всички тези неща", заяви Валери Симеонов.

Той допълни, че до тази криза се е стигнало в резултат на безотговорното поведение на министър-председателя, който демонстрирал "Наполеонов комплекс", с който поставил цялата държава пред изпитание.

"В момент, когато имаме стабилност, поддържана две години, имаме парламентарно мнозинство, особено в новия формат на коалиция "Обединени патриоти" с 33-ма народни представители в този парламент и обща подкрепа за правителството минимум 130 човека, няма никаква криза в момента. Кризата е изкуствено създадена, но за съжаление поради желанието за пълна еднолична власт от г-н Борисов се стигна до тази криза в момента", каза още той.

Двамата съпредседатели на Патриотичния фронт изразиха задоволството си от действията на президента и усилията му да намери решение за изход от политическата криза.

Каракачанов заяви, че разсъждават по-отговорно от останалите партии - най-вече ГЕРБ и БСП, които по думите му били готови да потопят страната в криза, за да си начешат личното его. "Ние смятаме, че стабилността е над всичко, защото администрацията вече не работи. Плащанията са спрени, част от жандармерията и от армията е изтеглена от границата и хвърляме страната в криза, която ще продължи", допълни още Каракачанов.

Според патриотите, действието на това правителство ще е до края на мандата на това Народно събрание, а целта била да не хвърляме държавата в нестабилност. "Ние казахме какво, според нас, е доброто решение за България в името на стабилността", каза още Каракачанов. Той посочи, че не приема тезата, че това действие би било тупане на топката, тъй като така или иначе датата за провеждането на новите парламентарни избори може да бъде назначена само от новоизбрания президент Румен Радев.

"Ние поемаме отговорността с ясното съзнание, че това няма да бъде харесано от някой. Ако българските политици са отговорни, а не егоисти - работим. Ако не - отиваме на предсрочни избори. Както видяхте, ние сме готови", категоричен бе Каракачанов.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати